PALI DIREKTOR

VRHOVNI SUD ODBACIO ŽALBE Siniša Svilan mora vratiti 513.000 kuna mita i raditi za opće dobro

Nekadašnjeg direktora programa Nove TV prokazao je Vladimir Šelebaj tijekom istrage u slučaju Core Media
 Dragan Matić / CROPIX

Tako je pravomoćna postala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je Svilan proglašen krivim za primanje mita u gospodarskom poslovanju. Osuđen je na kaznu od osam mjeseci zatvora koje mu je zamijenjena radom za opće dobro. Međutim, istovremeno mora vratiti primljeni iznos mita od 67.500 eura.

500 sati rada

Prema presudi, Svilan će za svaki dan zatvora na koji je osuđen morati odraditi dva sata rada za opće dobro, odnosno ukupno blizu 500 sati. Sada mora pričekati da ga nadležno tijelo za probaciju pozove kako bi se odredilo mjesto na kojemu će odraditi svoju obavezu. Ako se ne bi odazvao pozivu ili bi odbio dati pristanak na rad, sud bi mu aktivirao zatvorsku kaznu.

Što se tiče protuzakonito stečenog novca, presudom je određeno da Svilan taj iznos, oko 513.000 kuna, mora uplatiti u proračun RH u roku od 15 dana po zaprimanju pravomoćne presude.

Ovaj slučaj pokrenut je tijekom istrage u aferi Core Media protiv Vladimira Šelebaja Selliera, kasnije i protiv bivše voditeljice HTV-a Dijane Čuljak. Šelebaj je u svojoj obrani ispričao da su oni svoje projekte plasirali na Novu TV u dogovoru sa Svilanom koji je za to tražio proviziju za sebe.

Na temelju Šelebajeva iskaza USKOK je otvorio paralelnu istragu protiv Svilana te ga je na kraju i optužio za primanje mita u gospodarskom poslovanju. Teretilo ga se da je od 2004. do 2007. primio više od 250.000 eura mita vezano za projekte, odnosno emisije Jedan na jedan, Istraga i Istraga/Rekonstrukcija. U proljeće 2013. Svilan je na Županijskom sudu nepravomoćno osuđen, ali je iznos primljenog mita smanjen na 67.500 eura.

Pravilna ocjena

Sada je Vrhovni sud odbio žalbu obrane na tu presudu, zaključivši da je niži sud pravilno ocijenio provedene dokaze i utvrdio Svilanovu kaznenu odgovornost. Pritom je Vrhovni sud odbacio i teze obrane da je za veći dio inkriminiranih isplata nastupila zastara, kao i da Svilan nije imao svojstvo odgovorne osobe na Novoj TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:36