PRAVDA U GORNJEM KRAJU

'NAMJERNO MI IH JE DOVEO DA KVAČU!' Nevjerojatna priča o sukobu dvojice susjeda oko međe u kojoj patke služe kao sredstvo specijalnog rata

Susjedi su i rođaci, no dugogodišna svađa oko ceste rezultirala je cijelim nizom međusobnih prijava. U tom sukobu nisu ostale pošteđene ni domaće životinje koje, prema verziji tužitelja, služe kao sredstvo specijalnog rata, a tuženi tvrdi da je žrtva zavjere skovane kroz veze u lovačkom društvu
 Goran Mehkek / CROPIX

Koliko je velik zagorski osjećaj za pravdu, najbolje opisuje priča o dva susjeda iz Kraja Gornjeg, pored Zaprešića, koji međusobno “ratuju” već četiri godine. Sve je počelo kad je Marijan Obrubić policiji prijavio svojega susjeda i rođaka J. O. zato što su ga njegove patke budile ga po noći.

Policija je izašla na teren i zatekla kod susjeda kamion sa 100 patki koje iščekuju svoj sudnji dan. Patke su, dakako, kvakale, zbog čega je J. O. izrečen prekršaj za remećenje javnog reda i mira. Protiv njega je podignut optužni prijedlog i cijeli je slučaj završio na Prekršajnom sudu u Zaprešiću. Nakon godine dana, J. O. je oslobođen optužbi jer je sutkinja odlučila da kvakanje nije radnja koja se stavlja u isti koš kao i tučnjava, svađa ili vika te da se kamion nalazio na njegovu imanju, a ne na javnom mjestu. Trebao je to biti kraj te priče, ali ovdje to ne funkcionira tako.

Goran Mehkek / CROPIX
Marijan Obrubić

Policijska istraga

- Policija je podnijela žalbu na presudu gdje je navela da sam svjesno natovario kamion s patkama i stavio ga pod prozor susjedu. A sve to zato što su policajac i Obrubić zajedno u lovačkom društvu pa ovaj njemu pomaže - govori J. O.

Žalba je prihvaćena, prvostupanjska je presuda poništena i slučaj “patke” vratio se na sud u Zaprešiću. Ovaj put suđenje je trajalo tri godine, a sudac je odlučio da je optuženik ipak kriv. Novi dokaz u slučaju bila je činjenica da je J. O. najprije na zahtjev policije patke premjestio na drugo mjesto na svojem imanju (čime je buka bila manja), ali da je kamion vratio na isto mjesto, zbog čega je sud utvrdio da je time uznemirio patke i uzrokovao njihovo glasnije kvakanje. Na kraju je J. O. proglašen krivim za remećenje javnog reda i mira te mu je izrečena kazna od 664 kune, a mora platiti i troškove suđenja od 200 kuna.

Za J. O. ovo nije bio kraj borbe. Prošli je tjedan podnio novu žalbu.

- U zakonu stoji da glasno kvakanje patki ne spada u kategoriju remećenja javnog reda i mira. Ujedno, prema Zakonu o zaštiti od buke, odredbe se ne odnose na buku koju izazivaju domaće ili divlje životinje. Kamion nije bio blizu javne površine, jer cesta se nalazi 100 metara od moje kuće, a prometnica koja se navodi u zapisu nije javna cesta nego moj put koji sam asfaltirao. I najvažnije, kamion je bio udaljen od susjedove kuće 30 metara, a ne 15 - nabraja J. O. svoje argumente.

Prijava za prijavom

Dok se iščekuje novi sudski proces, problem između dva susjeda raste. Marijan Obrubić i dalje podnosi prijave zbog buke pataka.

- Svako jutro u 4 sata on pušta patke iz objekta. One buče, a on namjerno udara vratima samo da napravi što veću buku. Ne mogu spavati, a problem je i smrad! Ja već godinama ne smijem otvoriti prozor spavaće sobe. U kući nas je šestero: žena, sin, snaha i dvoje male djece, pa nitko ne može normalno živjeti - kaže Obrubić. Vodi nas oko svojega imanja i pokazuje točke sukoba sa susjedom. Naime, njihova imanja međusobno su isprepletena, a dijeli ih samo žičana ograda. Patke i guske odmah se vide, ali i zaraslo drveće te šikara na nekoliko mjesta.

- On ne želi posjeći drveće na svojem dijelu, zbog čega mi granje ulazi na moj dio. Ako ja nešto pokušam skratiti, on će mi otrovom pošpricati voćke! - ljutit je Obrubić, a odmah se dotiče još jednog problema.

- Zagradio je put koji sam koristio 45, a moj otac 70 godina. Sad ne mogu doći do svoje ledine na kojoj raste šikara. I onda on mene, pazite, optužuje da se ne brinem o posjedu. Pa kako da se brinem, kada me ne pusti do tamo - objašnjava te nas odvodi prema kući.

Posjeda nas za stol i vadi snop papira. Red podnesenih prijava, red obrazloženja, red zemljišnih izvadaka, svi dokumenti iz “susjedskog rata”.

- On drži te patke i drugu perad u neprikladnim uvjetima, zbog čega se širi buka i smrad. Prijavio sam ga veterinarskoj inspekciji, ali oni ništa ne poduzimaju, ništa se nije promijenilo. On si je dobar s veterinarskim inspektorom i zato mu on uvijek dojavi kada izlaze na teren pa to zajedno riješe - objašnjava Obrubić.

Goran Mehkek / CROPIX

Dokumenti rata

Pokazuje nam prijave, kao i izvještaj komunalnog redara koji je utvrdio da je perad u neprikladnim uvjetima. Na kraju nam vadi katastarski izvadak na kojemu je prikazan dio Kraja Gornjeg gdje su njegova i susjedova kuća. Svojim prstom stalno upire u put kojim više ne smije prolaziti, a koji je inače u vlasništvu susjeda J. O. Na pitanje o mogućem rješenju i prekidu svađe, Obrubić vidi samo dva izlaza.

- Kad bi samo pomaknuo patke i guske u neki drugi dio svojega imanja, ne bi bilo problema, ali on to ne želi. Ostaje mi onda jedino da i dalje podnosim prijave sve dok netko nešto ne poduzme. To ili da se odselim - kaže Obrubić. Pozdravljamo se i odlazimo desetak metara prema gore gdje se nalazi susjed J. O. I on ima svoj snop papira. Red zaprimljenih prijava, red sudskih spisa, red zemljišnih izvadaka.

- Barem dva puta godišnje dobijemo prijavu od susjeda, inspekcija nikada nije pronašla neku nepravilnost - kaže J. O.

- Uostalom mi nismo farma nego OPG. Na tri kvadratna metra dolazi tek jedna patka - objašnjava J. O.

Pokazuje nam i katastarski izvadak na kojem je prikazan dio Kraja Gornjeg gdje su njegova i susjedova kuća. Prstom prolazi preko puta zbog kojeg je proglašen krivim.

- To je moj posjed, a ne cesta - kaže i dodaje da će ovaj dokaz podnijeti i sudu. Isto tako, kaže da ne može prebaciti patke na neko drugo mjesto na imanju. Ostaje za kraj još jedno pitanje: postoji li rješenje za kraj ove svađe?

- Nema rješenja. Jedino da stavimo kuću na kotače i odselimo se negdje drugdje - zaključuje J. O.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:32