UPRAVA SE NE SLAŽE

'NOĆ LJUBAVI PREVIŠE ME KOŠTA, VEZA MI ZBOG TOGA PATI' Osječki studenti očajavaju jer su im u domu počeli skupo naplaćivati posjete ljubavnih partnera

 
 Ilustracija / Profimedia, INSADCO Photography

- Nedavno nam je u domu uvedena naplata posjeta, i sad kada nama dolazi cura, dečko, ili netko od rodbine, plaćamo 100 kuna za njihovo noćenje. Mislim da je općepoznato da je većina studenata u domu slabijeg financijskog stanja i 100 kuna nama mnogo znači - rekao je za Glas Slavonije student koji stanuje u osječkom studentskom domu Ivan Goran Kovačić, u kojemu privremeno žive 193 studenta.

Drugi kaže da ga 'noć ljubavi' previše košta i da mu veza zbog toga pati.

Voditelj doma Slavko Stiplošek u tom je poslu od 1996. godine te ističe kako je to godinama uobičajena praksa i da se noćenje naplaćuje u skladu s važećim cjenikom. Napominje, međutim, da se studentima uvijek trude izići ususret i ne naplaćuju im noćenja u trajanju do tri dana, ali da neki tu susretljivost previše koriste, pa znaju i pretjerati.

- Praksa jest da se naplaćuju noćenja koja traju danima, kada se švercaju ilegalci. Za rodbinu noćenje nikada nismo i ne naplaćujemo nikome. Ima studenata koji prave tulume četvrtkom i onda im ostaju gosti, a to nikako ne toleriramo, iako ih je manjina. Nikada nećemo dopustiti da dom bude prenoćište za tulume - rezolutan je Stiplošek za Glas Slavonije.

Ipak, u 22 godine rada nikada zbog švercanja nisu izbacili studenta iz doma, premda je bilo onih koji su, kaže, prešli svaku mjeru. Čitava situacija zapravo je kompleksnija no što mislimo, napominje Stiplošek.

- Ako netko dolazi prenoćiti, mora spavati s tom osobom u krevetu. A za to student mora tražiti suglasnost cimera. I onda nastane problem. Znalo se dogoditi i da dopuste noćenje cimeru pa zažale, ili da student bez znanja u odsutnosti cimera dovede gosta, pa se ovaj žali da mu je netko spavao u krevetu bez njegova znanja - priča Stiplošek. Ilegalaca i švercera, napominje, ima koliko vam srce želi, a u studentskom domu lako raspoznaju nova lica.

- Kažu da su došli na sat vremena, pa na koncu prespavaju. Nismo mi babe roge, nećemo ih izbaciti. No, svi moraju shvatiti da gost mora biti prijavljen prije svega u slučaju ako se nekome nešto dogodi. Dakle, svaka osoba koja dolazi u dom mora se javiti na recepciju - kaže Stiplošek. A gotovo ista situacija preslikava se i u drugom, Novom studentskom domu u Ulici kralja Petra Svačića, gdje stanuje oko 450 studenata.

Osijek, 141011.
Reportaza o gradu Osijeku.
Na fotografiji:Studentski dom u sveucilisnom Campusu.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX
Studentski dom u Ulici kralja Petra Svačića u Osijeku

- Brat, sestra, cura, dečko, prijatelj, koji dođu na jedan dan, nikada nisu bili problem. Problem nastaje kad netko tko nije stanar doma kontinuirano ostaje noćiti u domu i praktički tu živi besplatno. Takvim osobama, koje inače nisu stanari doma, logično, naplati se noćenje. Svako noćenje mora se prijaviti, ilegalci i šverceri ne toleriraju se - kaže Tomislav Knežević, voditelj doma u Svačićevoj i dodao da se noćenje u studentskoj sobi naplaćuje 100 kuna, a u profesorskom apartmanu 150 kuna.

- Ako studentu netko treba doći u kratak posjet u trajanju jednog, dva, pa i tri dana, to toleriramo i ne naplaćujemo. Međutim, ako gost u studentskom domu ostaje četiri, ili više dana, to se naplaćuje u skladu s važećim cjenikom - pojasnio je Knežević.

Na koncu to noćenje mora biti i u dogovoru s cimerom, koji je tu sobu također platio za cijeli mjesec. Ako cimeru treća osoba smeta, noćenje, kažu voditelji domova, neće odobriti. No, u pravilu, gosti su dobrodošli ako cimera nema za vikend.

Na kraju zaključuju kako su osječki studenti jako dobri i da s 99,9 posto stanara nemaju problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:24