DRUGI DAN BEZ NASTAVE

NASTAVLJA SE ŠTRAJK NASTAVNIKA, DANAS ĆE BITI U 4 ŽUPANIJE Sindikati će svaki dan u podne izvijestiti u kojim županijama idući dan neće biti nastave

 
 CROPIX

Hodnici OŠ Ante Kovačića u zagrebačkom naselju Špansko su prazni. Djece nema, ali to nije ništa neobično jer je nekoliko minuta poslije osam sati i učenici su na nastavi.

No, prolazeći pored učionica neuobičajeno je tiho. Tek tamo negdje na kraju hodnika čuje se žamor.

U učionici na kraju hodnika sjedi 12 mališana u klupama i na projektoru gledaju crtani film. Nije im jasno gdje su svi ostali prijatelji, ali ih to ni ne zanima. Danas nema pisanja, zbrajanja i oduzimanja. Nema ni hrvatskog jezika niti učenja slova. Čuva ih ravnateljica, koja danas nije autoritet, nego njihova teta čuvalica i prijateljica. Učiteljice nema jer upravo potpisuje papir na kojem piše da neće održavati nastavu.

Čuvala ih ravnateljica

Jučer je počeo veliki štrajk u osnovnim i srednjim školama, a prema najavama sindikata trajat će sve dok im Vlada ne ispuni zahtjev - povećanje osnovice plaće za 6.11 posto.

U školi Ante Kovačića u štrajku je gotovo 100 posto nastavnika, radio je samo jedan od njih. Od 954 učenika, u školu je došlo njih 12 - onih najmanjih, koji ne mogu ostati sami kod kuće, a roditelji ih nisu imali kome ostaviti na čuvanje.

- Svi ostali - administrativno osoblje, stručna služba, učitelji - svi su u štrajku. Nastavu nemamo. Budući da ja po funkciji ne smijem štrajkati, danas se brinem za mališane koji su došli. Danas samo igra i crtanje - navodi ravnateljica Jadranka Salopek. Sva djeca koja su došla dobila su i tri topla obroka, iako je i kuhinja u štrajku.

Točno u 12 sati sindikalni predstavnici obratili su se javnosti i obavijestili je kako je štrajk uspio te da štrajka 85 posto zaposlenih u srednjim i 89.24 posto zaposlenih u osnovnim školama.

Štrajk je cirkularan, što znači da se jučer štrajkalo u svim školama u cijeloj zemlji, a od danas kreće model ‘po županijama’ i ciklusima - danas se nastava neće odvijati u školama u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

- Svakog dana do završetka štrajka, a to znači dok se ne ispune naši zahtjevi od kojih ne odustajemo, u 12 sati obavještavat ćemo javnost o tome koje škole sljedećeg dana štrajkaju - rekao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Pojasnio je da cirkularni štrajk traje u ciklusima od po deset dana te da svaki učenik u prvom ciklusu dva dana neće imati nastavu. Nakon toga, ako ne dođe do rješenja, štrajk se nastavlja.

Brige za Vladu

Da je štrajk uspio govori činjenica da je djelomično ili potpuno proveden u 366 škola, dok u 14 škola nije održan.

- Vlada mora biti zabrinuta s obzirom na današnje podatke. 89,24 posto zaposlenih u osnovnih školama štrajka. U nekim županijama štrajka 99 posto zaposlenih. Ovaj odaziv pokazuje da su svi ujedinjeni u zahtjevima za rastom koeficijenata o složenosti poslova za sve zaposlenike - rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja i naglasila kako u prosvjeti više nije pitanje materijalne potplaćenosti, nego pitanje borbe za vlastito dostojanstvo.

Koeficijenti

- Koliko se god trudili, ne možemo pronaći nijedan argument zbog kojeg bismo pristali na manji koeficijent, jer je to pravedan koeficijent. Naše aktivnosti će trajati toliko dugo dok ne dostignemo traženi koeficijent - rekao je Mihalinec i time jasno dao do znanja da ne planiraju pristati na ponudu Vlade i povećanje od ukupno četiri posto - prva dva posto sada, a drugih dva posto od lipnja sljedeće godine.

