POKRIO POLA TROŠKOVA

NAKON AKCIJE JUTARNJEG Direktor iz Beča: 'Pročitao sam vaš članak i spreman sam za dupina dati 1000 eura'

Akcija Jutarnjeg lista za spas izmučenog dupina kojemu se ribarska mreža usjekla u meso, zbog čega trpi bolove, odjeknula je u svijetu.

Na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. javilo se nekoliko ljudi koji tvrde da su ga vidjeli kako povremeno izranja i pliva na relaciji Zadar - Dugi otok. Jedna čitateljica vidjela ga je u blizini otoka Ugljana, što se također podudara s lokacijom na kojoj su ga tijekom ljeta viđali ribari i o tome nedavno obavijestili dr. Tomislava Gomerčića, veterinara i voditelja Međunarodnog istraživačkog centra za dupine na otoku Molatu, koji je započeo akciju spašavanja nesretne životinje.

Ozlijeđen prije travnja

Neven Končurat, zaposlenik tvrtke za uzgoj riba Cromaris, jučer nam je javio kako ga je vidio i snimio još prije travnja, što znači da se dupin zapetljao u mrežu mnogo ranije nego što je dr. Gomerčić na temelju snimki mislio. Kaže da ga je u društvu još nekoliko dupina vidio i kod Cromarisovih kaveza Mala Lamjana oko otoka Bisaga, te kod Golca i Velog Škoja.

JUTARNJI SPAŠAVA OZLIJEĐENOG DUPINA Njegove patnje dirnule su svijet

Na opće iznenađenje, preko našeg maila pristigla je i novčana pomoć za liječenje dupina, kojemu će, ukoliko se pokaže da se mreža usjekla do kralježnice, biti potrebna operacija i skupi antibiotici.

- Pročitao sam vaš članak i kao direktor Imperium gruppe iz Beča, spreman sam donirati 1000 eura - pisalo je u poruci koju je potpisao Andreas Binder, Austrijanac podrijetlom iz Slavonije, koji je namjeravao kupiti Daruvarsku pivovaru te ulagao u nekretenine od Varaždina do Jadrana. Gomerčić je uz olakšanje prihvatio novčanu pomoć, jer upravo zbog nedostatka novca i indolentnosti Ministarstva zaštite okoliša, nije prije mogao krenuti u akciju spašavanja.

Troškovi 20.000 kuna

- Sada ću moći ponuditi veći novac ribarima za gorivo. Zbog najave lošeg vremena i lova na gofove, akciju smo odgodili za srijedu - objasio je Gomerčić. Podsjetimo, oštar najlon toliko se usjekao u tijelo dupina da je tkivo oko njega već počelo zarastati i stvarati hipergranulaciju. Antibiotik stoji 3000 kuna, a s troškovima operacije i goriva, akcija bi moglo stajati više od 20.000 kuna. Gomerčiću je pomoć ponudilo još 20-tak stručnjaka iz svijeta, a Cromaris kavez u kojem će se dupin moći oporavljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 01:35