SVE VEĆE NEZADOVOLJSTVO

'NEĆEMO RADITI NIŠTA ŠTO NE BUDE PLAĆENO' Novi ugovori izazvali pobunu među liječnicima obiteljske medicine, ginekolozima, pedijatrima i stomatolozima

Dr. Josipa Rodić
 Željko Puhovski / CROPIX

Novi ugovori za provođenje zdravstvene zaštite koji bi se uskoro trebali potpisati s primarnom zdravstvenom zaštitom (PZZ) i prije nego što su “ispeglani” prijedlozima iz e-savjetovanja, koje se provodilo prošlih mjesec dana, izazvali su nezadovoljstvo liječnika obiteljske medicine, ginekologa, pedijatara i stomatologa.

Smanjenje prihoda

Naime, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje predlaže da se dio dosad posebno plaćenih usluga kroz tzv. DTP-ove (dijagnostičko-terapijski postupci) mogu plaćati i kroz osnovni paket usluga koji se pokriva kroz glavarine i hladni pogon u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

U KoHOM-u, HDOD-u i HUKPZZ-u, redom udrugama liječnika primarne zdravstvene zaštite, nezadovoljni su prijedlozima i tvrde da se već i po trenutnoj situaciji ne plaća sve što pružaju pacijentima. No, dok HZZO tvrdi da je i vađenje krvi, javljanje na telefon, savjetovanje ili naručivanje na pregled u ordinaciju u osnovnom “paketu” usluga, liječnici kažu da ubuduće neće pružati te usluge jer im to neće biti posebno plaćeno.

Naglašavaju da ih čeka smanjenje prihoda i bez ove nove uskrate zbog povećanja, primjerice, plaća medicinskih sestara iz prošle godine za ukupno 6 posto, što im ni na koji način neće biti nadoknađeno.

Što je osnovni paket

“HZZO namjerava u ‘osnovni paket plaćanja’, tj. DTP nulte kategorije koji čine tzv. hladni pogon i glavarina ‘utrpati’ i neke druge DTP-ove ako liječnik nije ispunio ‘normu’. Usto, ukida se plaćanje tzv. paketa pet zvjezdica u kojem su telefonske konzultacije, naručivanje na pregled, vađenje krvi, sudjelovanje u e-timu i vođenje savjetovališta”, kaže dr. Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite. Dodaje da HZZO namjerava “pretakati” DTP-ove nulte, prve, druge i treće razine, a to je, smatra, katastrofa. U HZZO-u kažu kako se radi o manjem smanjenju od samo 2,5 posto “dodataka” na kvalitetu, tj. izjednačavanje s onim bolničkim.

Tvrde da će se standardnom timu s prosječnih 1700 pacijenta glavarina smanjiti za oko 1200 kuna mjesečno i da to neće narušiti njihova primanja, a ne bi smjela biti upitna ni kvaliteta zdravstvene usluge pacijentima. “To bi moglo biti više od 20.000 kuna godišnje po zdravstvenom timu, što je neprihvatljivo”, zaključila je dr. Rodić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:15