NAKON 19 GODINA ČEKANJA

Dobar biznis u devastiranoj vojarni: U Kerumovu susjedstvu gradit će se veliki šoping-centar sa stotinama radnih mjesta

Sa suprotne strane državne prometnice, svoj turistički kompleks "Perla" već godinama razvija Željko Kerum

Željko Kerum

 Tom Dubravec/Cropix

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Rogoznice donesena je odluka o osnivanju poduzetničke zone Kruščica koja bi tijekom idućih desetak dana trebala biti upisana u registar poslovnih i proizvodnih zona, piše Slobodna Dalmacija.

Posljednji je to dokument potreban da Ministarstvo državne imovine nakon 19 godina čekanja konačno potpiše darovnicu za prostor bivše vojarne smještene uz Jadransku magistralu na istočnom ulazu u Rogoznicu, koja zauzima dio planirane zone. Zanimljivo je spomenuti da u nekadašnjoj priobalnoj zoni koja je bila povezana s vojarnom, sa suprotne strane državne prometnice, svoj turistički kompleks "Perla" već godinama razvija Željko Kerum, bivši splitski gradonačelnik.

Rogozničkoj načelnici Aniti Živković (HDZ) obećao je to ministar državne imovine Ivan Paladina (HDZ) koji je smijenjen zbog spore obnove potresom razrušene Banovine. Nije to dobra vijest za Općinu, jer tko zna hoće li novi ministar Branko Bačić (HDZ) zbog uhodavanja i obujma posla oko katastrofalne obnove Banovine i Zagreba naći vremena za rogoznički zahtjev.

- Ostane li ovaj ministar ili dođe novi ugovor o darovanju bit će potpisan, ovog puta ništa nismo prepustili slučaju, sve smo napravili što je trebalo i što je traženo. Nositelj i provoditelj razvoja poduzetničke zone Kruščica je Općina Rogoznica, popisane su sve katastarske čestice unutar zone i one privatne, a ugovor o darovanju odnosi se samo na državno zemljište.

Kada potpišemo ugovor o darovanja odmah krećemo u uređenje infrastrukture unutar zone, darovano državno zemljište planiramo davati u dugotrajni zakup s pravom građenja - kaže načelnica Živković, kojoj valja priznati upornost i radnu energiju.

Općina je strpljivo čekala da joj Ministarstvo državne imovine dodijeli bivšu vojarnu koju je MORH kao neperspektivnu napustio još daleke 2003. godine. Zona je ucrtana u važećem Prostornom planu uređenja Rogoznice, a lokalna vlast je prema naputku nadležnog ministarstva o svojem trošku izradila svu plansku dokumentaciju i obavila procjenu vrijednosti neperspektivnog i opljačkanog nekadašnjeg vojnog područja.

Bivša načelnica Sandra Jakelić (HDZ) još 2018. godine je u razgovoru za naš list istaknula nužnost da poslovna zona Kruščica zaživi.

- To bi pridonijelo drukčijoj i sigurnijoj proračunskoj strukturi. Dugoročni cilj je općinski proračun puniti s više novca od poreza na dohodak i na potrošnju, a to bi značilo i više radnih mjesta - tada je isticala Jakelić.

Rogoznički proračun dobro se puni, ali novac uglavnom dolazi od povremenih i stalnih poreza na imovinu i od komunalnog doprinosa što ne doprinosi dugoročnoj stabilnosti općinske blagajne, a prostor se prebrzo troši.

Prema urbanističkom planu uređenja, obuhvat poslovne zone Kruščica je 14,85 hektara. Smještena je uz Magistralu, udaljena samo kilometar i pol od središta mjesta, a prema dokumentaciji predviđena je izgradnja trgovačkog sadržaja, malih proizvodnih pogona, obrta za uslužne i servisne djelatnosti...

Ako zona zaživi, bilo bi otvoreno nekoliko stotina radnih mjesta, mlade obitelji bi ostajale na području općine, bilo bi više djece u školi i vrtiću, a proračun bi profitirao od poreza na dohodak i dobit. Ovako već 19 godina Rogoznica čeka da joj se smiluju raznorazni čuvari državne imovine, za to vrijeme investitori su se javljali i odustajali, a nekadašnja vojarna je temeljito opljačkana i devastirana.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Svi su se nadali da će utemeljenjem Ministarstva državne imovine biti drukčije. Donesen je novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, bivši ministar državne imovine Goran Marić (HDZ) je 2018. u kratkom roku čak je dvaput posjetio Rogoznicu, ali darovanje vojarne nije se dogodilo.

Zato je Marić drugu, još uvijek aktivnu vojarnu, otok Smokvicu, ustupio mađarskim tajkunima koji se otok razrovali i na njemu ostavili tone građevinskog otpada i dali petama vjetra.

Marić se usudio prodati i dio šume Kopara što je Rogozničane tada diglo na noge. Iz ugovora o kupoprodaji vidljivo je da su 383 kvadrata najatraktivnijeg mogućeg zemljišta na Otoku prodana za samo 100 eura po četvornom metru, što je Ministarstvu državne imovine donijelo prihod od 291 tisuću kuna.

Marića je zamijenio ministar Darko Horvat (HDZ) i on je svašta obećavao, ali od pustih obećanja nije ispunio ništa.

Rogozničko područje obiluje državnom imovinom. I u samom centru mjesta nalazi se stara tvornica ribljih konzervi s koje otpadaju crijepovi i prozori zbog čega je opasna za prolaznike. Prema prostornim planovima, trebala bi postati hotel visoke kategorije s 200 kreveta.

Općina je još 2004. godine bila upisana u zemljišne knjige kao jedini vlasnik zaboravljenog pogona. Na tu presudu žalila se hotelska kuća "Primošten", koja je svojedobno tvornicu koristila za skladište, i to na temelju kredita danas pokojnog splitskog "Jadran ribolova" koji zbog zastare nikada nije ni otplaćen.

Dok je Općina vodila spor s Mađarima, koji je u konačnici dobila, država se potajno upisala na tvornicu, ali i na šumu Kopara.

image

Prostor bivše vojarne Kruščica

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Načelnica Anita Živković uporna je u nakani da Rogoznica dobije poslovnu zonu

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Plan buduće zone Kruščica

Općina Rogoznica/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:36