BIVŠA MINISTRICA

‘Nikad više u politiku! Sad kuham, sadim i plijevim, a do posla mi treba 10 minuta pješice‘

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja u opuštenom je izdanju razgovarala s našom reporterkom
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Blaženka Divjak u četvrtak je, 22. srpnja, odradila zadnji dan na mjestu ministrice znanosti i obrazovanja. U ponedjeljak je, 27. 7., počela raditi na svom starom radnom mjestu, varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike. Nije iskoristila mogućnost da još godinu dana živi na račun svog ministarskog mandata. Po principu šest plus šest, mogla je pola godine primati punu plaću, drugih šest mjeseci pola plaće i ne raditi baš ništa. Državi je uštedjela dvjestotinjak tisuća kuna. Da se na kladionicama moglo kladiti na to hoće li Blaženka Divjak zarađivati i ne raditi ništa ili raditi za plaću, omjer bi bio valjda 100:1 da će Divjak na posao. Ljenčarenje je s njom nespojivo.

Voljeli je, mrzili ili vas za nju baš briga, bivšu ministricu nećete nazvati neradnicom. Prije štrebericom.

Zgodna je Divjak žena. Baš zgodna. Visoka, tjelesne građe poput pješčanog sata, decentna i ženstvenih manira. No, to smo znali. Ali drugu stranu ministrice Divjak, znaju samo oni koji se u nekom trenutku s njom neslužbeno druže. Vesela je i spontana, otvorena za sve teme, voli pričati. Puno se smije. Bez problema sjeda na jastuk na travnjaku podno varaždinskog Starog grada. Tu je danas Vinski grad u sklopu “Laufanja”, koje će ove godine zamijeniti Špancirfest, otkazan zbog pandemije koronavirusa.

Pitamo je koja je “prava” Blaženka Divjak? Ova koja s nama sjedi na travnjaku u haljini staroj 12 godina s bretelicama i bez sakoa, ili ona stroga, namćorasta gospođa u suknji do koljena i sakou, zakopčana do grla.

- I jedno i drugo - smije se.

- Kad radite na fakultetu, morate imati određeni gard i nešto malo autoriteta, ali u principu mislim da sam osoba dosta jednostavna za komunikaciju - kaže. Opisuje se kao uporna osoba s osjećajem za socijalnu pravdu, ali i tvrdoglava. Od prozivanja “štrebericom” ne bježi.

image
Blaženka Divjak
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Velika štreberica

- Je, knjiški sam moljac. Ali sam zapravo društvena osoba. Volim se družiti. I to s ljudima koje dobro poznajem, jer se s njima mogu opustiti. I biti ono što jesam, dobro se osjećati - malo je ozbiljnija.

U tri godine ministarskog mandata, napravila je u dosta. U svakom slučaju puno više u odnosu na većinu prethodnika. Od kurikularne reforme preko velikih ulaganja u strukovno obrazovanje do ulaska u CERN (najveći svjetski laboratorij) i ESU, Europsku svemirsku agenciju. Od 2021. godine počinje i projekt cjelodnevne nastave koji je uspjela ishoditi preko fondova EU.

Sve je spremno za obavezno desetogodišnje školovanje.

Kad ne radi, s društvom često karta, uglavnom belu. Voli, kaže, pobjeđivati. I brzo dodaje:

- Ali nisam loša ni gubitnica.

Blaženka Divjak je opuštena. Kakva je bila ranije, prije mandata ne znamo. Izgleda kao da joj je 40-ak, a ima 53.

- 53 i pol - ispravlja. Jer s brojkama nema zezanja. Dok fotograf namješta scenu za fotografiranje, pretresamo ženske teme.

Kao da slavi odlazak iz Zagreba. I povratak doma. Iz malog je sela u općini Sveti Ilija, šest kilometara udaljenog od Varaždina.

Sa suprugom živi u Varaždinu. Kćer 25-godišnjakinja već je godinama u Zagrebu, ali je doma ostavila psa Yodu, francuskog buldoga.

- Ne smijem reći da je moj pas, njezin je. Mi ga samo zbrinjavamo. Godinama - smije se.

Kćer je jedina tema o kojoj bivša ministrica neće govoriti.

- Jednom sam nešto rekla, dobila opomenu i nemam namjeru to ponoviti - sad je ozbiljna. Zato suprug nije na crvenoj listi.

- To je ljubav s fakulteta, zajedno smo 28 godina. Odlično se razumijemo, a mislim da je to, razumijevanje, najvažnije za zajednički život. Oboje volimo kuhati, diskutirati o svemu - kaže.

