'KRAH EUROZONE BIO BI JAKO LOŠ ZA HRVATSKU'

Vujčić: 'Hrvatska bi od ulaska u eurozonu imala puno više koristi nego troškova. Bojim se da nećemo na vrijeme ući'

 Goran Mehkek / CROPIX

Novi guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je komentirao financijsko stanje u Europskoj uniji, te rekao da bi krah eurozone i eura bio jako loš za Hrvatsku.

- To bi bilo nešto što je nepredvidivo, ali definitivno vrlo loše. To bi pogodilo sve naše glavne trgovačke partnere jer bi pogodilo financijski sustav u Europi do te mjere da bi se on mogao zamrznuti u jednom trenutku. Situacija u Europi mogla bi biti slična onoj sa Lehman Brotherom u SAD-u. Upravo ta činjenica da su ulozi toliko visoki i da su mogući troškovi raspada eurozone toliko visoki su razlog zašto čovjek treba gajiti optimizam da će se političke odluke, koje su potrebne, a radi se prvenstveno o političkim odlukama, donijeti na vrijeme - rekao je Vujčić.

Također, Vujčić je kazao da bi Hrvatska od ulaska u eurozonu imala puno više koristi nego troškova, te za sebe kaže kako nije eurofil, već samo ekonomist koji važe troškove i koristi za Hrvatsku.

Iako tvrdi da bi Hrvatska od ulaska u eurozonu imala mnogo više koristi nego neke druge zemlje, Vujčić se najviše boji da nećemo na vrijeme ući u eurozonu.

- Ono čega se ja najviše bojim je da nećemo na vrijeme ući u eurozonu. No, ne možemo mi tu žuriti. Najprije moramo ući u Europsku uniju pa početi pregovore o ulasku u tečajni mehanizam. A to neće biti lako, morat ćemo ispuniti mnoštvo uvjeta - kazao je Vujčić.

Vujčić se osvrnuo i na svoju ideju prema kojoj bi korisnik kredita mogao zatvoriti kredit i prijeći u drugu banku bez plaćanja penala.

- Na taj način se povećava mobilnost i stvara dodatna konkurencija na tržištu, jer jedna banka drugoj može lakše preuzeti klijenta. U takvim okolnostima, potrošač zbog veće konkurencije na tržištu dobiva bolju uslugu - zaključio je Vujčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:18