Vlada pak, prema jučerašnjim porukama, ne namjerava popustiti. Ako sada popuste prosvjeti, smatraju, slijede policajci, a zatim i svi ostali. No, prema neslužbenim informacijama, za sada ne namjerava uvesti učiteljima radnu obvezu niti neplaćeno za vrijeme trajanja obustave rada. Ostanu li obje strane čvrsto na svojim pozicijama, štrajk bi mogao potrajati.

Učiteljima je štrajk zapravo, kaže ravnateljica Salopek, loša varijanta, jer nastave nema, ali moraju radno vrijeme provesti u školi.

Potporu štrajkašima došao je iskazati predsjednik vijeća roditelja prvog razreda Marsel Burić.

- Donio sam im sokove da se okrijepe, kao mali znak pažnje, kao podršku, uz to što nismo poslali djecu u školu. Moraju znati da smo mi, roditelji, uz njih. To je kategorija radnika koja je potplaćena, to su ljudi s visokom obrazovanjem, a imaju plaću nekoga tko nije na toj razini - rekao je Burić.

Nastava se nije odvijala ni u gimnaziji Lucijan Vranjanin. Tek tri srednjoškolke čekale su završetak sastanka kako bi doznale hoće li biti nastave.

Ravnateljica Milica Medak kaže da je teško biti ravnatelj za vrijeme štrajka. No, nije joj prvi put, jer je na toj poziciji od 2001. godine.

- Nezavidna je uloga jer mi ravnatelji informacije dobivamo u zadnji tren, a organizacija nastave, ako je bude, isključivo je na nama. Također smo zaduženi i za zbrinjavanje učenika koji dođu u školu. S druge strane, i roditelji i učenici su u teškoj situaciji, jer tako gube dio nastave - pojašnjava i dodaje kako prema njezinu iskustvu do sada nikada nisu nadoknađivani sati štrajka.

Potplaćena struka

Stjepan Sabolek, profesor fizike i matematike iz Lucijanke, upravo se upisao kao sudionik štrajka. Njegovi razlozi su, smatra, pravedni - potplaćeni su.

- Smatramo da smo kao struka potplaćeni jer u drugim granama u kojima su osobe s VSS-om imaju veće plaće, čak i oni koji imaju srednju stručnu. Primjerice, asistent na fakultetu ima veću plaću nego profesor s 10 godina staža. Želimo neku ravnotežu - smatra Sabolek.

Također navodi da je trenutna situacija potpuno demotivirajuća za sve mlade koji unatoč želji odbijaju biti profesori.

- Najbolji primjer je nedavni natječaj naše škole koja je raspisala natječaj za profesora matematike na puno radno vrijeme i na neodređeno. Stigla je samo jedna prijava. Isto je i s kemijom ili fizikom. To su preteški fakulteti za tako malo novca - kaže profesor matematike i fizike. Njegov kolega, sindikalni povjerenik Goran Orešković kaže da je u štrajku oko 80 posto profesora te škole.

- Štrajk je jako dobro organiziran. Stvar je u tome da svi pratimo medije i vidimo da novca ima i da se plaće dižu svima. Sad imamo situaciju da učiteljica iz boravka dobiva povećanje od 17 posto, a mi imamo profesore, doktore znanosti koji nemaju nikakve beneficije. Pa ne može vječno biti tako - smatra Orešković, koji smatra da je ministrica Blaženka Divjak jedina od svih ministara do sada zaista upoznata sa sustavom.

U zagrebačku OŠ Tituša Brezovačkog danas je došlo 9 prvaša, 26 drugaša i 43 trećaša. Preostalih tisuću učenika ostalo je doma. - Djeca su zbrinuta, imaju obroke i jedan ležeran dan - kazala je Silva Strna Jerbić, v.d. ravnateljice. Navodi kako većina djelatnika štrajka te da radi deset učitelja koji su isto u štrajku jer su sa sedmašima na terenskoj nastavi u Lici. Blaženka Barišić Radoš, profesorica engleskog i sindikalna povjerenica te škole, kaže kako više ne pristaju na to da se od njih traži da rade više i bolje za iste ili manje novce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:11