BIVŠI PREMIJER I UVAŽENI SABORSKI ZASTUPNIK

'Ne bojimo se ničega. HDZ je jedan jedini. I živi vječno!'

U SDP-u tvrde da ćemo gledati ultimate fight tučnjavu: 'HDZ hoće da im Sanader i treći put donese pobjedu. Ali, on ne želi biti žrtveni jarac...'.
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader pismeno je od predsjednika Sabora Luke Bebića zatražio da mu se aktivira zastupnički mandat u hrvatskom Saboru.

Sjednica Mandatno imunitetnog povjerenstva na kojoj će odlučivati o Sanaderovu zahtjevu za aktiviranje zastupničkog mandata održat će se iduću srijedu jer je već ranije zakazana za taj dan. Nakon toga odluku MIP-a mora potvrditi Sabor i tek tada Sanader ponovno može postati zastupnik. Njegovim povratkom u Saboru mandat gubi njegova zamjena Željana Kalaš iz splitskog HDZ-a.

Sanader je nakon odlaska s čela Vlade RH u srpnju 2009. stavio u mirovanje svoj zastupnički mandat.

Podsjetimo, Jutarnji je u utorak objavio kako policija i Državno odvjetništvo provode predistražne radnje protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a spominje se moguća šteta od nekoliko desetaka milijuna kuna.

Prema informacijama koje imamo, formalna istraga protiv Sanadera zasad nije otvorena.

Međutim, provode se tzv. izvidne radnje u kojima je Sanader naveden kao osumnjičenik.

Kako je Jutarnji već pisao , izvori iz HDZ-a tvrde da Sanader kontrolira čak sedam zastupničkih mjesta. U tom slučaju HDZ bi mogao izgubiti većinu.

Osim toga, u vrhu HDZ-a strahuju kako je Sanader u redovitom kontaktu s čak troje članova najužeg vodstva HDZ-a.

Izvor iz HDZ-a također je potvrdio kako je HDZ zbog straha od Sanaderova utjecaja zadnjih mjeseci marginalizirao utjecaj njegovih nekadašnjih bliskih suradnika.

Bebić: Podržavam premijerku Kosor, a ne Sanadera

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić potvrdio je da je danas dobio zahtjev Ive Sanadera za aktiviranjem saborskog mandata te komentirao kako je tim zahtjevom malo iznenađen, ali ne previše.

Bebić je podsjetio kako je Sanader još od 15. siječnja mogao zatražiti da se vrati u Sabor.

Na upit ima li HDZ razloga za strah zbog Sanaderova povratka kratko je odgovorio: "Zašto bi imao?"

Novinari su potom iznijeli spekulacije kako bi Sanader mogao okupiti svoj klub zastupnika, u kojemu bi bio i on, na što je Bebić odgovorio kako je jedan od osnivača HDZ-a te istaknuo da podržava program HDZ-a, predsjednicu stranke i premijerku Jadranku Kosor i koalicijsku vladu.

Šeks: Ničega se ne bojimo, a najmanje Sanadera

ZAGREB - Nikoga se mi ne bojimo - rekao je potpredsjednik Sabora i potpredsjednik HDZ-a te član Predsjedništva stranke Vladimir Šeks odgovarajući na pitanja novinara o povratku Ive Sanadera u zastupničke kluoe.

- Molim vas lijepo pa mi smo prošli i dobili rat, mi bi se nekog bojali - rekao je Ivan Jarnjak dodajući kako Sanader ima zakonsko pravo za aktiviranje saborskog mandata. - To je njegovo zakonsko pravo, on ga je iskoristio i to je njegova stvar -dodao je Jarnjak.

Glavni tajnik stranke Branko Bačić kazao je kako Sanaderov zahtjev nije nikakav udarac stranci.

- Ništa nas ne može iznenaditi, ništa nas nije iznenadilo i ničega se ne bojimo, a najmanje eventualnog možebitnog povratka Ive Sanadera u zastupničke klupe - kazao je Šeks. Kada su ga novinari pitali zašto možebitni, kratko je odgovorio "zato što sam tako rekao". Upitan znači li to da traži neku začkoljicu u zakonu da se Sanader ne može vratiti, Šeks je odgovorio: "Ništa ja ne tražim".

Nakon što su ga novinari pitali boji li se HDZ osnivanja nove stranke, Bačić je odgovorio samo je jedan HDZ", a Jarnjak je dodao i "vječan".

- Mi smo to i očekivali i to neće uzdrmati vladajuću koaliciju. I dalje imati većinu u Saboru - izjavio je Darko Milinović novinarima.

Ministar zdravstva ne očekuje da će Sanader u Saboru privući dio HDZ-ovih zastupnika, jer smatra kako "rijetko tko ide za gubitnikom".

- Smatram da imamo čvrstu koaliciju, ali što se iza brda valja, sačekajmo tjedan - dva, pa ćemo vidjeti - rekao je potpredsjednik Vlade.

Bauk (SDP): Sanaderu se uloga žrtvenog janjca očigledno nije svidjela

- HDZ je planirao da Ivo Sanader po treći puti dobije izbore za njih, no njemu se uloga žrtvenog janjca očigledno nije svidjela. Prije dva dana rekao je kako više nije u političkoj utakmici, ali utakmica je nazov koji se koristi za najmanje grube sportove, a Sanader je očito odlučio krenuti u ultimate fight sa svojom bivšom strankom - ocjenjuje SDP-ovac Arsen Bauk. Upozorava kako će Sanader u Saboru sresti “mnoga poznata lica”.

- Koja su tamo jer ih je on stavio na listu , kao što su i ministri u Vladi zato jer ih je on predložio. A i Jadranka Kosor je premijerka zato što ju je on postavio - ističe Bauk koji međutim ne želi reći znači li to sa Sanader sa svojim ljudima u Saboru namjerava rušiti HDZ-ovu Vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 21:12