ZAUSTAVLJENA OBNOVA

Nema novca za novi koking, Siščanima ostaje smrad

SISAK - Druga faza obnove Rafinerije nafte u Sisku, koja uključuje gradnju tri kapitalna postrojenja: blagi hidrokreking - hidrodesulfurizacija nafte, postrojenje za proizvodnju vodika i novo koking postrojenje, neće se realizirati u planiranom roku do kraja 2011. godine.

Razlog tome su promjene vanjskih okolnosti poslovanja uslijed ekonomske krize, stoji u izvješću povjerenstva Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koje je Vlada usvojila 25. ožujka.

Negativni utjecaji

No, kako bi se umanjili negativni utjecaji Rafinerije Sisak na okoliš, prije svega na zagađenje zraka, tijekom ove i sljedeće godine planira se zatvaranje blow-down sustava na postojećem koking postrojenju, te prikupljanje kiselih plinova iz sustava baklje KP-4 i njihovo usmjeravanje na postrojenje za odsumporavanje, što će znatno smanjiti emisije sumporovodika te dodatno poboljšati kakvoću zraka u Sisku.

Sumporni dioksid

Izvješće pokazuje da je do sada provedenom modernizacijom Rafinerije nafte Sisak riješen problem onečišćenja sumpornim dioksidom, zbog čega je kakvoća zraka u Sisku u odnosu na ovu onečišćujuću tvar u 2010. godini bila prve kategorije, što potvrđuju mjerenja kakvoće zraka na tri automatske mjerne postaje na lokacijama Caprag, Galdovo i Centar.

Kakvoća zraka s obzirom na teške metale (kadmij, nikal, arsen), dušikov dioksid, ugljikov monoksid i benzen također je bila prve kategorije.

Nesnosan smrad

Ostaje problem prekomjerno onečišćenog zraka sumporovodikom, te nesnosni smrad, što će se trajno riješiti gradnjom i puštanjem u rad novog Koking postrojenja.

Iz programa modernizacije postrojenja Rafinerije nafte Sisak u razdoblju od 2007. do 2010. godine završena su postrojenja za odsumporavanje, a puštanje u probni rad postrojenja izomerizacije planira se ubrzo. Vrijednost radova je 118 milijuna eura, stoji u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:39