Ministrica Divjak nije iskoristila blagodat dužnosničkog stana u Zagrebu. Svakog je dana odlazila u Zagreb i navečer se vraćala doma. Službeni vozač, jedini je, kaže, luksuz koji si je priuštila. Zbog sigurnosti. Ona vozi sportski Volvo. Crveni. Ali iz 2007. Voli potegnuti, dobra je vozačica. Automobili su joj strast.

image
Reporterka Jutarnjeg Višnja Gotal i Blaženka Divjak
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Jedan od ljepših trenutaka mandata bio je dobiti priliku sjesti u Concept One - skroz je ozbiljna. U razgovoru o automobilima nema šale. Velika je to ljubav. I strast. Kao i kuhanje.

- Kuham od desete godine - važna je.

Varaždinci škicaju Divjak ispod obrva. Ona se, to se vidi, osjeća ugodno u svojoj koži. Jednom mi je netko Blaženku Divjak opisao “bahatom”. Krivo.

Sveučilišna profesorica, docentica i doktorica matematike u politiku je, kaže, ušla jer je vidjela “da se stvari moraju mijenjati”.

Vizije o obrazovanju prvi su se put poklopile s njezinima. Na red su došle reforme.

Prije više zarađivala

- Imala sam i ranije ponuda, ali me nisu zanimale. Kad radim, radim punog srca i ne brinem se što poslije. Političari se ponašaju drugačije. Kad osvoje mandat, odmah počinju razmišljati kako da dobiju sljedeći - smije se.

Suprug je bio bez komentara.

- Ali znam što je mislio, da mi to baš ne treba u životu - poznaje ga. I sama se to, priznaje, prva tri mjeseca pitala na dnevnoj bazi.

- Svaki je dan težak, podčkaljuju vas. Ali kad znate cilj i usredotočeni ste, postane iritantno ali nevažno - rezimira.

Ministarska plaća nije je impresionirala. Jer prije politike je zarađivala više.

- Plaća ministra je 17.000 kuna netto, što je 20 do 30 posto manje od onoga koliko sam i prosjeku dotad zarađivala. Uz svoju sam profesuru, uvijek radila na nekim međunarodnim projektima, a koji su uglavnom dobro plaćeni - kaže bez krzmanja.

Ne libi se reći koliko zarađuje jer zna koliko i radi.

image
Blaženka Divjak
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Otac mi je govorio da se u životu valja držati tri pravila: Radi ono što voliš, najbolje što možeš i u što vjeruješ. To vrijedi za sve životne segmente. I toga se držim - govori Divjak dok na slamku pijucka koktel s bazom limuna. Bilo joj je svejedno što je sve izmiksano, bitno da su citrusi. Voli i đumbir.

U tri godine političkog života najviše ju je smetala medijska pažnja.

- Ne smetaju me novinarska pitanja, to vam je posao. Nego izvrtanje riječi, vađenje iz konteksta. Također, jedna je novinarka napisala podulji tekst u stilu ‘otkud se sad ova pojavila, neka no name osoba’. Nije se ni potrudila provjeriti tko sam. Politički bezimena sam bila, ali nikako ne ‘no name’ u akademskoj zajednici. Demantiranje nema smisla. Da ne govorimo o tome da o svemu o čemu se nekad govorilo u birtiji za šankom, danas se govori na društvenim mrežama uz uvrede i osobne napade - razočarana je.

Razgovor s njom ni u jednom trenutku ne zamire. Teme se same nameću.. Niti je ona tražila pitanja unaprijed, nit’ sam ih ja imala napisana.

Kažu da je stroga.

- Ovisi što pod tim misle. Ne trpim raspravu bez argumenata. Valjda to dolazi iz profesionalnog habitusa. Matematičarka sam, a u matematici je važno da ono što kažete, možete i dokazati. Inače mislim da nisam stroga - kaže.

Nikad nisam lagala

Jesu li joj za mandata govorili što bi trebala reći, a što osobno ne misli?

- Bilo je situacija u kojima sam nešto prešutjela, ali nisam nikad lagala - kaže.

Svaki je korak pri provođenju kurikularne reforme, a zbog koje je ušla u politiku, opisuje, bio težak.

- Trebalo se za njega izboriti. Ni u Vladi nisu svi bili za reformu, a i kod opozicije ima dežurnih kritičara - kratka je.

Nastava počinje za desetak dana. Sad do posla može i pješice. Od bijele visoke prizemnice, klasične građanske kuće u Varaždinu od 140-ak kvadrata s podrumom, do fakulteta ima 10-ak minuta hoda. Tako da uvijek još u zadnjem trenutku može nešto proprčkati u vrtu. Ona je zadužena za sadnju i plijevljenje, suprug za zalijevanje i košnju. U podignutim je gredicama najviše začinskog bilja. Ima povrća, smokva, jabuka i cvijeće.

Prije odlaska na posao stigne dosta toga obaviti. Svako se jutro diže u šest.

