KRUPAN KORAK

NAJVEĆA HEP-ova INVESTICIJA U ZADNJIH 10 GODINA Otvoreni radovi na 900 milijuna kuna vrijednoj elektrani

Novi blok plinske termoelektrane snage 150 megavatsati HEP financira kreditom EIB-a i EBRD-a
 Darko Tomaš / CROPIX

Krećemo u najveću investiciju HEP-a u posljednjih desetak godina kojom ćemo dobiti najsuvremeniju i najučinkovitiju elektranu današnjice, poručio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, otvarajući jučer radove na novom kombi-kogeneracijskom bloku HEP-ove elektrane i toplane u Zagorskoj ulici u Zagrebu.

- Ovo je vrlo bitan događaj ne samo za HEP i grad Zagreb nego i za državu u cjelini i njezino uklapanje u energetsku politiku Europske unije jer je financiranje novog bloka uvršteno u Junckerov plan za novu Europu – naglasio je Barbarić, koji je s premijerom Andrejom Plenković svečano položio povelju o gradnji u temelje budućeg bloka, čime je simbolično označen početak radova.

Krupan korak

U novi kombi-kogeneracijski blok naziva KKE EL-TO Zagreb HEP će uložiti 900 milijuna kuna. Očekivana prosječna godišnja proizvodnja KKE EL-TO Zagreb nakon što proradi novi blok je 675 gigavatsati (GWh) struje, 450 Gwh toplinske energije za zagrebačka kućanstva te 160 GWh industrijske pare. U novom bloku bit će instalirana električna snaga od 150 megavatsata (MWh) i toplinska snaga od 114 MWh.

- Ovo je novi kvalitet za hrvatsku energetiku i hrvatsko gospodarstvo, veselim se pratiti ostvarenje ove investicije – istaknuo je premijer Plenković, koji je u Zagorskoj predvodio delegaciju Vlade u kojoj su još bili ministar državne imovine Mario Banožić i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić.

Prvi krupan korak u ovoj investiciji načinjen je 24. srpnja 2018. kada je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB) potpisao ugovor o kreditima za izgradnju KKE EL-TO Zagreb. U istoj prigodi, HEP je sklopio i ugovor s talijanskom kompanijom FATA o izgradnji i održavanju KKE EL-TO Zagreb.

Ukupno kreditiranje spomenute gradnje iznosi 130 milijuna eura, od čega je EBRD i sindikat komercijalnih banaka sudjeluju s 87 milijuna eura, a EIB s 43 milijuna eura. U HEP-u ističu da je EBRD za svoje sudjelovanje u ovom aranžmanu priskrbio jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) kao središnjeg stupa famoznog Junckerova plana za Europu.

Računalna simulacija nove elektrane na zagrebačkoj Trešnjevci

U gradnju novog bloka u kompleksu Zagorske HEP se, među ostalim, odlučio zbog isteka životnog vijeka dijela ‘starih’ blokova na istoj lokaciji. Procijenjeno je da rekonstrukcija dijela postojećih blokova nije isplativa zbog troškova njihove prilagodbe na nove obveze graničnih vrijednosti ispuštanja štetnih emisija, pa se prišlo gradnji novih kapaciteta.

- Novi blok će smanjiti emisiju CO2 na lokaciji termoelektrane za oko 150 tisuća tona godišnje, a značajno će se smanjiti i emisije sumporovih i dušikovih oksida te čestica – ističu u HEP-u.

Pogonsko gorivo za novi KKE je prirodni plin, a budući da je predviđeni ukupni neto stupanj djelovanja postrojenja oko 90 posto, blok spada u visokoučinkovite kogeneracijske sustave.

Novo postrojenje zauzimat će površinu od 4700 m². Najveći dio radne površine zauzimat će dvije plinske turbine, dva kotla na ispušne plinove i protutlačna parna turbina.

Domaće tvrtke

Kao prednosti novog u odnosu na stare blokove u EL-TO Zagreb, u HEP-u izdvajaju i razdvajanje “krute” veze između proizvodnje električne i toplinske energije. Novi KKE, ističu, omogućit će veću proizvodnju električne energije i izvan ogrjevne sezone što, napominju u državnoj elektroprivredi, dosad nije bio slučaj.

U scenariju nepoduzimanja ove investicije, ističu u HEP-u, očekivano povećanje potrošnje toplinske i električne energije u Zagrebu, kao i planirano stavljanje izvan pogona nekih dijela EL-TO u Zagorskoj ulici između 2018. i 2023. zbog isteka životnog vijeka ozbiljno bi ugrozilo opskrbu potrošača, a u konačnici učinilo i nemogućom. - Uz prosječnu godišnju proizvodnju električne energije od oko 370 GWh, pogon EL-TO trenutno pokriva više 11 posto ukupne potrošnje energije u gradu Zagrebu – napominju u HEP-u.

Osim glavnog izvoditelja radova, tvrtke FATA u sastavu Danielli grupe, čiji su predstavnici također nazočili svečanosti otvaranja radova, na gradnji bloka bit će angažirane i domaće tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:38