HRVATSKI JOSE MUJICA

NAJŠTEDLJIVIJI GRADONAČELNIK Ne prima plaću, na posao ide biciklom, a na službeni put vlastitim autom

Ured Željka Lackovića na putovanja je u godinu dana potrošio samo 323 kune, što je 0,001 posto gradskoga proračuna
 Đuro Grčić/Podravski list

Na posao dolazi gradskim biciklom, ne prima plaću i naknade, a delegacije nerijetko časti privatnim novcem. Riječ je, vjerovali ili ne, o gradonačelniku Đurđevca - grada koji je, ako karta ne laže, još u Hrvatskoj! U kojoj je mjeri prvi čovjek Đurđevca Željko Lacković uistinu štedljiv potvrđuje i ovih dana objavljena lista najštedljivijih hrvatskih gradonačelnika kad je riječ o službenim putovanjima. Njegov je ured u godinu dana na putovanja potrošio samo 323 kune, što je 0,001 posto gradskoga proračuna.

Međutim, i taj, za većinu hrvatskih gradonačelnika pravi sitniš nije spiskao on, nego njegova zamjenica Kristina Benko Markovica zbog službenog puta u Zagreb. Nakon Željka Lackovića, na putovanja je najmanje trošio bivši gradonačelnik Novoga Marofa Darko Hrenić (2905 kuna) te prvi čovjek Popovače Josip Mišković (5793 kune).

‘Bitno je da se štedi’

Čelni čovjek Đurđevca, gradića u srcu Podravine, na službena putovanja odlazi uglavnom privatnim automobilom. Gradska uprava, kaže on, posjeduje službeni Citroen starijeg godišta, no kako ga se malo koristi, a i ne žele trošiti proračunski novac na registraciju - odlučili su ga prodati. Kad nešto treba obaviti u gradu ili otići na sastanak, Lacković i njegovi djelatnici sjedaju na jedan od šest gradskih bicikala, koji su, objašnjava, u punom pogonu.

- Oni koji kritiziraju da je to populizam neka to zovu kako žele, svejedno mi je. Bitno je da se štedi i da na kraju od toga korist imaju građani - kaže Lacković koji je prvoga radnog dana nakon što je potukao SDP-ovu i HDZ-ovu stranačku mašineriju pokazao da misli ozbiljno.

- Zatekao me minus na bankovnom računu Grada od 1,4 milijuna kuna, a dopušteno prekoračenje je bilo 1,5 milijuna. Problem je bio u tome što sam za nekoliko dana morao isplatiti plaće - prisjeća se i dodaje da je odmah proveo nepopularnu, ali tada jedinu moguću odluku.

- Plaće u upravi i ustanovama smanjio sam za 21 posto. Ne znam što je tih 70-ak djelatnika tada mislilo, no uvjeren sam da su bili svjesni da nema druge i da će se teško oduprijeti mojoj odluci. Prijašnje plaće bile su neprimjerene stvarnom stanju i gospodarskoj situaciji - navodi Lacković koji je takvom politikom od prvoga dana mandata, sredinom 2013. do danas, uspio pokrpati proračunsku rupu od gotovo pet milijuna kuna.

Gradonačelnik volonter

Čak 1,7 milijuna kuna uštedio je na plaćama i naknadama za gradonačelnika, zamjenika te članove Gradskog vijeća. Lacković i njegova zamjenica volontiraju, a naknade i dnevnice više ne primaju ni predsjednik i potpredsjednik Vijeća, kao ni članovi Vijeća i gradskih odbora. Još tri milijuna kuna uštedio je spomenutim smanjenjem plaća.

Kao jedan od rijetkih gradonačelnika aktivno provodi politiku stimulativnih otpremnina za djelatnike pred mirovinom. Uskoro će, kaže, troje djelatnika u prijevremenu mirovinu kako bi se mjesta otvorila mladima.

- Moraju shvatiti da posao u gradskoj upravi nije zgoditak na lotu. Tko ne može pratiti posao, mora otići - smatra on.

Da je svaka, ali baš svaka kuna važna, đurđevački gradonačelnik potkrepljuje time da gotovo 100 posto novca koje troše ide kroz javnu nabavu.

- Čak i obične klamerice tako nabavljamo. Objedinili smo nabavu za upravu i gradske ustanove te tako dodatno štedimo. Recimo, na struji u godinu dana tako uštedimo milijun kuna - ističe i nastavlja kako se za njegova prethodnika javna rasvjeta gasila u pola noći, a danas, unatoč uštedi, radi sve do jutra. Lacković hvali djelatnike koji su, kaže, prionuli poslu i za koje kaže kako bi s ovakvim znanjem i disciplinom mogli u svakom trenutku naći posao bilo gdje.

Prethodna vlast, od 2006. do 2013., otkriva, uspjela se zadužiti za 9,5 milijuna kuna, no većinom su to bila komunalna ulaganja poput obnove cesta ili infrastrukture. Lackovićev Đurđevac zadužen je za šest milijuna kuna, no sve su to, pojašnjava, redom razvojne investicije.

Adut - pitka voda

- Redovni komunalni projekti jednostavno se moraju financirati iz komunalnih prihoda, a ne kreditima. I točka - odriješit je on.

Upravo se na razvojne projekte Lacković najviše fokusirao, i to s posebnim naglaskom na razvoj tehnološkog parka u kojem bi svoje mjesto našle tamošnje vrlo uspješne IT kompanije, poput Avalona koji uskoro širi poslovanje na Zapad otvaranjem ureda u New Yorku. No, tu su i ulaganja u kulturnu baštinu od 20 milijuna kuna koja će se financirati europskim novcem, gradnja Sportsko-rekreacijskog centra, postavljanje širokopojasnog interneta u đurđevačkoj Podravini vrijedno 100 milijuna kuna (nacionalni projekt)... Osim što mnogo očekuje od turističke priče, jer, ne zaboravimo, u susjedstvu je i hrvatska Sahara - Đurđevački peski, Lacković ima još jednog asa u rukavu.

- Većina ne zna, ali đurđevački bazen pitke vode najveći je u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe - otkriva on i kaže da su to prepoznali i potencijalni investitori.

ŠTO JE SVE UČINIO

- plaće u upravi i ustanovama smanjio za 21 posto

- od sredine 2013. do danas uspio pokrpati proračunsku rupu od gotovo pet milijuna kuna

- čak 1,7 milijuna kuna uštedio je na plaćama i naknadama za gradonačelnika, zamjenika i članove Gradskog vijeća

- gotovo 100 posto novca koji troše ide kroz javnu nabavu

- prodao službeni Citroen starijeg godišta

ŠTEDNJA 100.000 EURA

Željko Lacković mjesečnu plaću od 7500 kuna zaradi u odvjetničkom uredu čiji je 80-postotni vlasnik. Suprugina su godišnja primanja, stoji u imovinskoj kartici, 48.000 kuna. Nije kreditno zadužen i ima štednju od 100.000 eura. Osjetno manju nego prije dvije godine, kad je postao gradonačelnik. Ima kuću u Đurđevcu vrijednu oko 500.000 kuna, a sa suprugom dijeli stan u Zagrebu vrijedan gotovo milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:03