DRUGA STRANA LJESTVICE

NJIHOVE LISTE DOBILE NAJVIŠE GLASOVA, ONI BAŠ I NISU: SDP-ovki se smiješi lukrativni položaj u Bruxellesu iako je dobila minimalni broj glasova

 
Romana Jerković, Nikolina Brnjac, Jozo Radoš
 Goran Mehkek / Davor Pongračić / Hanza Media

Dvije najbolje plasirane liste na izborima za Europski parlament, ona HDZ-a i SDP-a, zajedno su osvojile više od 445.000 glasova hrvatskih birača.

Iako je HDZ osvojio 43.000 glasova više od SDP-a, i jedna i druga stranka osvojile su po 4 mandata u Europskom parlamentu, uz napomenu da se četvrti mandat SDP-a aktivira tek po izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Na tom četvrtom mjestu liste SDP-a nalazi se saborska zastupnica i bliska Bernardićeva suradnica Romana Jerković koja se baš i nije proslavila kad je riječ o broju osvojenih preferencijalnih glasova - naime, nju je zaokružilo tek 1368 birača, što znači da je bila prvi izbor za samo 0,68 posto glasova koje je dobila lista SDP-a. Od 12 kandidata na listi, samo su tri osobe dobile manje preferencijalnih glasova od nje, a među njima odskače bivša saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec koja je sa šestog mjesta na listi osvojila samo 777 glasova, što znači da je bila prvi izbor za 0,38 posto SDP-ovih glasača.

Na listi HDZ-a raspodjela glasova naoko je nešto ravnomjernija. Jedina koja odskače je državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Nikolina Brnjac, koja je dobila tek 2198 preferencijskih glasova birača (0,90 posto glasova s cijele liste). Prije nekoliko mjeseci Brnjac se našla pod lupom Povjerenstva za odlučivanje sukob interesa zbog nemarno ispunjene imovinske kartice u kojoj je zaboravila prijaviti novi gliser.

Od kandidata s lista koje su prešle izborni prag nije se proslavio ni Jozo Radoš, koji je bio na drugom mjestu liste Amsterdamske koalicije. Dok je prvi na listi Valter Flego dobio više od 21.000 preferencijskih glasova birača, bivši ministar obrane u Račanovoj vladi bio je prvi izbor za samo 1197 birača, ili tek nešto više od 2 posto onih koji su zaokružili listu Amsterdamske koalicije.

Od onih koji pak nisu prošli prag treba istaknuti veliki podbačaj liste Snaga. Stranka jednog od najaktivnijih saborskih zastupnika, Gorana Aleksića, ukupno je osvojila manje od 4000 glasova, od čega su Aleksiću otišla 2153 glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:47