NELAGODNO

Niz potresa zatresao Srbiju, BiH, Sloveniju, Hrvatsku. Dalmatince probudilo podrhtavanje: ‘Čulo se kao eksplozija‘

Podrhtavanje tla koje je jutros probudilo Dalmatince imalo je epicentar 15 km jugozapadno od Sanskog Mosta u BiH

Potres u Dalmaciji

 Emsc/

NOVO: Jutros, 27. prosinca 2023. godine u 06 sati i 31 minutu, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod Otoka Čiovo, 3 km južno od Trogira. Magnituda potresa iznosila je 3.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja EMS.


Premda je, prema prvim informacijama, imao magnitudu od 2,8 stupnjeva po Richteru, što ga svrstava u kategoriju umjerenih, brojne stanovnike srednje Dalmacije u srijedu oko 6.30 sati probudio je - potres.

Podrhtavanje tla upravo u 6.32 sati imalo je epicentar 15 kilometara jugozapadno od Sanskog Mosta u BiH, i to na dubini od samo pet kilometara, piše Slobodna Dalmacija.

Potres je zabilježio i Euromediteranski seizmički centar, ali znakovito je da najviše svjedočenja građana stiže sa zapadnog dijela Splitsko-dalmatinske županije, pa se ne isključuje da je epicentar i znatno bliže Dalmaciji.

- Udar, kratak i jak.

- Tutanj pa snažan udar.

- Čulo se kao eksplozija.

- Velika buka, jako kratko se zatreslo. Naglo. Split - samo su neki od komentara Dalmatinaca na stranici EMSC-a.

- Bio sam u sobi, zvučalo je poput oluje, a stvari u sobi su se počele micati - poruka je iz Gata iznad Omiša.

- Udar, kratka stanka pa tutnjava oko 3 sekunde - napisao je stanovnik Supetra na Braču.

A i u Srbiji je tijekom utorka zabilježeno pet potresa. Svi su bili magnitude manje od 3 stupnja po Richteru. Kako piše Blic, posljednji u nizu registriran je u Golupcu, a ranije se treslo i oko Jagodine, Svilajnca, Petrovca na Mlavi, Bora i Majdanpeka.

Potres magnitude 1,1 u srijedu ujutro, u 5,01 sati, osjetio se pak i u susjednoj Sloveniji. Epicentar mu je bio u blizini Novog Mesta, 51 km jugoistočno od Ljubljane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:25