VELIKI TOPLINSKI VAL

Nakon današnjeg pakla slijedi mali predah: ‘Nastavi li se ovako, bit će to događaj stoljeća‘

Broj poziva i liječničkih intervencija zbog kolabiranja posljednjih je dana povećan za oko 20 do 30%
Prizor iz Osijeka
 Vlado Kos/Cropix

U Osijeku, koji je bio na najvišem stupnju meteoalarma, u četvrtak je u 15 sati izmjereno 37,0 Celzijevih stupnjeva, pa se osvježenje i rashlađivanje tražilo gdje god se stiglo. Povećan je i broj liječničkih intervencija.

- Broj poziva i intervencija posljednjih nam je dana povećan za oko 20-30 posto, što je puno manje nego što je znalo biti u nekim ranijim godinama - kazala nam je dr. Sunčica Prašnički, voditeljica medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

image
Najviše problema imaju kronični bolesnici, odnosno plućni i srčani bolesnici, kojima tlak oscilira, a sukladno temperaturama, ima i dosta onih koji kolabiraju na javnim mjestima ili dožive sunčanicu
Vlado Kos/Cropix

U konkretnim brojkama, njihovi operateri dnevno zaprime od 200 do 220 poziva, a timovi hitne medicinske pomoći na intervenciju izađu 40-50 puta unutar 24 sata.

- Struktura poziva i intervencija uobičajena je za ovakve vremenske prilike. Najviše problema imaju kronični bolesnici, odnosno plućni i srčani bolesnici, kojima tlak oscilira, a sukladno temperaturama, ima i dosta onih koji kolabiraju na javnim mjestima ili dožive sunčanicu. Srećom, to su uglavnom blaži oblici kolapsa, s kratkotrajnim gubitkom svijesti, pri čemu nema razlike u tome je li riječ o mlađim ili starijim osobama, jer smo imali i dosta slučajeva u kojima smo morali intervenirati kod osoba koje su mlađe, u formi i dobroj fizičkoj spremi, ali to nerijetko može biti i samozavaravajući faktor, pa se preforsiraju i dođe do kolapsa. Bilo je i nekoliko moždanih i srčanih infarkta, ali ne u nekoj dramatično većoj mjeri - istaknula je dr. Prašnički.

image
Termometar pokazuje temperaturu blizu 40 stupnjeva Celzija, ali na suncu

Vlado Kos/Cropix

U petak će u Hrvatskoj ipak biti malo manje vruće, no bit će pretežno sunčano, uz prolaznu umjerenu naoblaku. U drugom dijelu dana u unutrašnjosti su mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, koji mogu biti izraženiji, osobito navečer, u sjeverozapadnim i istočnim predjelima. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu i sjeverozapadni, a u sjevernijim područjima unutrašnjosti okrenut će na sjeverni i sjeveroistočni.

Najniža temperatura zraka na kopnu bit će od 17 do 22, na Jadranu od 23 do 28, a najviša dnevna većinom između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Za vikend uglavnom sunčano, ali u subotu u unutrašnjosti mjestimice umjerena naoblaka uz mogućnost za poneki pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, potom južnih smjerova. Na Jadranu za vikend sjeverozapadni i zapadni vjetar, a u ponedjeljak će zapuhati jugo. Manje vruće, no na moru i dalje uz tople noći, a s početkom novog tjedna temperatura zraka ponovno u porastu.

Klimatolog: Ovo je vrlo ekstreman događaj

Klimatolog Vlado Pandžić gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je govorio o toplinskom valu koji je pogodio Hrvatsku.

- Lipanj, srpanj i kolovoz su najtopliji mjeseci i postoje uvjeti za tako visoke temperature. Doduše, ovo je sigurno jedan vrlo ekstreman događaj, ali se tek treba dokazati. Ako bude trajao dva tjedna, mjesec dana, pa čak i cijelo ljeto, kao 2003. godine koje je još uvijek najtoplije od kad postoji mjerenje u Hrvatskoj, tek onda ga možemo klasificirati kao događaj stoljeća, kazao je Pandžić.

Iako su danas izmjerene temperature od 38°C, Pandžić ističe da to nisu rekordne temperature.

- Zabilježene su i temeprature preko 40°C, 42°C i 43°C. Lipanj je mjesec kada ima najviše sunčeva zračenja i dolazi jedna komponenta strujanja iz Sahare pa se može primijetiti da je zrak zagađen prašinom, kazao je.

Pojasnio je da ovakve temperature nisu povoljne ni za biljke ni za tlo.

- Biljke doživljavaju toplinski šok jer im ne odgovaraju tako visoke temperature, a tlo postaje tvrđe i slabije vodi toplinu u zemlju nego se ta toplina koncentrira na vrhu tla i tako još više utječe na biljke, objasnio je Pandžić.

Objasnio je razliku između toplinskog vala i udara.

- Udar bi se možda mogao definirati kao nešto kratkotrajno, a val može biti i dulji i onda se može klasificrati kao nešto jako bitno, rekao je.

- Prema prognozama, očekuje se ljeto toplije od prosjeka. Sad je teško reći kad će se ti topli valovi pojaviti i koliki će biti njihov intenzitet, ali takva je prognoza, rekao je Pandžić, dodajući da se očekuje manje oborina.

Liječnica: Broj intervencija zbog vrućine u Zagrebu se povećao za 20 posto

Liječnica Deana Martinić iz zagrebačke hitne pomoći također je bila gošća Dnevnika N1 i pričala o intervencijama zbog velikih vrućina.

Liječnica je rekla kako je hitna od jutra imala povećani broj intervencija, a većinom se radilo radno aktivnom stanovništvu.

- Sad u ovim satima se nešto smanjio broj intervencija. Otprilike negdje oko 20 posto imamo veći broj intervencija nego u vrijeme kada nisu ovako visoke temperature, rekla je Martinić.

Još jednom je ponovila upute građanima što trebaju raditi kako bi se zaštitili u vrijeme visokih temperatura.

- Ono što je bitno za građane, ako ikako mogu izbjegavati izlaske van između 10 i 17 sati, nositi adekvatnu odjeću, prehrana je neobično važna, potrebno je uzimati lakšu hranu. Osim tekućine, preporuka je da se piju i izotonični napici, kazala je.

Pojasnila je i što se događa tijelu prilikom izlaganja visokim temperaturama.

- Ono što se događa, dolazi prilagodba organizma što dovodi do širenja krvnih žila i povećanog znojenja, a time i gubljenja elektrolita. Ako se osoba adekvatno ne pridržava uputa, može doći do toplinskog udara, ističe liječnica. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:52