JOSIPOVIĆ U BERLINU

Njemačka se požalila na tretman investitora

Merkel je pokazala da Josipovića doživljava kao iznimno važnog političkog čimbenika u Hrvatskoj, ali i u cijeloj regiji
 Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Kancelarka Angela Merkel, najmoćnija žena Europe, dvaput je javno demonstrirala koliki je značaj pridavala prvom službenom posjetu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Berlinu. Susret Angele Merkel i Josipovića dokinuo je dosadašnju tradiciju da se hrvatski predsjednici sastaju isključivo sa svojim domaćinom, predsjednikom Savezne Republike Njemačke.

Učinivši izuzetak, kancelarka Merkel pokazala je da predsjednika Josipovića doživljava kao iznimno važnog političkog čimbenika u Hrvatskoj, ali i u cijeloj regiji. U službenom Berlinu ocjenjuje se da je predsjednik Josipović moderan političar europskih dimenzija, koji je u Hrvatsku i na Balkan donio dah novog vremena. Uostalom, Angela Merkel dočekala je predsjednika Josipovića na ulazu u zgradu Vlade u Berlinu, što se također tumači kao izraz osobitog poštovanja i uvažavanja.

Zeleno svjetlo za EU

Takve prijateljske geste iznimno su važne jer su se dogodile u trenutku kada se učinilo da bi teroristička prijetnja u obliku bombe, poslane na adresu hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, mogla baciti sjenu na boravak predsjednika Josipovića u Njemačkoj. Pa i zbog toga što se u nekim krugovima u Hrvatskoj najavljivalo da bi kamen smutnje u razgovorima predsjednika Josipovića s domaćinima mogao biti zahtjev njemačkog suda za izručenje dvojice bivših šefova UDB-e, kojemu Hrvatska nije udovoljila.

U razgovorima nije ni spomenut problem paketa bombe ni izručenja: obje strane smatraju da je to pravosudno, a ne političko pitanje. U središtu razgovora ključne su bile teme završetka pregovora o ulasku Hrvatske u EU, suradnja u regiji, stanje u BiH, bilateralni ekonomski odnosi…

Kancelarka Angela Merkel i predsjednik Christian Wulff uvjeravali su hrvatskog predsjednika da, što se tiče Njemačke, nema više nikakvih prepreka i razloga da se pregovori Hrvatske o ulasku u EU ne završe do kraja godine. Dakle, Berlin očekuje brz i uspješan kraj pregovora. Takvo je stajalište iznimno važno budući da je Njemačka krajnje traumatizirana ekonomskom situacijom u Grčkoj, Irskoj, Portugalu te činjenicom da mora financijski pomagati tim državama. U Bruxellesu drže kako bi bilo nepodnošljivo da u EU uđe još jedna država kojoj prijeti bankrot.

Podrška za antikorupciju

Kancelarka Merkel i predsjednik Wulff istaknuli su kako iznimno cijene ulogu predsjednika Josipovića u građenju mostova sa susjedima u regiji, njegovo nastojanje da se unaprijedi regionalna politika te premosti jaz do kojeg je došlo zbog ratnih sukoba na Balkanu.

U Berlinu je posebno pozdravljena temeljna teza predsjednika Josipovića da su ulazak u EU i politika pomirenja u regiji dva lika jedne medalje.

Kancelarka Merkel i predsjednik Wulff istaknuli su predsjedniku Josipoviću važnost borbe protiv korupcije. Pružili su punu potporu premijerki Jadranki Kosor, Vladi i predsjedniku Josipoviću da ustraju u naporima da se iskorijeni to zlo koje razjeda ekonomski i politički sustav svake države.

Ravnopravan partner

Jedine ozbiljnije zamjerke koje su se mogle čuti s njemačke strane odnosile su se na problem njemačkih ulagača te negativan tretman koji većina stranih investitora ima u Hrvatskoj. Predsjednik Josipović upozoren je da se njemački poslovni ljudi susreću s ozbiljnom opstrukcijom i problemima na svim razinama: od najviših, Vladinih struktura, do lokalnih vlasti, od administracije do pravosudnih organa. Njemačka strana upozorila je kako je stvoren dojam da je Hrvatska neprijateljski nastrojena prema ulasku stranog kapitala i kako je to ozbiljan problem koji može ozbiljno ugroziti dolazak stranih investitora, a samim time i ekonomski oporavak države.

Prvi službeni posjet Josipovića Njemačkoj protekao je u ozbiljnoj radnoj atmosferi. Ali ono što je najvažnije jest da su njemački domaćini cijelo vrijeme hrvatsko izaslanstvo tretirali kao ravnopravnog političkog partnera i kao državu koja će uskoro postati članica EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:19