- Volim se rano ustati. Na spavanje odlazim oko ponoći i taj mi je ritam, od šest sati sna, u redu. Popijem kavu, pola sata čitam knjigu. Sad su na redu Miro Gavran i Slavenka Drakulić. Potom malo vježbam jer me muči kralježnica. Doručkujem. Najviše volim jaja i rajčice - opisuje svoja jutra Blaženka Divjak.

Da ne ide tog dana raditi, poslije doručka bi prošetala, družila se sa svojima, otišla na ručak u restoran, navečer slušala glazbu uz neku vodu tekućicu. I fino večerala.

- Veliki sam gurman. Nema veze jesu li to krpice sa zeljem ili kuhinja zemalja Magreba - kaže te dodaje da večeras ide kod prijatelja dogovorenu hobotnicu s krumpirima pod pekom.

Dok je ona zadovoljna svojim mandatom, ima i onih koji spočitavaju da nije “ništa napravila”.

- Reforma je provedena i plaće su veće - kaže. Od svih zamjerki koje joj pripisuju, priznaje jednu: da nije donijet Zakon o znanosti. Smatra to jedinom i velikom falinkom mandata.

- Zakon je napisan i objavljen, ali ne i donesen. Nije bilo političke volje. Ni u HDZ-u, a bogme ni u oporbi. Akademske klike su utjecajne, a one ne žele promjenu - tvrdi.

image
Blaženka Divjak
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Zamjera i HGK i HOK-u, ali i nekim velikim tvrtkama, jer se uporno protive pozitivnim promjenama u strukovnom obrazovanju.

- Umjesto na škole i učenike, misle samo na sebe. Trebali ste vidjeti koji je to pritisak bio da se dvije milijarde kuna za centre kompetentnosti dobivenih iz fondova, dodjeli njima, a ne školama. To je bilo strašno. Koji je to mamac bio - ljuta je. Kaže i da je “jedan veliki nakladnik” u borbi da Vlada zakonom ne ograniči cijenu i težinu udžbenika, zakupljivao prostor u medijima da je diskvalificira. Ona nam neće reći koji, ali iz nakladničkih krugova znamo da se radi o Školskoj knjizi.

image
Reporterka Jutarnjeg Višnja Gotal i Blaženka Divjak
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Zamislite kako bi proračun bujao? Da Vlada plaća udžbenike, a nakladnici samovoljno određuju cijenu? Ne bi bilo kraja - nije se dala ministrica.

Politike joj je dosta, čini se.

- Uđete u utrku, odredite si cilj i to je to. Istrčite dionicu zato što ste si tako zadali. Politička karijera me ne zanima, niti mi je potrebno dodvoravati se bilo kome - uvjerljiva je.

Lagano našminkana u šetnji

Na izbore u srpnju je izašla, kaže, samo zato što stoji iza svojih projekata. Bila je 14. na listi, osvojila gotovo 700 preferencijalnih glasova. Je li imala političkih ponuda?

- Jesam, predizbornih, ali me nisu zanimale. Svašta mi se nudilo. Od Sabora do Vlade. Zaboravili su da prvo trebaju dobiti izbore. Što se mene tiče, ionako je svejedno. Svoju sam dionicu istrčala i sa mnom više nitko ne može računati - završila jeDivjak s politikom.

Nije joj jasno što novi ministar kani sa školskom godinom koja počinje za desetak dana. Još se uvijek ne zna kako će se u školu, svi su na redovnom godišnjem. Akcijski plan za provođenje nastave na daljinu je bio spreman, ali nitko ga ne spominje. Ne spominje se ni nastava na daljinu, Ministarstvo je službeno izvijestilo da je ukinuta nastava na trećem i videolekcije. Blaženki

Divjak nije jasno kako će učiti djeca u samoizolaciji.

- U jednom polugodištu biti će barem 10.000 učenika biti u izolaciji. Moraju imati nastavu. To se još uvijek ne priprema. Ali valjda će sad krenuti. Treba imati rezervnu opciju za svaki slučaj. Bit će jako teško da nastavnik može poučavati u školi i djecu koja su doma. Dolazi 100.000 tableta i još 27.000 računala za nastavnike. Akcijski plan predviđa dinamiku dolaska u školu, kako bi djeca bila što sigurnija. Da mali idu redovno u školu, a ostali su jedan tjedan doma i imaju nastavu na daljinu, drugi su u školi. U srednjim školama bi se također izmjenjivali, ovisi o praksi i nastavi općih predmeta. Sad je, čini mi se, plan da svi idu u školu. Što nije realno. Ići u školu i riskirati zarazu - s upitnikom iznad glave promišlja Blaženka Divjak.

U šetnju svojim gradom, izašla je lagano našminkana, s decentnim nakitom. Oko sebe širi fini miris. Nosi različite parfeme, a posebno Hermesov Mediteranski vrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:40