NEOBIČAN SLUČAJ

NASILJE NAD HRVATSKIM UČITELJIMA ‘Napala me i pretukla bijesna majka mog učenika’

Učiteljica Nevenka Marić iz Vinkovaca (62) Jutarnjem iznosi svoju potresnu priču o brutalnom napadu
 Vlado Kos/CROPIX

Vinkovčanka Nevenka Marić jedna je od profesorica s poduljim stažem u prosvjeti, ukupno 39 godina. Danas joj je počeo godišnji odmor, no 62-godišnja prosvjetarka nije mirna, muči ju događaj iz travnja prošle godine.

Pretučena je u školi, pred očima kolega i učenika.

Slučaj je završio na policiji i sudu, a ovih dana stigla je i sudska presuda. Majka učenika pravomoćno je osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog prijetnji i nanošenja tjelesnih ozlijeda. Okončana je i druga parnica zbog nanošenja duševnih boli uslijed prijetnji i tjelesnih ozlijeda. Postignuta je sudska nagodba kojom majka A. K. u roku od 14 dana oštećenoj stranci mora uplatiti iznos od 16 tisuća kuna, potvrđuje nam Vjekoslav Cestar, odvjetnik Nevenke Marić.

Bijeg u zbornicu

U travnju prošle godine u Zdravstvenoj veterinarskoj školi “Dr. Andrija Štampar” majka učenika prijetila je profesorici smrću, a potom je i fizički napala. Srušila ju je, kaže profesorica, triput. Prvi put u hodniku iz kojega je Nevenka Marić pobjegla u zbornicu. Nakon što ju je udarcima po glavi i tijelu oborila na tlo zbornice, profesorica je uspjela pobjeći, no majka ju je opet dohvatila. Udarala ju je, čupala za kosu. Majku, inače korpulentnu i visoku osobu, s krhke je profesorice uspio odgurati pribrani učenik.

Iz novinskih izvještaja otprije nešto više od godinu dana nejasno je tko je zapravo bio krivac. Majka A. K. (49) tvrdila je da ju je napala profesorica, udarila ju šakom u lice, nakon čega je pobjegla. Samo sam se branila - tvrdila je majka, s kojom do zaključenja ovoga broja nismo uspjeli stupiti u kontakt.

- Gotovo je, dobila sam presudu - rekla nam je Nevenka Marić, priznajući da katkad i klišeji poput “pravda je pobijedila” u ovakvim trenucima znaju zvučati utješno. Nevenka Marić, naime, nakon incidenta na radome mjestu nije uzela bolovanje. Vratila se na nastavu nakon dva dana s vidljivim posljedicama udaraca zato što je, kaže, bio travanj, kada je u školi puno nedovršenog posla.

Odvjetnik Vjekoslav Cestar kaže, međutim, da priči ipak nije kraj.

- Kazneni postupak protiv majke A. K. je gotov. Uspjeli smo dokazati da njezina priča ne drži vodu i osporili smo na sudu sve što je rekla, uključujući i izjave svjedoka. No, stvar nije gotova jer se moja stranka ne može naplatiti, kaže odvjetnik. Objašnjava da majka A. K. nije postupila po sudskoj nagodbi i do jučerašnjeg dana nije isplatila iznos.

- Bio sam prisiljen Fini poslati zahtjev za isplatu, no javili su mi da nemaju sredstava na računu. Zbog toga ću danas podnijeti zahtjev kojim će moja stranka uknjižiti založno pravo nad nekretninom gospođe A. K., obiteljskom kućom u Vinkovcima - kaže Vjekoslav Cestar.

Psihološki tretman

Nevenka Marić sve to ne podnosi najbolje. Njezini su problemi dublji. Profesorica je na psihijatrijskom tretmanu i uzima tablete protiv depresije.

- Dok mi je čupala kosu i udarala me, nisam znala gdje ću od sramote. To su gledala djeca. Znala sam da ne smijem uzvratiti udarac jer sam na radnome mjestu, a i bila je jaka, mogla me progutati. Od tada, kad god moram krenuti u školu, zlo mi je, osjećam slabost. Napustila bih posao da mi sin ili suprug rade - kaže nam Nevenka Marić.

Iako je za odvjetnika čitav postupak s profesionalne strane bio rutinski, kaže da je stranci to bilo šokantno iskustvo.

- Prilikom upoznavanja bila je izbezumljena. Puna dojmova, puno je pričala, plakala. I dalje je povremeno rastresena. Nitko joj nije ponudio stručnu pomoć, sama se brine za sebe - kaže odvjetnik.

Nevenka Marić morat će zbog egzistencije obitelji ostati u prosvjeti do mirovine. Činjenica je da ona nakon prošlogodišnjeg travnja svoj posao teško može odrađivati. Da živi i radi u školi, primjerice, u Njemačkoj, profesorica Marić bila bi, naravno, jako dobro zbrinuta i određen period izvan školskoga pogona.

‘Ministre, zaštitite nas prije bombe’

- Niti jedan ministar dosad nije pokazao razumijevanje za otvaranje problematike što s profesorima žrvama nasilja koji nakon traume više nisu sposobni raditi u školi. Ni sindikati tu nisu čisti jer se nikada nismo uspjeli izboriti da to nametnemo kao prioritetno pitanje. Očito je da nam se treba dogoditi prva bomba u školama da bi se netko počeo baviti ovakvim problemima - kaže Željko Stipić, čelnikŠkolskog sindikata Preporod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 01:11