ŠEF DOMA ZDRAVLJA U SPLITU UPOZORAVA

NEVJEROJATAN APSURD ‘HZZO svake godine raspravlja jesu li Brač i Hvar otoci!’

'Šest mjeseci čekamo 250.000 kn jer se HZZO nije sastao da utvrdi jesu li se otoci spojili s kopnom'
Split, 090414.Dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja sa letkom kojim upozorava pacijente i Ministarstvo da je Dom zdravlja ostao bez lijecnika.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilic / CROPIX

Zbog apsurdne prakse po kojoj HZZO svake godine utvrđuje posebna i nedostupna područja, pa tako svake godine iznova razmatra jesu li Hvar i Brač otoci, Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije već šest mjeseci nije primio naknadu za pružanje usluga na tim otocima.

Tvrdi to dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja, koji se na nevjerojatan tretman HZZO-a požalio i na prošloj sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Petric pojašnjava da HZZO svake godine objavi natječaj za pružanje zdravstvenih usluga na koji se Dom zdravlja uredno javi.

- Ove godine, primjerice, obavljamo dijalizu na šest punktova na Hvaru i Braču. Kada budemo izabrani, potpišemo ugovor i definiramo cijene usluge. No, tek kada smo sve potpisali i ugovorili možemo tražiti poseban dodatak za rad na manje pristupačnim područjima kao što su otoci, gdje, naravno, rastu i troškovi poslovanja - objašnjava Petric. Tu počinju apsurdi.

- HZZO onda mora odlučivati o našem zahtjevu, a svake godine iznova utvrđuju jesu li Hvar i Brač otoci, iako je vrlo izgledno da se neće tako skoro spojiti s maticom zemljom. Pa još se nijedan naš otok nije spojio s kopnom u godinu dana! Već im šest mjeseci šaljem račune s obračunatim otočnim dodatkom, a oni mi te račune vraćaju s objašnjenjem da se povjerenstvo koje treba odlučiti je li Brač otok ili nije još nije sastalo!

Nažalost, zvuči neozbiljno, ali radi se o ozbiljnim novcima - duguju nam 250.000 kuna, što je za našu ustanovu velik novac, a pogotovo je apsurd što sve to traje već šest mjeseci - žali se dr. Petric.

U HZZO-u sve njegove optužbe smatraju obmanjivanjem javnosti.

- HZZO financijske ugovore sa svojim ugovornim subjektima, u ovom slučaju konkretno Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, potpisuje na razdoblje od jedne godine. Da bi za pojedinu zdravstvenu ustanovu HZZO isplatio dodatak za poseban standard, uz osnovnu cijenu usluga potrebno je prethodno utvrditi da na određenom području vrijedi poseban standard.

To se utvrđuje na način da dom zdravlja pošalje zahtjev HZZO-u o kojem odlučuje Posebno povjerenstvo HZZO-a za utvrđivanje prava za poseban standard, a potom i Upravno vijeće HZZO-a. Kako se ugovori potpisuju na jednu godinu, isto tako se i dodaci ugovorima potpisuju jednom godišnje, uz prethodno ispunjene uvjete - kažu u Zavodu. No, po njima se jednom utvrđeno pravo na poseban standard mijenja samo u slučaju promijenjenih okolnosti.

- Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije je HZZO-u dostavio spomenuti zahtjev koncem studenoga i Povjerenstvo još nije odlučivalo o zahtjevu. Sljedeći saziv Povjerenstva predviđen je za siječanj 2015. te će se datum primjene utvrditi ovisno o datumu zadovoljenja uvjeta za priznavanje prava. Ako zahtjev bude pozitivno riješen, sredstva će biti isplaćena, no do tada nema zakonske osnove za isplatu dodatka - kažu.

U pozadini njihova sukoba uvijek su pacijenti koje ugovori ne zanimaju, nego zajamčeno pravo na zdravstvenu zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:10