SKANDAL ILI LAŽNE OPTUŽBE?

MISTERIJ PROTJERANIH STUDENATA Velika rekonstrukcija nevjerojatnog slučaja dvojice Nigerijaca: Ovo su četiri 'rupe' u priči...

 
 Screenshot/YouTube

Slučaj dvojice nigerijskih studenata koje su, prema njihovim tvrdnjama, “hrvatski policajci u centru Zagreba izvukli iz tramvaja, oteli te utrpali u kombi i izbacili negdje u šumi u Bosni”, snažno je odjeknuo u Hrvatskoj.

Riječ je o dvojici osamnaestogodišnjaka, Abiju Uchennu Alexandru i Ebohu Kennethu Chinedu, studentima tehničkog sveučilišta u nigerijskoj Owerri, koji se trenutno nalaze u BiH gdje su za lokalne medije, navodeći pritom niz šokantnih detalja, optužili hrvatsku policiju za neljudsko postupanje tijekom kojeg su ih od studenata s vizama “pretvorili” u ilegalne migrante.

Ulazak u zemlju

Njih dvojica su, naime, sudjelovala na 5. svjetskom međusveučilišnom prvenstvu koje je u Puli trajalo od 14. do 17. studenoga. U Hrvatsku su doputovali 12. studenoga s važećim vizama, a na natjecanju među 2200 sudionika iz 22 različite zemlje svijeta stigli su s još trojicom sunarodnjaka (dvoje studenata i voditeljicom ekipe).

Svoja umijeća pokazali su, kako tvrde nigerijski studenti, u stolnom tenisu, a vizu temeljem koje im je odobren ulaz u Hrvatsku, izdalo im je Hrvatsko veleposlanstvo u Pretoriji s rokom valjanosti od 12. studenoga do 3. prosinca ove godine i s ukupnim trajanjem od šest dana koje počinje teći s danom aktivacije odnosno ulaska u zemlju.

S obzirom na ozbiljne optužbe, hrvatski se MUP intenzivno uključio u slučaj kako bi rasvijetlili sve okolnosti te utvrdili činjenice kako su se Nigerijci našli u Bosni i je li u pitanju još jedna u nizu zloupotreba sportskih natjecanja s ciljem nezakonitih migracija.

I ova priča, kako što je bilo za očekivati, ima dvije različite strane.

Nigerijci Abia i Eboh tvrde da su se nakon završetka natjecanja u Puli vratili u Zagreb te da su odsjeli u hostelu u Petrinjskoj, nedaleko od policije, i da su 17. studenoga, po izlasku u grad u šetnju, doživjeli šok.

- Ušli smo u tramvaj gdje nas je zaustavila policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu gdje smo im pokušavali objasniti tko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nije ih zanimalo to što govorimo. Zatim su nas izveli iz stanice i stavili u kombi te odvezli u nepoznato. Dvojica policajaca su nam rekla da idemo u Bosnu. Rekao sam im da u Bosni nisam bio i da sam u Hrvatsku došao avionom, ali oni su ustrajali da idemo u Bosnu - ustvrdio je Eboh Kenneth Chinedu za bosanski Žurnal.

Pritom je dodao da su ih policajci nakon nekog vremena iz kombija izbacili u žbunje, a kako je on odbio ići u šumu, “policajac mu je navodno rekao da se s time pomiri jer će ga upucati”.

Nigerijski studenti su još ispričali za medije da su bili preplašeni, a kako su s njima u kombiju bili migranti koje je hrvatska policija zajedno s njima izbacila u šumi, zajedno su prešli u Bosnu gdje su otišli u kamp Miral u Velikoj Kladuši.

