SABOR ĆE POTVRDITI

Nastavlja politiku svog prethodnika: Guverner HNB-a Vujčić izabrao svoje najbliže suradnike

Vujčićev prijedlog je da njegova desna ruka odnosno zamjenik guverenera HNB-a postane Relja Matić, dosadašnji viceguverner koji je na tom mjestu 12 godina
 Goran Mehkek / Cropix

Da će nastaviti politiku svog prethodnika Željka Rohatinskog novi guverener HNB-a Boris Vujčić pokazao je izborom kandidata za svoje najbliže suradnike . Saborski odbor za izbor i imenovanja podržao je danas, a sutra će potvrditi i Sabor, Vujčićev prijedlog da njegova desna ruka odnosno zamjenik guverenera HNB-a postane Relja Matić, dosadašnji viceguverner koji je na tom mjestu 12 godina. Za viceguvernere HNB-a Vujčić je predložio, a Odbor jednoglasno podržao, Tomislava Presečana, Damira Odaka i Vedrana Šošića.

Iz dosadašnjeg vodstva HNB-a tako je ispao jedino dosadašnji viceguverener Davor Holjevac. Oko njegova odlaska špekulira se već duže vrijeme otkada je lani u jeku oduzimanja dozvole za rad Credo banci javno imenovao četiri male banke koje imaju problema sa zadovoljavanjem administraitvne granice kapitala. Posljedica svega je bila stvaranje panike na tržištu pa su spomenute male banke morale tražiti kredit HNB-a za likvidnost.

Holjevčevu poziciju nadzora poslovanja banaka, preuzet će Damir Odak koji je radio u nekoliko velikih banaka. Šošić je pak, i dosada radio u HNB-u kao prvi čovjek direkcije za financijsku stabilnost, a svoju poziciju viceguvernera zadržava Tomislav Presečan. Neizvjesnosti nije bilo jedino za viceguvernera Adolfa Matejku čiji mandat traje do listopada iduće godine.

Vladajuća većina preložila je pak, da u istom sastavu ostanu i vanjski članovi savjeta HNB-a što bi također danas trebao potvrditi sabor.

Sabor će sutra izabrati i novog predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske regulatorne agencije – Tomislava Jurekovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:15