TUŽNE VIJESTI

U SPLITU PREMINULO JOŠ DVOJE ŠTIĆENIKA DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE Oboje su bili pozitivni na koronavirus, bolovali su i od teških kroničnih bolesti

 Duje Klaric / Ilustracija / CROPIX

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije izvijestio je da je tijekom protekla 24 sata u KBC-u Split preminulo dvoje pacijenata, korisnika doma za starije osobe u Vukovarskoj, oboje su bili pozitivni na koronavirus i koji su bolovali od teških kroničnih bolesti.

Trenutno je 8 bolesnika s dokazanom infekcijom, 45 iz Doma u Vukovarskoj, a četiri iz ostalih domova za starije osobe. Od hospitaliziranih devetoro je na respiratoru, šestoro ih ima teže kliničke znakove bolesti, a ostali blaže - rekao je dr. Julije Meštrović.

Helena Badalović opisala je stanje u Domu u Splitu.

"Naše epidemiološke službe žurnim djelovanjem u ovoj situaciji smo na izniman način uspostavili organizacijiski rad Doma. Korisnici su raspoređeni na četiri lokacije. Na lokaciji Zenta nemamo nikakvih problema", rekla je Badalović.

"Jučer smo na jedan uspješan način evakuirali 54 bolesnika u Biokovku. S njima su otišle i njegovateljice", rekla je.

"U fokusu je dom u Vukovarskoj. Uz ove sužene kapacitete postavili smo organizaciju tako da sve funkcionira", rekla je Badalović.

"Dom u Starom Gradu je također dislocirana jedinica. Jučer je jedan korisnik transportiran helikopterom zbog dijalize i pogoršanog stanja. On je negativan. U tom domu je stanje izvanredno. Svi su obaviješteni, i naši i privatni domovi, da se svi moraju pridržavati epidemioloških mjera", rekla je Badalović.

Marko Srdarević iz splitske policije poručio je da želi "jasno i nedvosmisleno" izvijestiti javnost o tome što je policija do sada radila i što će raditi oko crkve na Sirobuji.

"Prvo saznanje da svećenik ne poštuje odluke Nacionalnog stožera imali u petak, 3.4. U tu nedjelju, 5.4. i ponedjeljak, unatoč tome što je pokušavao održati mise, policija je u dvorištu zaustavljala ljude i upozoravala ih te ih vraćala natrag. Župnik je pritom drsko vrijeđao policajce i prijavljen je.

On je tada rekao da će svaki dan, pa i na Uskrs, održavati mise. No, sljedećih dana misa nije bilo. Bili smo tamo i u utorak, srijedu... Mi smo i na Uskrs pratili web stranice župe vidjeli da je prva misa u 8 sati.

Tada smo bili tamo i nije bilo mise. Nismo bili u deset sati. Kad smo dobili vijest o napadu na novinarku, vrlo brzo smo stigli. Evidentirane su i uhićene sve tri osobe koje su napale novinarke", kazao je Srdarević.

Župan Blaženko Boban izrazio je sućut obiteljima premniulih. Osvrnuo se i na incident u crkvi na Sirobuji i kazao da sa zgražanjem osuđuje takav čin, poglavito fizički nasrtaj na medije.

Kazao je da je pričao s generalnim vikarom splitsko - makarske nadbiskupije kao i s Božinovićem te rade da nađu rješenje da se incident ne ponovi.

"Moram reći i ovo: većina svećenika na području cijele zemlje ponaša se u skladu s propisima", kazao je Boban te dodao da je s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem pričao o događajima na Sirobuji te da će lokalnom stožeru poslati dopis s zahtjevom za 24 satnim dežurstvom oko crkve.

Kazao je da nema informaciju o tome hoće li Crkva sankcionirati don Delaša. Pozvao je sve da budu racionalni i razumni "upravo onako kako je većina svećenika to i radila".

"Imam informaciju da dva privedena i nisu iz te župe. Zar vam to ne govori dovoljno?", rekao je Boban.

Župan Boban kazao je da još nije dobio nalaz inspekcije oko događanaj u Domu za starije u Vukovarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:45