KOMBINIRANI PROGRAM

'NE ZNAMO HOĆE LI SE OVO USMJERENJE IKAD VRATITI' Nakon desetljeća tradicije Pula ostaje bez popularnog školskog smjera

Brodogradilište Uljanik
 Goran Šebelić / CROPIX

Tehnička škola Pula ove godine na upisnim rokovima neće upisivati brodograđevne tehničare. Nakon desetljeća tradicije škola nema to usmjerenje u svom programu, a hoće li se ikad vratiti, još se ne zna, otkrila je ravnateljica Tehničke škole Pula Sandra Balde za Glas Istre.

Odluka nije vezana uz trenutnu situaciju u brodogradilištu Uljanik, već se radi o odluci Ministarstva obrazovanja prema kojoj nije dozvoljeno povećanje razrednih odjela u odnosu na broj razreda u školskoj godini 2018./2019. te nije moguće kombinirati program obrazovanja, u koji spada brodograđevni tehničar i strukovni kurikulum (strojarski računalni tehničar) u ovom slučaju.

- Naša škola od lanjske godine upisuje programe dijelom po novom, takozvanom strukovnom kurikulumu, a dijelom po starom obrazovnom programu. U nove smjerove ubrajamo strojarskog računalnog tehničara, tehničara za mehatroniku i tehničara za geodeziju i geoinformatiku, dok su stari smjerovi oni za elektrotehničara i arhitektonskog tehničara - rekla je Balde.

Tako su u Tehničku školu svake druge godine upisivali i pola razreda za brodograđevnog tehničara, dakle po 12 učenika koje su spajali s isto toliko učenika smjera računalnog tehničara za strojarstvo da bi u konačnici dobili cijeli razred. Smjerovi bi se već u prvom upisnom krugu popunili, a mnogi su učenici nakon toga odlazili na fakultete.

- Ove smo godine trebali upisati upravo brodograđevne tehničare. Međutim, od Ministarstva smo krajem veljače dobili dopis da se ne može kombinirati program obrazovanja - pojašnjava Balde za Glas Istre i kaže da je ovo jedina škola u Hrvatskoj, uz riječku, koja je imala smjer za brodograđevnog tehničara. Namjera je bila uz pomoć Županije pronaći rješenja, no još ga nema.

Trenutno u školi postoje dva razreda ovog usmjerenja, drugi razred i razred maturanata čije školovanje ide svojim putem. Njima problem sad predstavlja ljetna praksa koju su učenici najčešće odrađivali u Uljaniku. Ravnateljica kaže da ima dovoljno privatnih tvrtki koje će im izaći ususret i primiti učenike.

- Uspostavili smo i suradnju s pulskom podružnicom nizozemske tvrtke Royal IHC koja se bavi upravo projektiranjem brodova i brodske opreme. Ukoliko učenici sami ne budu mogli pronaći praksu, škola će im zasigurno pomoći i na tom području ne očekujemo ozbiljnije probleme - rekla je Balde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:27