JELOVNIK MARŠALA

NEPOZNATI DETALJI O TITOVOM MENIJU ‘Volio je zabranjene stvari... kajganu s čvarcima'

Iako je već o svom 24-godine dugom stažu kao kuhar Josipa Broza Tita napisao knjigu “Kako sam skuhao historiju”, sjećanja Milovana Miće Stojanovića i dalje su vrlo zanimljiva javnosti intrigiranom životom pokojnog predsjednika bivše države.

- Nitko me nije kontrolirao. Koliko znam. Jelovnik sam dobivao danas za sutra i to sam strogo poštovao. Poštovao sam i Titov stav kad je o hrani riječ. Nikad doktoru, ni bilo kome drugome, nisam odao Tita da je, na primjer, jeo tu kajganu sa žumancem i čvarcima, što mu je bilo zabranjeno.

Tražio i žumanjak

Ni s Titom o tome nisam pričao. To je, spontano, bio naš prešutni dogovor, naša tajna, zbog koje sam posebno ponosan - otkrio je u svom posljednjem intervjuu objevljenom u Politici Stojanović. Prisjetio se tako i Titova vrlo neposrednog ponašanja u kuhinji.

Liječnik mi je rekao da Titu, kojem je operirana žuč, ne pečem cijelo jaje, nego samo bjelanjak. I ja sam to poslušao dok smo bili u Plavom vlaku.

Kuhao za uglednike

Ali, Tito je s tim tanjurom došao u kuhinju i pitao me: “Boga mu, Mićo, što je ovo?” Kad sam mu objasnio, on mi je rekao: “Neka ovo jede doktor, a ti meni napravi pravu kajganu, i to s čvarcima” - ispričao je Stojanović o vrlo jednostavnom i ne baš zdravom prohtjevu Josipa Broza. Naravno, za ugledne Titove goste jelovnici su bili mnogo kompliciraniji, a u svojoj karijeri Stojanović je kuhao i za Indiru Gandhi, kraljicu Elizabetu, Muammara al-Gaddafija, Elizabeth Taylor i Richarda Burtona, Richarda Nixona, Sophiju Loren te brojne druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:33