TUŽNA PRIČA

'NAŠA SANDRA OBOLJELA JE OD COVIDA-19. ZAŠTO SE KAO UZROK NJEZINE SMRTI VODI SAMO EPILEPSIJA?' Koronavirus donio dramu u nesretnu zagrebačku obitelj

“Svi smo u izolaciji. Slušamo jedni druge kroz zidove i ne možemo se zagrliti”, opisuje Tomislav Stojanov kakav je užas koronavirus donio u njihove živote
 Željko Puhovski / CROPIX

Kad je 2. travnja u Kliničkom bolničkom centru Zagreb umrla 45-godišnja Sandra Stojanov koja je bila pozitivna na Covid-19 i imala teški oblik epilepsije, njezina obitelj sljedeći je dan slušala konferenciju za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Njihovu Sandru nisu naveli kao još jednu žrtvu koronavirusa; taj petak, 3. travnja, ministar zdravstva Vili Beroš obznanio je da je u KB-u Dubrava preminula 85-godišnja žena koja je imala više kroničnih bolesti, kao osma po redu u crnoj statistici epidemije. Spomena o Sandri nije bilo ni u subotu kada je objavljeno da Hrvatska bilježi novu bilancu žrtava - njih četiri, i to u KBC-u Osijek. Zagreb je ostao pošteđen. U nedjelju su žrtve također bile iz drugih gradova.

Upitna metodologija

“Neobično nam je da nije objavljeno da je preminula još jedna osoba jer je Sandra bila pozitivna na Covid-19. Ne znam kakvu metodologiju imaju pri brojenju preminulih”, javio je Jutarnjem listu njezin brat Tomislav Stojanov i otkrio nam što posljednja dva tjedna proživljava njegova obitelj nakon što su se majka Ruža i sestra Sandra vratile iz crkve.

S viješću da je svećenik obolio cijela obitelj, koja živi zajedno u kući, zatvorila se u samoizolaciju. Majci je bilo dobro, sestra je kašljala, a otac Ante, srčani bolesnik, najprije je dobio temperaturu, a potom imao i velike teškoće s disanjem. O njegovim problemima s dozivanjem Hitne pomoći Jutarnji list je već pisao - Ante Stojanov je 26. ožujka odvezen u Kliniku za infektivne bolesti, priključen je na respirator i bori se za život.

Tjedan dana nakon toga, 2. travnja ujutro, kći Sandra Stojanov, kojoj su roditelji kao osobi s posebnim potrebama bili skrbnici, jako je teško disala. U 8 sati ujutro, priča njezin brat, imala je jake epileptične napade, a od korone je hroptala i borila se da dođe do zraka. Nije dolazila k svijesti. Ovaj put je Hitna stigla na vrijeme, a bolničari su bili propisno zaštićeni. U 10 sati odvezli su je na Objedinjeni hitni bolnički prijem na Rebro. Dvanaest sati poslije - umrla je.

“Pretpostavljam da su je odvezli na Rebro zato što u Zaraznoj nemaju nikoga tko bi joj mogao pomoći oko epileptičkih napada. U petak ujutro su nam javili tužnu vijest. U tom šoku ne sjećam se više točno što je rečeno, ali sjećam se da je spomenuto gušenje kao uzrok smrti. Nisu je, nažalost, uspjeli spasiti. A nama je grozno što nismo bili s njom. Iz bolnice je mamu zvala medicinska sestra i ganula je svojom ljubaznošću, dala je i svoj privatni broj mobitela ako nam bilo što bude trebalo.

Raspitali smo kako se zove: Ana Ljubas. Budete li ikad pisali o herojima ove noćne more, nju ne smijete zaboraviti spomenuti kao primjer koji se ističe”, ispričao nam Tomislav Stojanov. Napomenuo je kako je Sandra pokopana isti dan u pola tri po brzoj proceduri koja je predviđena za osobe preminule od Covida-19. Bez obitelji koja je morala biti u izolaciji. Bez ikoga - osim svećenika.

Glas kroz zidove

“Ne mogu opisati koliko je žalosno što kao sin slušam svoju mamu kako plače kat ispod, a ne smijem se spustiti da je utješim. Mami zasad nije ništa, čeka da se simptomi pokažu jer je brinula o Sandri. Ne znam kako ću joj pomagati ako se razboli, a da pritom ne ugrozim svoju obitelj i svoju djecu blizance. Slušamo jedni druge kroz zidove i ne možemo se zagrliti”, opisuje nam Tomislav Stojanov kakav je užas koronavirus donio u njihove živote.

