ODLAZAK GLAVNOG OBAVJEŠTAJCA

NA PANTOVČAKU UVJERENI DA ĆE OREŠKOVIĆ POTPISATI SMJENU ‘Ovo su tri razloga zbog kojih je Lozančić već bivši’

Odluka o smjeni šefa tajne službe mogla bi biti ključna za odnos predsjednice i premijera
Zagreb, 070914.Lucko.Vojarna ATJ Lucko.Obiljezavanje 24. godisnjice osnivanja Antiteroristicke jedinice Lucko.Nakon svecanosti odrzana je mala prezentacija jedinice.Na fotografiji: Dragan Lozancic direktor SOE.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 EPH

Nemam više povjerenja u ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića - objavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i u petak potpisala Odluku o njegovu razrješenju u kojoj je kratko navedeno da je Lozančić razriješen zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Osim te općenite formulacije, u priopćenju nigdje nije spomenuto na koji je to način Lozančić prekršio zakon, no, kako neslužbeno doznajemo, tri su stvari koje mu se stavljaju na teret, a zbog kojih se predsjednica odlučila za njegovu smjenu.

Tri elementa optužbe

- Prvi razlog je što se Lozančić, kao šef SOA-e svojim djelovanjem kontinuirano miješao u političke procese. Bio je u službi jednog čovjeka, Zorana Milanovića. Kulminacija tog miješanja dogodila se u vrijeme konzultacija za sastavljanje nove Vlade - tvrdi izvor blizak Pantovčaku.

Iako nije precizirao Lozančićevu ulogu oko konzultacija, prema nekim prijašnjim informacijama, moglo bi se raditi o nepotvrđenim optužbama da je Lozančić u to vrijeme, navodno, naložio službi da se izrade profili svih Mostovih zastupnika te da ih je poslije proslijedio šefu SDP-a Zoranu Milanoviću. Drugi razlog zbog kojeg Grabar-Kitarović smatra da Lozančić mora otići je, doznajemo, odavanje klasificiranih podataka.

Riječ je o otkrivanju identiteta djelatnika SOA-e Marija Malića. Radi se o slučaju od prije dvije godine, kada su u javnost izašli podaci o nezakonitom zapošljavanju u SOA-i u vrijeme kad joj je na čelu bio Tomislav Karamarko. Među tim imenima našlo se ime Marija Malića, brata novinara Gordana Malića. Mario Malić, naime, zaposlen je u SOA-i iako je prethodno pao na sigurnosnoj provjeri i poligrafskom ispitivanju. Taj slučaj dogodio se prije nego što je Grabar-Kitarović postala predsjednica.

‘Izostala je istraga’

- Taj slučaj nikad nije istražen i zato je smijenjen i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivica Panenić. On nije izvršio nadzor, niti je to istražio, a to je bilo u djelokrugu njegova Ureda - kazao je naš izvor blizak krugu Grabar-Kitarović te dodao da je treći razlog to što je izostala protuobavještajna zaštita, odnosno, to što predsjednica kao štićena osoba nije bila upozorena da je s njom u kontaktu osoba koja je bila pod mjerama tajnog nadzora, pa je tako i sama Grabar-Kitarović došla pod nadzor. Radi se o mjerama pod kojima je, kao što je već poznato, bio Zdravko Mamić. Zbog svih tih razloga, predsjednica više ne vjeruje Lozančiću što mu je i osobno rekla.

- On za nju više nije ravnatelj SOA-e - kaže naš izvor i dodaje kako vjeruje da će premijer Tihomir Orešković uvažiti argumente predsjednice te da bi predsjednica, da je situacija obrnuta, ispoštovala stav premijera i to potpisala.

Prvi korak

U Uredu Grabar-Kitarović jučer nisu htjeli nagađati o mogućnosti da premijer ne potpiše Lozančićevu smjenu. Poručili su samo kako “vjeruju da će slučaj Lozančić biti prvi korak u izgradnji dugoročnog partnerstva predsjednice i premijera”. U HDZ-u također zastupaju tvrd stav da Lozančić mora otići.

- Lozančić nije obavijestio predsjednicu da komunicira s nekim tko je pod mjerama. To je završilo u medijima i Milanović je u kampanji to koristio protiv predsjednice, a Lozančić uopće nije reagirao. Nije je zaštitio, a morao je. Zaprepašćujuće je da je predsjednica o svemu doznala od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, a ne od Lozančića - kaže izvor iz vrha HDZ-a.

Čelnik Mosta Božo Petrov, kako neslužbeno doznajemo, jučer je ostao pri svojoj prijašnjoj izjavi da Lozančić još uvijek nije razriješen te da u ovom trenutku ne vidi razlog zašto on i dalje ne bi mogao biti šef SOA-e. Na potezu je sada premijer Orešković. U subotu je za RTL komentirao stav čelnika Mosta, kazavši: “Petrov ima svoj stav, to je njegova pozicija. O Lozančiću ću odlučiti idući tjedan”. Neki su tu premijerovu izjavu shvatili kao ograđivanje od stava Bože Petrova.

‘Potpis za dan, dva’

Naime, u krugu vladajućih pojavile su se informacije da su se predsjednica i premijer sve dogovorili oko Lozančićeve smjene, ali da se Orešković počeo predomišljati nakon razgovora s Petrovom, te da je zato u petak došlo do razlaza. No, malo tko je jučer među vladajućima želio nagađati o tome što ako Orešković ne stavi svoj potpis na razrješenje.

- To bi bio problem, došlo bi do krize i sukoba u kojoj bi s jedne strane bili premijer i Most, a s druge HDZ i predsjednica, ali ne vjerujem da će se situacija tako razvijati. Vjerujem da će Orešković to potpisati - kazao je jedan član HDZ-a. U vrhu te stranke uvjereni su da će premijer potpis staviti već za dan ili dva. Ne vjeruju da Božo Petrov u toj priči može imati neki utjecaj.

- Mislim da je Petrov samo deklarativno protiv smjene Lozančića te da na taj način pokušava ojačati svoju poziciju kako bi kod odabira novog ravnatelja SOA-e imao veći utjecaj - kazao je izvor iz HDZ-a, podsjećajući kako je Most od početka htio imati kontrolu nad SOA-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:35