ZAMJENA IDENTITETA

'Nisu mi htjeli reći zašto me privode, da mi nije pozlilo, još bih bio u pritvoru'

Punih 30 sati trajala je drama Osječanina Zdravka Hlobika (54) kojega je srpska policija uhitila u četvrtak oko 7,30 sati na ulazu u Srbiju na graničnom prijelazu Bogojevo, a sve zbog toga što ovaj Osječanin dijeli ime i prezime, kao i naziv ulice u kojoj živi, sa Zdravkom Hlobikom iz Jelisavca.

Za drugim Hlobikom je, pak, Srbija raspisala tjeralicu zbog optužbe za terorizam u vrijeme Domovinskog rata.

- Bio mi je to valjda 50. put unazad tri godine da idem u Bogojevo. Sa mnom je bio i prijatelj Stjepan Kolar. Na samome prijelazu pri ulasku u Srbiju policajci su nas odvojili sa strane i odveli u njihove službene prostorije. Stjepanu su rekli da može ići, ali on me nije želio napustiti, pa je cijelo vrijeme bio uz mene, no pravi razlog zadržavanja nisu nam htjeli reći. Samo su govorili da je to uobičajena provjera identiteta, ali nam je sve to bilo sumnjivo pa je Stjepan alarmirao svog posinka Tonija Stojića u Osijeku, koji je potom pokrenuo akciju s našom policijom i Ministarstvom - priča nam Hlobik, kojemu su, priča nam, policajci oko 13 sati stavili lisice na ruke i odvezli ga na Viši sud u Sombor, gdje mu je pozlilo.

- Nisam se osjećao dobro i trebala mi je liječnička pomoć pa su me odvezli na Hitnu. Mislim da me to i spasilo od jednomjesečnog pritvora jer se u međuvremenu preko našeg konzulata u Srbiji i Interpola ukazalo na to da je vjerojatno riječ o zamjeni identiteta. Inače, tek sam na sudu doznao zašto sam uhićen, a sutkinja je bila razumna i vjerojatno je već imala informaciju da je došlo do zamjene identiteta pa mi je samo odredila zabranu napuštanja Sombora - kazao je Osječanin, koji je noć s četvrtka na petak proveo u jednom somborskom hotelu, a onda u petak ujutro ponovno otišao na sud.

- Sa mnom je tamo bio i naš generalni konzul Velimir Pleša, a sutkinji je tada preostalo jedino da me pusti pa sam se oko 13 sati na graničnom prijelazu Batina vratio u Hrvatsku. Bilo je to prilično neugodno iskustvo i zahvalan sam svima koji su pomogli da ne traje dugo i da se što prije riješi, osobito prijatelju Stjepanu i njegovu posinku Toniju te našem konzulatu i ministru vanjskih poslova Miri Kovaču koji me također osobno kontaktirao - rekao nam je osječki Zdravko Hlobik, koji je u subotu već bio na svom radnom mjestu u HŽ-u.

Svog imenjaka i prezimenjaka iz 50-ak kilometara udaljenog Jelisavca ne poznaje. On je, pak, na srpskom popisu navodno kao pripadnik tzv. somborske skupine, koja je 1992. pokušala minirati most između Hrvatske i Srbije kod Batine. Akcija nije uspjela, a dobar dio hrvatskih vojnika je uhićen te su u zarobljeništvu u Srbiji proveli 707 dana. Hlobik nije bio među uhićenima, ali je navodno osuđen u odsutnosti i zbog toga se nalazi na tjeralici.

- U Srbiji nisam bio, niti ću ići, a više ne idem ni u BiH, iako sam tamo znao otići. Odustao sam od toga iako me iz naše vlasti nitko nije obavijestio da se nalazim na srpskoj tjeralici. Žao mi je zbog ovoga što se dogodilo mom imenjaku i prezimenjaku - kratko je poručio Zdravko Hlobik iz Jelisavca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 16:48