VLADA, ZAUZETO

NEPOZNATI LJUDI ZAUZELI STANOVE U CENTRU ZAGREBA KOJE JE DRŽAVA OGLASILA ZA PRODAJU Ministarstvo moralo obiti stanove koje je oglasilo za prodaju

 
 Damjan Tadić / Hanza Media

Službenici Ministarstva državne imovine, kako doznaje Jutarnji list, jučer su u pratnji policije ponovno ušli u posjed stanova u državnom vlasništvu u koje je - nakon raspisivanja javnog natječaja za prodaju 10. ožujka - bilo provaljeno, a ministar Goran Marić jučer je i DORH-u podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja.

Riječ je o šest od ukupno 33 stana koja su oglašena za prodaju na natječaju 10. ožujka na različitim lokacijama u centru Zagreba.

Nakon što je Ministarstvo objavilo oglas, njihovi su djelatnici htjeli očistiti stanove, a u šest stanova nisu uspjeli ući jer ključevi nisu odgovarali bravama. Kod jednog od stanova zaključeno je da je služio kao ostava, pa se sumnja da je netko od stanara u zgradi odlučio proširiti svoj životni prostor - ilegalno. Stanovi nisu štićeni ni na koji način, ranije se nisu ni podizale kaznene prijave iako je bilo provala, pa sada Ministarstvo najavljuje da će ići češće u kontrole do same prodaje stanova, a ako se to bude ponavljalo, razmišlja se i o drugim opcijama poput postavljanja protuprovalnih vrata.

Ilegalni stanari očito su nakon raspisanog natječaja vidjeli u koje bi stanove mogli provaliti, došli su tamo, obili brave i stavili nove, ili su lancem i lokotom zaključali vrata, što pokazuju i fotografije s očevida do kojih smo došli.

Prijava provalnicima

Na taj način provaljeno je u podrumski stan od 32 metra četvorna u Gundulićevoj ulici 23 B, koji država prodaje po početnoj cijeni od 192.000 kuna. Po dolasku na očevid utvrđeno je da ključ ne otvara bravu, a predstavnik stanara, doznajemo, izjavio je da ne zna je li netko u međuvremenu provalio u stan.

Na adresi Petrinjska 25 provaljeno je u dva stana; jedan u potkrovlju od 30 metara četvornih procijenjene vrijednosti 185.000 kuna koji se sastoji od jedne sobe, kuhinje i smočnice, te nešto veći u istoj zgradi veličine 38 metara četvornih vrijednosti 244.000 kuna. Službenici Ministarstva skupa s policijskim djelatnicima utvrdili su da nije bilo moguće ući u te stanove jer ključevi nisu odgovarali bravi, a na vratima nije bilo naljepnice s nazivom Ministarstva državne imovine.

Provaljeno je i u dva stana u Petrovoj 7. Ilegalni stanari zauzeli su stan u prizemlju zgrade od tek 14 metara četvornih koji se sastoji od jedne sobe i WC-a, a čija je vrijednost 84.000 kuna, te drugi u istoj zgradi na prvom katu od gotovo 40 metara četvornih koji uz sobu i WC i kuhinju. Policija i djelatnici Ministarstva zatekli su istu situaciju kao i kod ostalih stanova, s time da je na ovaj veći stan stavljen lanac.

Zakonsko uporište

Nešto drugačiju situaciju zatekli su u stanu od 33 metra četvorna na lokaciji Tuškanova 27. Stan procijenjen na 180.000 kuna bio je otvoren, a u Ministarstvu zaključuju da je netko tamo ponovno provalio nakon što je u studenom prošle godine bila stavljena nova brava. Kod nekih od ovih stanova, kažu naši sugovornici, obijena je brava metalnom polugom, a kod nekih su ilegalni stanari odvijačem pokušali razvaliti bravu.

Ministarstvo državne imovine u požurilo je ponovno ući u posjed ovih stanova preko instituta dopuštene samopomoći. Prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima vlasniku stana omogućuje se da u roku od osam dana sam ponovno uđe u posjed, inače riskira komplicirane sudske postupke. U Zakonu je, naime, definirano da i posjednik “koji je posjed stekao samovlasno oduzevši ga drugome silom, potajno ili zlouporabom povjerenja, ima pravo štititi svoj posjed”, i to 30 dana od dana kad je smetani saznao za čin smetanja i počinitelja, a najkasnije godinu dana od dana nastaloga smetanja.

No, vlasnik prema istom zakonu smije svoj posjed zaštititi i za trajanja ovih rokova i silom ako je to nužno jer bi sudska pomoć stigla prekasno, a opasnost je neposredna, ali samo ako za zaštitu svog posjeda ne primijeni silu veće jakosti nego što je primjerena okolnostima, i to je tzv. dopuštena samopomoć.

Ministarstvo je sada u svim stanovima ponovno promijenilo brave, a i kontrole će biti češće kako bi se obeshrabrilo potencijalne provalnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:15