PRATITE JUTARNJI I NA INSTAGRAMU

View this post on Instagram

Nevjerojatna je priča ove dvojice nigerijskih studenata! Prvo su stigli u Hrvatsku na studentsko prvenstvo, a sada tvrde da da ih je policija zamijenila za migrante i otjerala u BiH! Odmah su se oglasili i iz Sindikata policije: 'Nema teorije da bilo koga nađu u Zagrebu, stave ga u maricu i odvedu u BiH! Jesu li krijumčari sudjelovali u tome, ne želim pričati. Što se tiče humanosti, znamo kako stvari stoje. To da bi mi takve stvari radili, doslovce nekoga uhitili, bacili u maricu i odvezli do Bosne iz Zagreba - nema šanse..' Pa što se onda dogodilo...? ⁣ ⁣#imigranti ⁣#studenti ⁣#nigerija ⁣#nigerijskistudenti ⁣#bih ⁣#hrvatska ⁣#sindikatpolicije ⁣#mup ⁣#granicaEU ⁣#EU ⁣#hanzamedia ⁣#jutarnji

A post shared by Jutarnji.hr (@jutarnji.hr) on

Šetnja

Nigerijski studenti su još naglasili kako su sve njihove stvari ostale u Zagrebu, pa da se zbog toga obratio kolegi iz kampa s kojim su bili na natjecanju, da im pošalje putovnice. I doista, na adresu kampa u utorak ujutro stigli su njihovi dokumenti u žutoj kuverti. Međutim, hrvatske vize u njima, kao i povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i dalje za Lagos, više ne vrijede.

Iz hrvatskog MUP-a, barem prema onom što su do sada uspjeli rekonstruirati, dolazi sasvim druga priča koja djelomično baca novo svjetlo i demantira tvrdnje nigerijskih studenata, ali jedan dio još uvijek nije utvrđen - kako su iz Zagreba završili u Kladuši.

Policija odlučno demantira tvrdnje dvojice mladića, nadopunjujući njihovu priču dosad utvrđenim činjenicama. Četvorica studenata i voditeljica grupe nakon natjecanja 16. studenoga su se razišli. Jedan od studenata je ilegalno dva puta pokušao iz Istre ući u Sloveniju dok je (pre)ostalo četvero otišlo za Zagreb u razmaku od 24 sata.

I dok mladići tvrde da su ih 17. studenoga dok su šetali gradom, policajci oteli, odvukli u kombi i odvezli sve do Bosne, iz Omladinskog hostela gdje su Nigerijci boravili od 16. do 18 studenoga kažu: “Dvojica gostiju uredno su se s dokumentima odjavili 18. studenoga podmirivši pritom sve svoje obaveze”.

Voditeljica ekipe i jedan od nigerijskih studenata odmah nakon natjecanja vratili su se u matičnu zemlju, ali ne istog dana kada su imali povratnu kartu već su prebukirali povratnu kartu za par dana kasnije kada su s Plesa odletjeli za Tursku. Druga dvojica koja su proživjela, kako tvrde kalvariju, za MUP su prema vlastitom odabiru i iz samo njima znanih razloga propustili na legalan način i uz važeće dokumente vratiti se kući.

Pet članova

Policija pritom tvrdi da njihov legalan ali niti ilegalan izlazak iz Hrvatske nisu evidentirali, a kamoli da su postupali prema osobama s njihovim imenom i prezimenom.

Ali zato jesu prema petom članu grupe koji se još u Puli 17. studenoga odvojio iz skupine napustivši hotel Veli Jože. Umjesto za Zagreb gdje je imao let i jer mu je istjecala viza, on se odlučio zaputiti prema Sloveniji. I to, kako doznajemo, regularnim putem na graničnom prijelazu, misleći kako viza važi za cijelu Europsku uniju.

Slovenski granični policajci su mu u dva navrata odbili ulazak u zemlju zbog nepostojeće schengenske vize, a kad je shvatio da su granični policajci nepopustljivi, zaputio se 18. studenoga za Zagreb. No umjesto na let, otišao je u I. policijsku postaju centar udaljenu 200 metara od hostela gdje su Eboh i Abia odsjeli kako bi prijavio gubitak putovnice.

Zahtjev

- Ponudili smo mu da kontaktira veleposlanstvo kao što se inače radi u takvim slučajevima, ali je to odbio. A s obzirom na to da mu je viza istekla prethodnog dana, nakon provedenog upravnog postupka izdano mu je Rješenje o protjerivanju s rokom da u 14 dana napusti Europski gospodarski prostor (EGP).

