BOJKOT

NEPRIMJEREN MARASOV POTEZ, IZBACIO HRT S KONFERENCIJE ZA NOVINARE PA SE KASNIJE ISPRIČAO 'Žao mi je, moja reakcija je bila ekstremna'

 
 Damir Krajač / CROPIX

SDP-ov Gordan Maras u ponedjeljak je s konferencije za novinare poslao van ekipu HRT-a, držeći se tako odluke o bojkotu javne televizije do velikog prosvjeda u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva u subotu 02. ožujka, piše televizija N1.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a na početku se ispričao novinarima rekavši da ne voli takve situacije.

- Nije do vas osobno, ja se ispričavam, ali priključili smo se bojkotu HRT-a. Mi smo se jednostavno priključili akciji HND-a koja traje do subote 02. ožujka, do tada ne dajemo izjave za HRT. Time protestiramo protiv, po nama, najgoreg javnog servisa u Europi. To nema veze s konkretnim kolegama koji rade na HRT-u, ima ih puno koji profesionalno rade svoj posao. Nažalost, ima ih 32 koji su tuženi od strane HRT-a, to je čin solidarnosti s vama javnim djelatnicima koji prenosite informacije i to je čin protesta protiv takvog HTV-a... Mislim da SDP kao stranka, velika hrvatska stranka koja zastupa interese građana, mora reagirati, to je primjereno i ispravno. Pozivam sve velike stranke da naprave isto, bilo bi dobro da se i HDZ ponaša na ovakav način, ali očito njima odgovara ovakav HTV pa to neće napraviti. To je jedini razlog zašto smo se odlučili za ovakvu gestu - rekao je Maras.

Dodao je da HRT nisu ni pozvali na ovu press konferenciju, te da su vjerojatno došli vidjevši poziv na Hini, piše N1.

U znak podrške tuženim novinarima i medijima trideset udruga civilnog društva neće sudjelovati u programu HRT-a sve do novinarskog prosvjeda. Pridružili su im se Amsterdamska koalicija, SDP, stranka Možemo, Radnička Fronta, SDSS, START Dalije Orešković, Marko Vučetić...

Maras se kasnije u dvije objave ispričao zbog svojeg postupka.

- Ne slažem se s cenzurom na HRT-u. Žao mi je ukoliko sam danas nekoga povrijedio jer sam se i osobno ispričao novinaru koji se tamo našao na svom radnom zadatku. Moja reakcija je bila ekstremna, ali nije bila usmjerena protiv novinara i ukoliko ste to tako shvatili žao mi je - rekao je, a pola sata kasnije je dodao:

- Pogriješio sam danas postupkom prema novinaru HRT-a. Unaprijed sam mu se ispričao, ali moja reakcija nije bila primjerena. Iako nisu bili pozvani na pressicu trebao sam to ignorirati. Oni nisu odgovorni za cenzuru na HRT i nadam se da će prihvatiti ovu moju ispriku.

HND osudio Marasovo izbacivanje HRT-ovog novinara s konferencije

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je u ponedjeljak postupak SDP-ova saborskog zastupnika Gordana Marasa, koji je danas s konferencije za novinare izbacio ekipu Hrvatske radiotelevizije, poručivši da bojkot koji je prije nekoliko dana zajedno s nizom organizacija civilnog društva i sindikatima pokrenuo GONG, ne podrazumijeva i cenzuriranje novinara, a upravo je to SDP-ov zastupnik danas učinio.

"HND ni na koji način ne podržava arbitrarno zatvaranje vrata i onemogućavanje pristupa novinarima i novinarkama na terenu, iz koje god medijske kuće oni dolazili", stoji u priopćenju krovne novinarske organizacije.

Hrvatsko novinarsko društvo u subotu, 2. ožujka, organizira prosvjed kojim želi upozoriti na teško stanje novinara i novinarstva u Hrvatskoj, a posebice na cenzuru. Mole sve političare da ne zloupotrebljavaju novinarski prosvjed za svoje ciljeve, a "posebice one koji su dosad imali priliku dok su bili na poziciji napraviti znatno više za poboljšanje stanja medija u Hrvatskoj, a na žalost, nisu to učinili".

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:47