ODLUKA SUDA

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ZA BONUS I SUDSKE TROŠKOVE Siniši Svilanu Nova TV mora isplatiti pola milijuna kn

Bivši direktor komercijalne televizije tužio je Novu TV za bonus od 420 tisuća kuna koji je drugima isplaćen
 Damjan Tadić/CROPIX

Općinski radni sud u Zagrebu, kako doznajemo, donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj Nova TV mora isplatiti svom bivšem direktoru programa Siniši Svilanu bonus za 2011. godinu u iznosu od oko 420.000 kuna zajedno sa zateznom kamatom za dvije godine te podmiriti 50.000 kuna sudskih troškova. Parnica je trajala dvije godine, Svilana je zastupao odvjetnik Marjan Ruždjak, a Novu TV d.d. Odvjetničko društvo Buterin&Posavec.

Svilan je dobio otkaz na Novoj TV u lipnju 2012. godine. Raskid nakon osam godina duge suradnje uslijedio je nakon što je sud potvrdio USKOK-ovu optužnicu koja je teretila Svilana za primanje 262.000 eura mita od Vladimira Šelebaja, direktora produkcijske kuće Core Media, kako bi se emisije “1 na 1”, “Istraga”, “U sridu”, “Rekonstrukcija” i “Interijeri” emitirale na programu Nove TV.

U travnju prošle godine Županijski sud u Zagrebu proglasio je Svilana krivim i dosudio da mora platiti novčanu kaznu u iznosu od 67.500 eura te osam mjeseci zatvora, što je mogao zamijeniti radom za opće dobro.

Gotovo paralelno s tom sudskom parnicom u kojoj je bio u ulozi okrivljenika, Siniša Svilan odlučio je tužiti Novu TV jer mu je odbila isplatiti novčani bonus zagrantiran njegovim menadžerskim ugovorom o radu za 2011. godinu, dakle onu kada je još radio za tu komercijalnu televiziju. Međutim, svim ostalim direktorima s menadžerskim ugovorima, a među kojima je i direktorica Informativnog programa Nove TV Iva Gačić, bonus za 2011. je isplaćen, a zašto nije i Svilanu, kako doznajemo, nije bilo jasno obrazloženo.

Sud je 4. srpnja zaključio da je Svilan stavljen u neravno-pravan, diskriminirajući položaj prema ostalim direktorima te je naložio Novoj TV da mu isplati bonus od 420.000 kuna.

Jučer do komentara Siniše Svilana, koji sada radi u Beogradu kao programski konzultant direktorice Televizije B92, nismo uspjeli doći. Komentar Nove TV bio je očekivan s obzirom na trenutni status ove sudske odluke.

- Presuda nije pravomoćna. Nova TV ne komentira sudske postupke koji su u tijeku - uzvraćeno nam je jučer s Nove TV. Hoće li se žaliti na presudu, za što imaju uobičajeni zakonski rok od osam dana, nisu odgovorili, no može se očekivati da hoće.

Ako Županijski sud potvrdi ovu presudu nižeg suda, za Sinišu Svilana bit će to velika pobjeda, nakon kalvarije kroz koju je prolazio posljednjih godina. U nedavnom ekskluzivnom intervjuu za Nedjeljni Jutarnji izjavio je: “Imao sam suđenje kakvo ne bih poželio ni najgorem neprijatelju”. Inače, odmah kad se doznalo da se protiv njega sprema optužnica, Svilan je na Novoj TV postao “persona non grata”. Premda je bio u timu ljudi koji su Novu TV digli iz pepela i stvorili od nje najgledaniju nacionalnu televiziju, čelnici te komercijalne TV kuće odmah su se željeli, koliko god je to bilo moguće, ograditi od negativnog publiciteta koji im je taj slučaj nosio. Svilan je, kako se priča, tada uzeo godišnji i više se nije pojavljivao u zgradi Nove TV na Remetinečkoj cesti i počeo je dogovarati novu poziciju. Jer mu je i prije nego što je Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo da je USKOK-ova optužnica protiv njega osnovana bilo jasno da će mu Nova TV raskinuti ugovor. To se, istina, dogodilo deset dana poslije podizanja optužnice, ali zapravo više forme radi.

- Raskid suradnje poslovna je odluka Nove TV u skladu s ugovornim odredbama i zakonima - odgovorili su nam sredinom lipnja 2012. s Nove TV, a za novu direktoricu programa postavili su Zrinku Jankov, dosadašnju glavnu urednicu sestrinske Dome TV. Svilan je tada dobio ponudu od vlasnika TV Pinka Željka Mitrovića, koji ga je već u kolovozu 2012. godine angažirao kao regionalnog programskog koordinatora. Suđenje za primanje mita okončano je presudom u travnju 2013. i Siniša Svilan proglašen je krivim za nezakonito primanje 67.500 eura, što je prema sudskoj odluci morao i vratiti. U međuvremenu promijenio je i televiziju za koju radi. Nakon godinu i pol, koliko je proveo kod Mitrovića, direktorica Televizije B92 Ivana Miković uzela ga je za svog programskog konzultanta.

- U rujnu će biti dvije godine da živim i radim u Beogradu. Hvala Ivani Miković, koja je s obzirom na sve imala hrabrosti stati ispred svojih grčkih vlasnika i reći ‘ja želim tog čovjeka u svome timu’. Žena ima ‘muda’. Usput, upravo sam blizu dogovora za još jedan televizijski posao u Sloveniji, odnosno u BiH. Čovjeku gotovo dođe da kaže: Hvala ti, Nova TV, što si se onako pederski ponijela prema meni - rekao je sredinom lipnja ove godine Siniša Svilan u intervjuu za Nedjeljni Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:28