ZAVRŠILI U KLADUŠI

NEVJEROJATNA PRIČA DVOJICE NIGERIJSKIH STUDENATA Stigli u RH na studentsko prvenstvo, tvrde da ih je policija zamijenila za migrante i otjerala u BiH

 
 Screenshot/YouTube

Portal Žurnal iz Sarajeva objavio je nevjerojatnu vijest. Novinarka Azra Omerović stupila je u kontakt s dvojicom Nigerijaca koji su već odavno trebali biti kod kuće nakon što su sredinom studenog boravili u Puli na sveučilišnim igrama, ali su umjesto kod kuće završili u Bosni i Hercegovini, u Velikoj Kladuši, u kampu za migrante, prenosi Glas Istre.

Kako su ispričali za Žurnal, 18-godišnji Abia Uchenna Alexandro iz Nigerije doputovao je 12. studenog u Pulu da bi sudjelovao na petom Svjetskom međusveučilišnom sportskom prvenstvu. Abia Uchena predstavljao je Federalni tehnološki fakultet Owerri na natjecanju iz stolnog tenisa, a nakon završetka natjecanja 17. studenog, zajedno s još četvero kolega, krenuo je organiziranim prijevozom za Zagreb, odakle je već 18. studenog trebao letjeti za Istanbul. Nakon dolaska u Zagreb, s kolegom Ebohom Kennethom Chineduom, Alexandro se smjestio u hostel, te su obojica iskoristila još malo vremena što im je ostalo za šetnju hrvatskom metropolom. No, ta je odluka bila kobna.

- Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti tko smo i da su nam dokumenti ostali u hostelu. Ali nisu obraćali pažnju na ono što im govorimo. Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak... Izveli su nas iz policijske postaje i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekla: ‘Idete u Bosnu.’ Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam: ‘Ne, vi idete u Bosnu.’ Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, no onda mi je policajac rekao ako se ne pokrenem da će me upucati - rekao je za Žurnal Eboh Kenneth Chinedu.

Inače, imena obojice studenata nalaze se na službenom popisu natjecatelja u stolnom tenisu na spomenutim sveučilišnim igrama u Puli.

Nigerijski studenti tvrde da su bili preplašeni i da nisu znali što da rade. U policijskom kombiju, kažu, nisu bili sami, već je on bio pun migranata, koje je hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu prijeđu na teritorij BiH, te su ih odveli u izbjeglički kamp Miral u Velikoj Kladuši.

- Naše putovnice i sve privatne stvari su ostale u Zagrebu. Uspio sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno s nama bio na natjecanju da nam pošalje putovnice. Ne znamo što da radimo, viza za Hrvatsku nam istječe - rekao je Kenneth Chinedu.

Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije IOM. Za Žurnal su samo kratko rekli da su provjerili sve što su im nigerijski studenti ispričali o svom dolasku u Hrvatsku. Nakon što su dobili potvrdu od organizatora pulskog natjecanja da su oni stvarno studenti s uredno izdanim vizama, obavijestili su organizaciju Vaša prava iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj i pokušati im pomoći čim prije.

Organizatori svjetskog međusveučilišnog prvenstva u Puli, studentska sportska organizacija A.S.D. Eurosportevents i Sveučilište Bocconi iz Milana, tvrde da su i oni obaviješteni o slučaju. U razgovoru za Žurnal predstavnik organizatora Alberto Tanghetti kaže da je bilo ukupno pet sudionika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, te da su svi imali uredne vize.

- Ta dva studenta su bila na natjecanju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na natjecanje i povratne karte i sve im je bilo tempirano. Na natjecanju ih je čak snimala hrvatska televizija. U nedjelju 17. studenog putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za Istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to desilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu - kaže Thanghetti za Žurnal, koji je obećao kontaktirati MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima.

Jednako iznenađen ostao je i Vladan Rašula, lokalni organizator međusveučilišnih igara u Puli, koji je obećao odmah alarmirati i kolege s pulskog FET-a koji su sudjelovali u organizaciji ovog festivala, te kontaktirati talijanske organizatore, kako bi što prije pokušali pomoći nigerijskim studentima, piše Glas Istre.

Iz MUP-a za televiziju N1 poručuju da provjeravaju slučaj, no dosad su, kažu, utvrdili da 17. studenog nisu imali takvih postupanja.

- Provjerama na terenu utvrdili smo da su se obojica Nigerijaca 18. studenog odjavili iz hostela i uzeli sve svoje stvari. Provjera svih ostalih navoda još traje, stoji u odgovoru policije.

Na upit je odgovorilo i Sveučilište u Puli.

- Informaciju smo dobili od strane glavnog organizatora prije tri sata te radimo sve što je u našoj mogućnosti da navedenim studentima pomognemo, stoji u kratkom odgovoru s pulskog sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:47