KONAČNI PAD

Nalaz obdukcije dodatno tereti Horvatinčića: Talijan nije umro odmah, imao je šanse preživjeti

Horvatinčić je poduzeo sve da spasi svoj skupi gliser i savjetuje se s prijateljima, a za žrtve, prema svemu sudeći, nije brinuo
 Goran Mehkek/CROPIX

ŠIBENIK, ZAGREB - Talijanska turistkinja Marielda Pettel na mjestu je poginula kada je Tomislav Horvatinčić prošlog utorka gliserom “pokosio” jedrilicu na kojoj se nalazila. Međutim, njezin suprug Francesco Salpietro nije preminuo pri samom naletu, već je zadobio teške ozljede, pao u more i od zadobivenih ozljeda naknadno izdahnuo. Da kod njega smrt nije nastupila trenutno, utvrđeno je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, prilikom obdukcije mrtvog tijela.

Otegotna okolnost

Sama činjenica da je jedna od stradalih osoba bila na životu, pa makar i kratko vrijeme nakon naleta, jer je istovremeno utvrđeno da se ne radi o utapljanju, Horvatinčića ozbiljno inkriminira i za kazneno djelo nepružanja pomoći nakon izazivanja nesreće. Da je talijanski bračni par na mjestu poginuo, Horvatinčić bi se za to djelo izvukao, jer, pravno gledano, preminulim žrtvama ne može se ni pomoći. Moral je druga priča, ali glavni akter ionako očito nema problema s moralnim pitanjima. Ovako se situacija bitno mijenja.

Propusti u istrazi

A do sada je, unatoč određenim manjkavostima na početku istrage ove pomorske nesreće, primjerice, Horvatinčiću nije odmah oduzet mobitel, nije odmah testiran na droge, ipak prikupljeno dovoljno podataka da se Horvatinčića može kriviti da je otišao s mjesta nesreće niti ne pokušavši na bilo koji način pomoći unesrećenima.

Prema službenim rezultatima policijske krim istrage, Horvatinčić je nakon izazivanja nesreće najprije krenuo spašavati vlastitu jahtu Santa Marina, koju je usidrio na južnu stranu otoka Maslinovika nekoliko stotina metara od mjesta naleta.

Žurna akcija

Potom je počeo nazivati prijatelje i poznanike, očito s namjerom da se savjetuje kako sebi olakšati poziciju s obzirom na učinjeno, ali i radi spašavanja svoje jahte, u koju je, kroz manje oštećenje na prednjem dijelu, prodirala voda. Što se događa s ljudima koji su bili na jedrilici koju je pokosio, nije ga zanimalo. Horvatinčić nije mogao znati koliko je osoba bilo na jedrilici, niti kakvo je njihovo stanje. Bio im je dužan pomoći. No, nije nazvao policiju. Nije nazvao ni lučku kapetaniju, ni službu 112, ni hitnu pomoć, ni službu pomoći na moru. Nije nazvao nikoga tko bi mogao pomoći unesrećenima. Ali se pobrinuo da do njegove jahte za pola sata stigne ekipa iz Marine Kremik, do koje je stigla dojava, ne o tragediji, već o nasukavanju glisera.

Pravna prognoza: Neće na slobodu do kraja istrage

Provest će se potrebna vještačenja upravljačkog sustava Horvatinčićeve Santa Marine i navigacijskog sustava Raymarine C120 koji je izuzet s njegove jahte. Ukoliko po mogućoj žalbi obrane ne dođe do preinake rješenja istražnog suca o određivanju pritvora, posebice u pogledu zakonske osnove vezane za opasnost od ponavljanja djela, Horvatinčić teško može očekivati puštanje na slobodu prije okončanja istrage. Opasnost od utjecaja na svjedoke prestaje kada u istrazi bude saslušan posljednji svjedok.

No, opasnost od ponavljanja djela ne prestaje ni okončanjem istrage tako da se Horvatinčiću pritvor može produljivati sve do izricanja presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:38