Međutim, on nije napustio Hrvatsku već se 27. studenoga vratio u I. PP Centar gdje je zatražio azil pritom predočivši putovnicu za koju je ranije prijavio da je izgubljena - kažu iz MUP-a, napominjući da je on u tom trenutku za njih već bio ilegalno u zemlji pa mu je zahtjev i omogućen te se trenutno u statusu tražitelja azila nalazi u Hotelu Porin.

Upućeni u problematiku dovode u pitanje poštene namjere dvojice nigerijskih studenata.

Neke od osoba s kojima smo razgovarali, a koje su sudjelovale s njima na natjecanju u Puli, bacaju sumnju na njihovu kompetentnost u igranju stolnog tenisa te otkrivaju da je Abia, zapravo, dobar nogometaš.

Dvojac na ispitivanju, jučer su im poštom stigle putovnice iz RH?

Što će biti s dvojicom nigerijskih državljana koji su iz Pule preko Zagreba završili u migrantskom kampu Miral na području Velike Kladuše jučer se u Bosni i Hercegovini nije moglo doznati.

Njih su dvojica cijeli dan provela u bihaćkom uredu Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH. Situaciju bi im mogla olakšati činjenica da su im jučer u dopodnevnim satima iz Republike Hrvatske poštom stigle putovnice, kojima je potvrđen njihov identitet, odnosno u dokumentima se nalaze imena kojima su se predstavili bosanskim vlastima i mediju koji je prvi objavio njihovu priču.

Informacija da su im stigle putovnice je neslužbena te ju jučer nismo mogli provjeriti sa službama u susjednoj državi, ali se podudara s dijelom njihove priče objavljene u medijima da su, nakon što su završili u BiH, stupili u kontakt s trećim sunarodnjakom koji im je poslao dokumente poštom. Papiri su sada očito i stigli. Kako je, pak, treći Nigerijac došao do putovnica ove dvojice, ostaje nepoznanica. Oni, naime, tvrde da su im putovnice ostale u hostelu gdje su noćili u Zagrebu, a policija da su ih sami preuzeli te tamo podmirili račun.

Glasnogovornica sarajevskog Ureda UN-ove Međunarodne organizacije za migrante (IOM), Edita Selimbegović, jučer nam nije mogla reći što će dalje biti s dvojicom Nigerijaca jer se radi o odlukama državnih institucija BiH, dodajući da je teško bilo što prognozirati s obzirom na to da se radi o nesvakidašnjoj situaciji. U jednom trenutku u zemlji su im se “stvorila” dva muškarca iz Nigerije, od jučer oni imaju svoje putovnice, ali ne i vize, pa legalno iz BiH ne mogu izaći. (Mario Pušić)

Četiri “rupe” u slučaju

1. Nigerijski studenti tvrde da ih je 17. studenog policija u Zagrebu skinula iz tramvaja, privela u postaju te potom utrpala u kombi s drugim migrantima i izbacila u šumi u Bosni.

- MUP tvrdi da su nigerijski studenti od 16. do 18. studenog uredno boravili u hostelu u Zagrebu, kada su se na vlastitu inicijativu odjavili, platili račun i otišli u nepoznato.

2. Studenti tvrde da su im dokumenti i sve stvari ostale u hostelu te da su zamolili prijatelja sunarodnjaka da im ih pošalje poštom u kamp u Kladušu. Dokumenti su im stigli u žutoj kuverti, preporučeno, a pošiljatelj je privatna osoba.

- MUP tvrdi da s njihovim dokumentima nema veze te da rekonstruira tijek njihova boravka u Zagrebu, a potom i puta do Bosne.

3. Nigerijci optužuju policiju da su im propale avionske karte i vize za povratak kući.

- Policija tvrdi da s njihovom odlukom o propuštanju leta nema veze, a kako se u krugovima bliskim istrazi može čuti, ne isključuje se mogućnost da su se Nigerijci prepustili u ruke krijumčara ljudi, koji su ih za novac odvezli na krivu stranu.

4. Dvojica su se nigerijskih studenata na natjecanju u Puli okušala u stolnom tenisu, a upućeni u problematiku ukazuju na to da je jedan od njih dvojice, zapravo, odličan nogometaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:30