HUMANOST

Naši psi ‘uličari’ postali nizozemska ‘gospoda’

RIJEKA - Više od stotinu napuštenih pasa iz riječkog azila u posljednje je tri godine novi dom pronašlo u nizozemskim obiteljima. Posljednja je udomljena grupa od 15-ak odraslih pasa, a ova neobična suradnja uspostavljena je zahvaljujući entuzijazmu Nizozemke koja veći dio godine provodi u svojoj kući u Istri.

- Sve je počelo kada je Nizozemka Mihke van Ingen u središnjoj Istri pronašla napuštenu kujicu. Čula je za naše društvo i došla k meni kako bi pomogla psu - priča predsjednica riječkog Društva za zaštitu životinja, Zdenka Jelovčan.

Nizozemka i Z. Jelovčan nastavile su surađivati a s vremenom se rodila ideja za udomljavanje životinja u Nizozemskoj.

- Spojila nas je s jednim privatnim azilom u svojoj zemlji i krenulo je. Sretna sam jer na taj način možemo pronaći dom i za odrasle pse koji kod nas izuzetno rijetko nalaze vlasnike - objašnjava Z. Jelovčan.

U Nizozemskoj, kaže Zdenka Jelovčan, vlasnici rijetko napuštaju svoje pse, a puno je lakše i udomiti životinje. Azil riječkoga Društva za zaštitu životinja, jedini na riječkom području. Više od 200 ostavljenih životinja ondje živi u boksovima koje za kišnih dana okružuje blato, a golem trud volontera tih dana ne daje rezultate, tako da je svako pomoć dobrodošla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 04:50