MINISTRICA OBRAZOVANJA

NEMA VIŠE ZAPOŠLJAVANJA U HRVATSKIM ŠKOLAMA ONIH S DIPLOMAMA IZ BANJA LUKE Divjak: 'Republika Srpska odbija provjeravati valjanost tih diploma'

Blaženka Divjak
 Darko Tomas / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je u nedjelju za N1 putovanje ravnatelja škola i djelatnika u New York za koje je ministarstvo, kako je Divjak kazala, saznalo iz medija.

"Tražili smo očitovanje svih ravnatelja svih škola koje su uključene u program, da nam se pošalje program, kao i putni nalozi da se provjeri tko snosi troškove i tko je kome dao odobrenje. Moramo svi pokazati osjetljivost i brigu za to da su u pitanju novci poreznih obveznika", prokomentirala je u emisiji Točka na tjedan voditeljice i urednice Nataše Božić Šarić.

Upitana može li postojati sankcija za takvo neodgovorno raspolaganje novcem poreznih obveznika, kazala je kako je upravo to razlog zašto je Ministarstvo tražilo očitovanje.

"Neki su kazali da snose sami troškove. Jedino što moraju regulirati je da su na godišnjem odmoru. Ako je iz sredstava škole, mora postojati opravdanje. Nakon očitovanja ćemo vidjeti treba li sve proslijediti i inspekciji. Pričekajmo da prikupimo podatke", kazala je.

Komentirala je i provjeru diploma koju od 1300 ravnatelja nije prošlo njih stotinu.

"Poslali smo naputak da nema izgovora da se to provede, različiti su bili izgovori zašto se do sada nije provelo. Do sada je pronađeno 49 nevjerodostojnih isprava. Proces još uvijek traje. Osamdeset posto sustava je provjereno", rekla je i dodala kako je omjer svjedodžbi i diploma pola-pola.

Požalila se i da Republika Srpska odbija provjeravati diplome na zahtjev Republike Hrvatske i zbog toga će, kaže, biti zaustavljeno svako zapošljavanje u školstvu s diplomama koje potječu iz tog entiteta.

O kaznenim prijavama koje su protiv nje podignuli dekan Ekonomskog fakulteta i prorektor Hrvatskih studija kazala je da je uvijek bilo pitanja koja su sporna te da je potreban dijalog, ali se u ovim slučajevima, ističe, umjesto dijaloga poteže pritisak.

Ministrica je komentirala i "Školu za život", nezadovoljstvo učitelja eksperimentalnom reformom te da pomaci nisu veliki jer se štrajkalo.

"Zadovoljna sam, nisam rekla da je to izvrsno. Zadovoljna sam s obzirom na okolnosti. Treba uzeti u obzir, kada govorimo o štrajku, što se postiglo - postiglo se puno, i prije i nakon štrajka. U tri godine u prosvjeti imate rast plaća od 25 posto.

Nastavnici su službene osobe, to se desetljećima pokušalo postići. Promijenjeni su uvjeti napredovanja. Što se tiče samog nezadovoljstva, istraživanja nam pokazuju da su zadovoljni.

Međutim, u svakom sustavu ima nezadovoljnih, nezadovoljni su iz različitih razloga, neki su nezadovoljni zato što se ne žele mijenjati", prokomentirala je i dodala kako će prosječna plaća do kraja godine biti 8.000 kuna.

Ako ne bude ministrica u idućem mandatu, očekuje da će se reforma nastaviti, kao što je i ona nastavila iako bi joj, kaže, bilo lakše da je krenula ispočetka.

"Mi smo nastavili na temelju onoga što smo imali (reforma koju je vodio Boris Jokić, op. a.). I temeljne strategije i pripremljenih dokumenata. I onda smo krenuli od izmjene zakona, eksperimentalni program, frontalno uvođenje... Bilo je jako intenzivno. Reforma je maraton", zaključila je Blaženka Divjak za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:34