Ne zna, kaže, točan uzrok smrti svoje sestre, “niti mi se to sad čini previše važnim”. No, pita se zašto njezino ime nije spomenuto: “Ne znamo koliko je smrtnih slučajeva pozitivno testiranih pacijenata koji nisu evidentirani da su umrli od posljedica komplikacija infekcije koronavirusom.”

I doista, kako se vodi evidencija o smrtima ako su preminuli imali i neke druge teške dijagnoze, što je taj ključni kriterij za procjenu da je nekome presudio Covid-19 te bi li promijenila ukupnu sliku razmjera epidemije u Hrvatskoj?

Slično je pitanje postavio voditelj Aleksandar Stanković u emisiji “Nedjeljom u 2” ravnateljici Infektivne klinike Alemki Markotić: od čega je netko umro ako ima leukemiju i dobije koronavirus? Ravnateljica je pojasnila: “Da nema virusa, možda bi se osoba od drugih bolesti uspjela izvući... Umro je od virusa korone, a leukemija je tome pomogla”, izjavila je doktorica Markotić.

U izvješću o uzroku smrti Sandre Stojanov navedena je epilepsija. U anamnezi koju potpisuje specijalistica iz neurologije Barbara Barun piše: “S obzirom na verificiranu dijagnozu kod bolesnice te aktualno refrakterni epileptički status s dokazano visokom stopom smrtnosti i u zdravoj populaciji, diferencijalno dijagnostički uzrok smrti je po svemu osnovna bolest, a ne superponirana infekcija”.

Prava pacijenata

Uprava KBC-a Zagreb, kad smo joj se prvi put obratili da nam potvrdi smrt osobe zaražene Covidom-19, rekla nam je “kako je KBC Zagreb u obvezi poštivati odredbe Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu i odredbe drugih pozitivnih propisa kao i internih akata ustanove te stoga nismo u mogućnosti iznositi bilo kakve podatke o pacijentima i njihovom zdravlju”. Inzistirali smo i dalje na odgovoru.

Nije bilo odgovora pa smo se obratili ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku s pitanjem vodi li se u Hrvatskoj i evidencija o umrlima s drugim dijagnozama, ali i Covidom-19 te što je kriterij za određivanje uzroka smrti.

Capak nam je pojasnio da se zdravstveni radnici u Hrvatskoj drže preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti da u slučajevima i neke kronične bolesti i Covida-19 smrt tretiraju kao posljedicu korona infekcije. Ukratko, tko je pozitivan na virus, a završi smrtnim ishodom, njega bi trebalo voditi kao umrlog od Covida-19, a ne od druge dijagnoze.

Za epidemiologe postupak je uredan

Tražili smo pojašnjenje od KBC-a zašto se u slučaju Sandre Stojanov postupilo suprotno uputama Svjetske zdravstvene organizacije. Dobili smo odgovor Milivoja Novaka, pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor: “Bolesnica je dovezena vozilom HMP-a zbog epileptičkog statusa.

Najavljeno je da je Covid pozitivna te je smještena u izoliranu jedinicu u OHBP-u u kojoj se zbrinjavaju bolesnici pozitivni ili pod sumnjom na Covid-19. Radilo se o pacijentici s otprije dijagnosticiranom farmakorezistentnom epilepsijom. Doznalo se da je otac bolesnice Covid-19 pozitivan, na respiratoru. Majka je u samoizolaciji. Bolesnica je zbog kašlja pregledana i testirana 28. ožujka 2020. u Klinici za infektivne bolesti.

Otpuštena je na kućno liječenje. Pacijentica je preminula 2. travnja 2020. u 22.30 usprkos svim poduzetim mjerama liječenja. S tijelom je postupano prema uputama HZJZ-a vezano uz postupak s bolesnikom umrlim od Covida-19. Zaključeno je da je uzrok smrti epileptički status, a ne infekcija Covidom-19.

Epidemiologu nije prijavljena smrt zbog bolesti Covid-19, zbog toga što to nije bio uzrok smrti, što je vidljivo i iz prijave smrti koja je poslana u HZJZ. Nakon konzultacija s epidemiolozima HZJZ-a potvrđeno je da to bio ispravan postupak”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:35