USPOREDNA ANALIZA

DEBAKL PREDIZBORNIH ANKETA Usporedili smo rezultate europskih izbora sa svim ključnim istraživanjima, bilo je prilično puno promašaja

Nikola Grmoja i Andrej Plenković
 Davor Pongracic, Goran Mehkek / CROPIX

Iako je HDZ relativni pobjednik europskih izbora, atmosfera u stožeru vladajuće stranke nakon objave rezultata nije bila nimalo slavljenička. I nije teško zaključiti zašto. Bacimo li nakratko pogled na zadnje predizborne ankete, jasno je da su HDZ-ovci očekivali uvjerljivu pobjedu i najmanje pet mandata. No, još se jednom pokazalo da su ankete jedno, a izbori nešto sasvim drugo.

Podsjetimo, u Europskom parlamentu Hrvatsku će predstavljati po četiri zastupnika iz HDZ-a i SDP-a te po jedan zastupnik Hrvatskih suverenista, Nezavisne liste Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije.

Još jednog gubitnika izbora možemo tražiti u Mostu kojemu su sve ankete predviđale jedan mandat, no stranka Bože Petrova ostala je ispod praga.

Početkom prošlog tjedna HRT je objavio HRejting koji je HDZ-u predviđao pet mandata, SDP-u tri, a Živom zidu, Amsterdamskoj koaliciji i Mostu po jedan mandat. Prema njihovim istraživanjima, za 12. mandat borili su se Marijana Petir i Mislav Kolakušić. Dodajmo i kako je podrška HDZ-u po HRejtingu iznosila 27,2 posto, dok je vladajuća stranka na izborima dobila podršku 22,7 posto birača.

Istraživanje Crobarometar, koje provodi agencija IPSOS, previđalo je dan prije predizborne šutnje isti omjer snaga s razlikom da su se po njima za zadnji mandat borili HDZ i Mislav Kolakušić. Osim što je HDZ-u predvidio bitku za njihov šesti mandat, Crobarometar je Plenkovićevoj stranci davao i podršku od 28,2 posto birača.

I posljednji Cro Demoskop, istraživanje koje provodi Promocija plus, je HDZ-u davao pet mandata, SDP-u tri, a Živom zidu, Amsterdamskoj koaliciji i Mostu po jedan, dok su za zadnji mandat konkurirali Živi zid i HDZ. I Cro Demoskop je precijenio snagu HDZ-a, predviđajući im podršku od 27,3 posto.

Daleko najlošije predviđanje bilo je ono koje je za N1 provodila tvrtka Oraclum. Oni su HDZ-u davali šest mandata, SDP-u tri, a Živom zidu, Mostu i Amsterdamskoj koaliciji po jedan. Također, uvjeravali su da HDZ ima potporu čak 34,6 posto birača, a SDP 21 posto.

Slična predviđanja imao je i Europski parlament. U projekcijama od travnja HDZ-u su davali pet mandata i 34 posto podrške, dok je SDP po njima osvajao tri mandata. Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most uzeli bi po jedan mandat.

Kao što vidimo, nijedna anketa nije predviđala uspjeh Ruže Tomašić, a ni Mislav Kolakušić prema njima nije imao pretjerano velike šanse za ulazak u Europski parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:58