ISTRAŽIVANJE

PET NAJŠTEDLJIVIJIH LOKALNIH POLITIČARA U RH Najskromniji gradonačelnik na putovanja potrošio 323 kn, oko četiri lipe po stanovniku svog grada

 Koprivničko-križevačka županija

Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković tijekom 2014. godine na službena je putovanja potrošio samo 323 kune, što ga čini najštedljivijim hrvatskim gradonačelnikom u toj kategoriji, pokazuju podaci najnovijeg istraživanja portala gradonacelnik.hr.

Kad se u obzir uzme broj stanovnika tog podravskoga grada, proizlazi da je Lacković potrošio samo četiri lipe po stanovniku Đurđevca na putovanja.

Istraživanje je pokazalo i jednu zanimljivost - iako je Darko Hrenić, gradonačelnik Novog Marofa (tijekom 2014., u međuvremenu se vlast promijenila, nap. a.), drugi na top-listi onih koji su najmanje potrošili na putovanja, potrošivši samo 22 lipe po stanovniku, u odnosu na proračun potrošio je 0,018 posto, odnosno nešto više od prvog čovjeka Popovače Josipa Miškovića (0,016 posto), zbog čega bi se moglo reći da se između njih dvoje vodi “mrtva trka”. Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić na svoja je putovanja svakom svom građaninu potrošila oko pedeset lipa, što je svrstava na četvrto mjesto top-liste najštedljivijih, odmah iza čelnika Popovače Josipa Miškovića koji je na putovanja potrošio 49 lipa per capita.

Kad se isti kriterij primijeni na veće gradove, prvi čovjek Kaštela potrošio je samo 2,41 kunu po stanovniku, a njegova sisačka kolegica Kristina Ikić Baniček 3,6 kuna.

Kad je riječ o najvećim gradovima, osječki gradonačelnik Ivica Vrkić na prvom je mjestu po štedljivosti jer je na službena putovanja o trošku svojih građana potrošio 7,12 kuna proračunskog novca. Slijedi ga zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je po glavi potrošio 7,24 kune, a manje od osam kuna po stanovniku još su potrošili varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i zadarski Božidar Kalmeta. Na peto se mjesto svrstao splitski čelnik Ivo Baldasar koji je tijekom 2014. godine na službena putovanja iz džepa svakog stanovnika Splita uzeo 9,66 kuna.

TOP-LISTA

Đurđevac, Željko Lacković, 0,001 posto proračuna

Novi Marof, Darko Hrenić, 0,018 posto proračuna

Popovača, Josip Mišković, 0,016 posto proračuna

Varaždinske Toplice, Goranka Štefanić, 0,028 posto proračuna

Dugo Selo, Stipo Velić, 0,031 posto proračuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:49