DRAMA JOZEFA SLONKE

NEVJEROJATNA PRIČA O BIROKRATSKOJ AGONIJI KOJA JE OVOM ČOVJEKU ODUZELA POLA ŽIVOTA Administracija ga je vlastitim propustom uništila

Jozef Slonka obrađivao je zemlju koje nije bilo u Upisniku zemljišta pa ga je država ovršila
 Robert Fajt / CROPIX

Karlovčanin Jozef Slonka prije 10 godina bio je najveći proizvođač raži u Hrvatskoj. Imao je 270 hektara Krbavskog polja u zakupu i sedam kombajna koji su radili danonoćno. A onda ga je uništila državna administracija.

Slonka nije običan poljoprivrednik. On je ludo zaljubljen u poljoprivredu, član je Mense, u međuvremenu je pokraj Karlovca podigao jedan od najvećih voćnjaka, a nedavno se vratio iz Ženeve sa 45. međunarodnog salona inovacija sa srebrnom medaljom u džepu.

Odstupanja

No, to nije važno za ovu priču, pa ćemo se vratiti besmislu državne birokracije koja mu je uzela pola života, a državu će koštati oko pet milijuna kuna, na toliko je štetu koju su mu napravili procijenio Općinski sud u Karlovcu u svojoj nepravomoćnoj presudi. Ugovor o zakupu zemljišta s Republikom Hrvatskom zaključio je krajem 2003. na temelju potvrda koje mu je izdala Općina Udbina. Svake godine ugovor bi obnavljao, pa tako i za 2008. godinu u kojoj je u zakupu imao više od 270 hektara posijane ekološke raži i pšenice. Imao je pravo na poticaje, zahtjev je podnio na temelju dokumentacije o zemljištu koju mu je dostavila lokalna uprava, odnosno na temelju potvrde o zakupu u kojoj su bile pobrojane sve zemljišne čestice. Isplaćen mu je poticaj u iznosu od 779.000 kuna.

Krajem iste godine nad njegovim obrtom Kapa proveden je inspekcijski nadzor radi provjere je li udovoljio propisanim uvjetima. Poljoprivredni inspektori vršili su ga uz pomoć geodetske izmjere te identifikacije nekretnina koje je Slonka prijavio u sustav poticaja. Utvrđena su velika odstupanja, umjesto na 65 hektara prijavljenih u Upisnik pšenica je bila posijana na samo 19 hektara, a slično je bilo i s raži, koja je bila posijana na 57 od 195 hektara. Inspektori su donijeli rješenje koje je potvrdilo Ministarstvo - Slonka mora vratiti sav poticaj, blokirali su mu račun i skidali iznose sve do naplativih 428.000 kuna. Osim toga, sljedeće tri godine nije dobio ni kune poticaja, a trebao je dobiti 1,353 milijuna godišnje, dakle ukupno više od četiri milijuna.

Neuredna dokumentacija

Slonka je digao tužbu, pa je tijekom sudskog postupka dokazao da je za nepravilnosti kriva upravo administracija.

Prema zakonu, u posjed ga je trebao uvesti Županijski ured za gospodarstvo, odnosno komisija od tri člana među kojima je trebao biti i geodet, no oni su to prepustili službenicima Općine Udbina koji su to učinili bez potpune dokumentacije, posjedovnih listova i katastarskih planova tih čestica. Oni naprosto nisu znali stvarno stanje na terenu, pa su ga uveli u posjed nekretnina za koje nije imao zaključen ugovor o zakupu, odnosno dozvolu za posjedovanje. Hektari su se poklapali, Slonka ih je obrađivao onoliko koliko ih je imao u zakupu, međutim, samo je trećina imala uporište u ugovoru, dok su ostale zakupljene čestice bile razbacane diljem Krbavskog polja, a on je nesvjesno obrađivao tuđe. Arkoda tada nije bilo pa poljoprivrednik nije imao baš nikakvih mehanizama da utvrdi pogrešku Općine Udbina koja je dala na raspolaganje državno zemljište uz odobrenje Ministarstva poljoprivrede. Slonka ih je, kada su propusti utvrđeni, tražio mirno rješenje spora, ali se na to iz Ministarstva nitko nije očitovao.

- Razvidno je da je Općini bilo najvažnije da se za državno poljoprivredno zemljište plaća odgovarajuća naknada i da se ne koriste veće površine od ugovorom navedenih. Neosporno je da je tužitelj uredno podmirivao ugovorom preuzete obveze, kao i da sjetvu nije vršio na većim površinama od ugovorom navedenih - zaključio je sud. Slonka je dokazao da je poljoprivrednu proizvodnju obavljao na svih 270 zakupljenih hektara, na nekretninama za koje je vjerovao da su i upisane u Upisnik pa zato nije imao nikakvog razloga mijenjati zahtjev za poticaj.

“Slonka nije kriv za propust Općine”

Karlovački sud zaključio je da je lokalna uprava dužna i odgovorna za zakonito i stručno obavljanje poslova državne uprave, a država za obeštećenje građanima koje nastane nezakonitim postupanjem službenika iz lokalne uprave, a u Slonkinu slučaju se dogodilo upravo to.

On nije mogao znati, obrazlaže sud, da proizvodnju ne ostvaruje na onim česticama koje su bile upisane u Upisnik, pa ne može snositi odgovornost zbog propusta Općine Udbina pri identifikaciji zakupljenih čestica. (M.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:28