GRADSKA UPRAVA OVRŠUJE FIRMU DOGRADONAČELNICE

Naplatila 4 mil. kuna od grada Karlovca, a duguje im 58.000 kn

 Robert Fajt/EPH

Eurotrade, poduzeće karlovačke dogradonačelnice zadužene za gospodarstvo Marine Kolaković, inače potpredsjednice HSS-a koja je ozbiljno konkurirala za mjesto ministrice poduzetništva i obrta u Vladi Tihomira Oreškovića, porezni je dužnik, a samo Grad Karlovac od poduzeća potražuje 57.999,45 kuna za neplaćenu komunalnu naknadu. Dug se nagomilao od prosinca 2013. godine do danas. Iako je gradski dužnik, isto poduzeće posluje s ustanovama kojima je osnivač Grad ili Karlovačka županija, s Dječjim vrtićem, Centrom za odgoj i obrazovanje djece i mladeži, Domom umirovljenika, nekim osnovnim školama.

Sukob interesa

U vrijeme kada je nastala glavnina duga prema Gradu, Eurotrade je samo od Dječjeg vrtića za nabavu voća i povrća u 2013. i 2014. godini ostvario ukupni prihod od 587.569,03 kuna. Od iste je ustanove u osam godina (od 2006. do 2014. godine) njezino poduzeće prihodovalo gotovo četiri milijuna kuna.

Poslovni odnos s Dječjim vrtićem je prekinut u prošloj godini, razlog bi mogao biti i to što je poduzeće zbog financijskih teškoća prestalo poslovati. Grad je nekoliko puta pokušao naplatiti svoja potraživanja, ali bezuspješno.

- U 2015. godini sklopljena je nagodba o obročnoj otplati duga s osiguranjem plaćanja bjanko zadužnicom. Kako se obveze nisu u cijelosti podmirivale po nagodbi, u prosincu 2015. poslana je na naplatu u Finu zadužnice radi prisilne naplate - rekla nam je glasnogovornica Grada Katarina Matasić.

Dogradonačelnica Kolaković kaže da je u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, stupanjem na dužnost zamjenice gradonačelnika prenijela 2009. godine sva svoja upravljačka prava u tvrtki Eurotrade na treću osobu, te da od tada nije član skupštine tvrtke i ne sudjeluje u donošenju odluka u radu tvrtke.

Slično je objašnjavala i na sjednici Gradskog vijeća, odgovarajući na vijećničko pitanje o dugovanjima njenog poduzeća.

Zaposleno 10 ljudi

- Godinama je ta tvrtka relativno uspješno poslovala, zapošljavala i desetak osoba. U ovom trenutku ne radi i nema zaposlenih. Stupanjem na tu dužnost, svoja upravljačka prava prenijela sam na treću osobu i od tada Marina Kolaković nije član uprave niti skupštine te tvrtke. Zakon o sprječavanju sukoba interesa tako nalaže i, za razliku od nekih bivših ministara, ja sam to učinila na vrijeme i od tada ne sudjelujem ni na koji način u radu tvrtke. Koliko znam, tvrtka ima nepodmirene obveze prema Gradu, dobavljačima i državi. Ima oko 800.000 kuna zadržane dobiti, nije isplaćivana vlasnicima, ostajala je u tvrtki da bi bolje mogla poslovati. Unatoč tome, nije uspjela, izgubila je poslove, ima velika nenaplaćena potraživanja, više nego dvostruko veća od obveza tvrtke, što mi daje pravo na promišljanje da će se obveze tvrtke podmiriti - rekla je dogradonačelnica napomenuvši da podržava Grad koji poduzima sve što je moguće da se naplate potraživanja te da joj drago što je to i u ovom slučaju učinjeno, a naglasila je kako tvrtka za svoje nepodmirene obveze odgovara svojom vlastitom imovinom, a ne osobno suvlasnici, vlasnici, ni članovi uprave.

Poslovni partner

Dogradonačelnica Kolaković na sadašnju funkciju došla je kao direktorica Eurotradea, međutim nikada se nije odrekla svojeg suvlasničkog udjela, koji je i danas u poduzeću 25-postotni. Svoju direktorsku funkciju doista je prepustila svojem poslovnom partneru Stjepanu Vrbaniću, međutim već 2011. on ju je prestao obnašati, a direktorsku palicu preuzeo je Željko Kolaković, suprug dogradonačelnice Marine.

Tvrdi da s firmom nije povezana

Zamoljen da komentira dug prema Gradu, odnosno poslovne odnose tog poduzeća, karlovački gradonačelnik Damir Jelić izjavio nam je da “nije upoznat s tom situacijom, te da se kao gradonačelnik bavi strateškim projektima Grada Karlovca”, napomenuvši kako je “nakon upita pitao zamjenicu i ona mu je izjavila da nije vezana uz tu tvrtku”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:08