ZATRAŽILI ZAŠTITU

HRT SAZVAO IZVANREDNU TISKOVNU KONFERENCIJU Glavni ravnatelj Bačić: 'Tražimo da nas se zaštiti od političkih pritisaka koji nam onemogućuju rad'

 HANZA MEDIA/HRT

Nakon što je SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras danas, u sklopu odluke SDP-a da iduća dva tjedna bojkotira Hrvatsku radioteleviziju, izbacio ekipu javne televizije sa svoje tiskovne konferencije, vrh HRT-a sazvao je izvanrednu tiskovnu konferenciju na kojoj su osudili taj čin.

- Nakon najave SDP-a, Amsterdamske koalicije i Starta da će bojkotirati HRT, zastupnik Maras danas je izbacio novinara, snimatelja i tehničara HRT-a sa svoje presice. Time je javna televizija onemogućena u obavljanju svog posla informiranja javnosti. Smatramo to izravnim udarom na novinarstvo i neviđenim političkim pritiskom na javnu televiziju. Tražimo da nas se zaštiti od političkih pritisaka, te da se javna televizija ne koristi za političke interese i dnevnopolitičke obračune - rekao je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Zgroženi optužbama o cenzuri

Dodao je kako HRT ne može dozvoliti nasilje nad kolegama, niti da "neki budu privilegirani kao što je to ranije bilo".

Podsjetimo, dio političkih stranaka pridružio se bojkotu javne televizije od strane udruga civilnog društva potaknuti tridesetak tužbi koje je HRT podnio protiv novinara (pa čak i iz vlastitih redova) te nakladnika radi tekstova o HRT-u. Tijekom bojkota članovi tih udruga i stranaka neće davati izajve niti sudjelovati u HRT-ovim emisijama, sve do 3. ožujka za kada je HND organizirao prosvjed pod nazivom "Novinarstvo ne damo".

Na konferenciji je rečeno kako su "zgroženi optužbama o cenzuri". Ustvrdili su kako je o HRT-u u sporno vrijeme objavljeno oko 109 tisuća članaka, a tužbe su podigli u samo tridesetak slučajeva, te su dodali da je tužbi bilo i za ranijih uprava.

- Tužili smo radi iznošenja neistina koje su implicirale da se na HRT-u događa kriminal - rekli su na HRT-u.

Potvrdili su da su u 26 slučajeva tužbi protiv nakladnika ušli u postupak mirenja.

Maras se ispričao

Gordan Maras u međuvremenu se, nakon što je njegov postupak osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo ukazavši kako bojkot ne smije uključivati izbacivanje bilo kojeg novinara s javne tiskovne konferencije, u dva navrata ispričao.

- Žao mi je ukoliko sam danas nekoga povrijedio jer sam se i osobno ispričao novinaru koji se tamo našao na svom radnom zadatku. Moja reakcija je bila ekstremna, ali nije bila usmjerena protiv novinara i ukoliko ste to tako shvatili žao mi je - poručio je Maras naknadno dodavši kako je neprimjereno reagirao prema novianru koji nije odgovoran za stanje na HRT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:11