IZGUBLJENA VRSTA

Nakon 50 godina uočili misterioznog srodnika slona mišjeg rasta za kojeg su mislili da je izumro

Slonovska rovka ili sengi u srodstvu je s afričkim mravojedom, slonom i morskom kravom
Somalijski sengi
 Steven Heritage/AFP

Malo poznat sisavac srodan slonu, ali veličine miša, otkriven je u Africi nakon što ga nitko nije vidio čak 50 godina, piše BBC.

Posljednji znanstveni zapis o ovoj 'izgubljenoj vrsti' zvanoj slonovska rovka, datira iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Stvorenjce je pronađeno živo i zdravo u Džibutiju, zemlji na rogu Afrike, tijekom jedne znanstvene ekspedicije.

Slonovska rovka ili sengi (na jeziku zulu) nije niti slon, niti rovka, već je u srodstvu s afričkim mravojedom, slonom i morskom kravom. Ima specifičan nos nalik na surlu pomoću kojega se hrani insektima.

Na svijetu postoji 20 vrsta sengija, a sengi iz Somalije (Elephantulus revoilii) je jedna od najtajanstvenijih vrsta čijih je tek 39 jedinki prikupljeno i izloženo u muzejima diljem svijeta. Vrsta je pronađena samo na području Somalije odakle joj i ime.

Steven Heritage, znanstvenik iz Centra za istraživanje lemura pri Sveučilištu Duke, i član ekspedicije na rog Afrike 2019. kaže kako je jako sretan što je ova vrsta opet otkrivena.

- Bili smo jako uzbuđeni kad smo otvorili prvu zamku i u njoj pronašli slonovsku rovku, somalijskog sengija, kazao je Heritage.

- Nismo znali koja se vrsta pojavila u Džibutiju pa kad smo vidjeli karakterističan repić, samo smo se pogledali i odmah smo znali da smo pronašli nešto posebno.

Znanstvenici su čuli da su ove životinjice viđene u Džibutiju, a Houssein Rayaleh, istraživač i zaštitnik prirode iz Džibutija koji se pridružio timu, vjerovao je da je tu životinju već vidio. Kazao je i da ljudi u Džibutiiju nikad nisu mislili da su sengiji 'izgubljena' vrsta, a zahvaljujući novim istraživanjima, somalijski sengi opet je prisutan i u znanstvenoj zajednici.

- Ovo je jako važna priča za Džibuti jer dokazuje silnu bioraznolikost ove zemlje i regije te pokazuje da ima mnogo prilika za znanstvena istraživanja, kaže Rayaleh.

Mamac od kikirikija

Znanstvenici su postavili više od 1.000 zamki na 12 lokacija, a kao mamac je korišten maslac od kikirikija, zobene pahuljice i kvasci. Jedna životinjica uhvaćena je u prvoj postavljenoj zamci smještenoj na suhom, stjenovitom području.

Sve u svemu, vidjeli su ukupno 12 sengija tijekom ekspedicije i načinili prve ikada snimljene fotografije ovog sisavca koje će postati dijelom znanstvene dokumentacije. Srećom, nisu uočene nikakve neposredne ugroze koje bi prijetile životinjici, poput uništavanja staništa zbog ljudskih djelatnosti.

Mnoštvo pronađenih primjeraka sugerira da bi ih moglo biti još na području izvan Somalije, Džibutija i Etiopije.

Somalijski sengi je prema organizaciji Global Wildlife Conservation jedna od 25 'najtraženijih izgubljenih životinjskih vrsta' na svijetu.

- Obično kad ponovno pronađemo neku izgubljenu vrstu, nađemo tek jedan ili dva primjerka pa moramo jako brzo reagirati da bismo spriječili njihovo potpuno izumiranje, kaže Robin Moore.

- Ovo je sjajno otkriće tijekom nemirnih vremena koja su zahvatila naš planet i koje nas ispunjava nadom da ćemo pronaći i ostale vrste s popisa 'izgubljenih' poput DeWintonove zlatne krtice ili glodavca s otoka Ilin.

Nova zagonetka

DNA analiza pokazala je da je somalijski sengi u srodstvu s drugim vrstama iz Maroka i Južne Afrike.

Ti sisavci su se nekako raspršili na izrazito velikom području, što pred znanstvenike postavlja novu zagonetku.

Oni sada planiraju pokrenuti novu ekspediciju 2022. godine tijekom koje će na jedinke sengija postaviti male GPS uređaje koji će bilježiti njihovo kretanje i ponašanje.

Kelsey Neam iz Global Wildlife Conservationa dodaje: - Otkriće da somalijski sengi postoji u divljini prvi je korak u očuvanju ove vrste. Sad kad znamo da je preživio, znanstvenici mogu osigurati da nikad više ne nestane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:38