STAVIO MANDAT NA RASPOLAGANJE

BARBARIĆ DAO OSTAVKU U VIJEĆU NOVI ZAGREB 'Od 2018. godine ne primam nikakvu naknadu'

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a
 Jure Miskovic / CROPIX

Predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić koji je ujedno i predsjednik HDZ-a Novi Zagreb još je prošloga mjeseca stavio na raspolaganje svoj mandat u Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb - istok. To, međutim, ne znači da je time spriječio da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv njega provede postupak i eventualno ga kazni jer je, protivno njihovu mišljenju, istodobno obavljao dvije javne dužnosti.

Premda je Povjerenstvo, i to na njegov zahtjev, Barbariću još u veljači 2018. godine dalo mišljenje po kojem je istovremeno obnašanje javne dužnosti predsjednika uprave trgovačkog društva u većinskom državnom vlasništvu i javne dužnosti člana vijeća gradske četvrti predstavlja zapreku prema članku 13. stavak 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, trebale su proći gotovo dvije godine da postupi po njihovoj uputi.

Predsjednik uprave HEP-a je tek 15. siječnja ove godine Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb - istok uputio izjavu i obavijest u kojoj je naveo da svoj mandat stavlja u mirovanje sukloadno odredbama članka 11. Poslovnika o radu Vijeća Novi Zagreb - istok. U istome dopisu podsjeća da je tijekom 2018. godine podnio zahtjev za odricanjem prava na ostvarivanje mjesečne naknade za rad u Vijeću.

Osim što je obnašao dvije javne dužnosti, Barbarić je za obje primao naknadu. Kao predsjednik Uprave HEP-a prima plaću od gotovo 23.000 kuna neto, a kao potpredsjednik Vijeća gradske četvrti ima pravo na naknadu u iznosu od 4.275 kuna bruto.

No, u izjavi koju je poslao Vijeću sredinom prošlog mjeseca Barbarić ističe da od 2018. godine ne prima nikakvu naknadu.

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb - istok, Milenko Arapović iz Stranke rada i solidarnosti potvrdio nam je informaciju da se Barbarić povlači s funkcije u Vijeću.

- Prije 15-tak dana Barbarić je otišao kod pročelnice i stavio svoj mandat u mirovanje. Sada čekamo da HDZ odredi osobu s njihove liste koja će ga zamijeniti - kazao je Arapović dodajući kako će se nakon toga provesti izbor za zamjenika predsjednika Vijeća, kao i za članove onih odbora u kojima je Barbaarić bio član.

Na pitanje je li točno da je prestao primati naknadu Arapović nije mogao odgovoriti, jer taj podatak, kako kaže, nije provjeravao.

Barbarić je poručio da je koncem 2018. godine tražio da mu se ne isplaćuje naknada, no već je u idućoj rečenici naveo da je ukupna naknada u 2019. godini bila 22.064 kuna neto.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet Frane Barbarića, a sada je pitanje hoće li Barbarićevo povlačenje iz Vijeća imati kakav utjecaj na postupak. Glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić kaže da u ovom času to ne može komentirati.

- Povjerenstvo će ispitati sve okolnosti, a eventualna povreda dužnosti može biti utvrđena za određeno razdoblje koje ne mora trajati do sada - odgovorila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:40