OPET PROPALA PRIMOPREDAJA DJETETA

NOVA DRAMA Gabrijel (3) se nije dao otrgnuti od oca, otimao se i vikao 'Neću mami!'

Mučna obiteljska drama obitelji iz Mošćenice kod Petrinje nastavila se u Centru za socijalnu skrb
 Mate Piškor / CROPIX

PETRINJA - Očajnički dječji plač i povici: «Neću ići mami" , «Tata, ne daj me", odjekivali su u četvrtak između 11 i 11.30 sati hodnicima petrinjskog Centra za socijalnu skrb. Plakao je to i zapomagao trogodišnji dječak Gabrijel iz Mošćenice, kojeg je sukladno sudskoj odluci otac Dalibor treba predati majci Vedrani.

Primopredaja nije uspjela, jer se dječak nije dao otrgnuti od oca, majka je uzalud pokušavala preuzeti dijete. Uplakani sin i otac izašli su van i pojasnili da se dječak ne da majci, a prema tvrdnji oca Dalibora, tri službenice Centra za socijalnu skrb ostavile su ih same čim je dječakova majka prišla k njima, nisu se potrudile pomoći.

Ponovo je, nakon što su se smirili on i dijete, unio sina u zgradu Centra, ponovo se čuo dječji plač i nakon desetak minuta Dalibor sa sinom u naručju izašao je van govoreći: - Ne može to tako, pod ovakvim uvjetima ja neću predati dijete. Ja želim da ga preuzme majka u nazočnosti dječjih psihologa i stručnjaka za skrb o djeci, a oni meni kažu, nakon što dijete nije htjelo majci, da ga otrgnem od sebe, ostavim u sobi i odem. Ja to svojem sinu ne mogu učiniti - govorio je Dalibor.

Vratio se u pratnji majke Marije i brata Ivice doma, u Mošćenicu, a njegov otac, Gabrijelov djed Marijan i dalje nastavlja prosvjed i štrajk glađu na Markovu trgu u Zagrebu boreći se za prava svojeg sina i unuka.

- Ja ću čekati doma treću ovrhu nad djetetom, neću se opirati, neću zatvarati vrata kuće, neće morati provaljivati i ne treba im policija. Tražim samo da po dijete dođe majka i socijalni radnici, rekao je Dalibor. Naveo je kako su ga u Centru za socijalnu skrb optužili da je on kriv za sve, da je kriv što dijete neće majci, da nije pripremio dijete da mora ići majci, nego da njime manipulira.

- Ja stalno govorim djelatnicima Centra da Gabrijel neće ići majci, da se kod svakog rastanka ne da otrgnuti od mene. Sada sam im to ponovio i tvrdim da Gabrijelu neprekidno ponavljam da mora ići mami, da se mora s njom čuti, nikada u životu nisam ružno o njegovoj majci govorio pred djeteom. Mi nismo zajedno, ali smo njegovi roditelji i oboje mu trebamo, ponavljao je Dalibor.

Što će biti dalje, odlučit će sud i Općinsko državno odvjetništvo, stoji u priopćenju koje smo dobili od ravnateljice petrinjskog centra za socijalnu skrb Marije Čihor Abramović. Ona je odbila razgovor s novinarima, nego je poslala priopćenje u kojem ističe kako otac već pet mjeseci protupravno drže dijete i odbija ga predati majci, zbog čega je Centar protiv oca poduzeo druge mjere kazneno-pravne zaštite, te da će Centar i nadalje kontinuirano pružati stručnu i savjetodavnu pomoć i jednom i drugom roditelju sve sa svrhom zaštite interesa malodobnog djeteta.

Do pokušaja dragovoljne predaje djeteta u četvrtak, 5. prosinca došlo je nakon dviju neuspjelih sudskih ovrha , odnosno pokušaja nasilnog oduzimanja djeteta ocu Daliboru i predaja majci Vedrani. - Nakon druge ovrhe, nasilja kojem je bio izvrgnut moj otac i drame kojoj je svjedočio Gabrijel, odlučio sam prekinuti tu dramu i vratiti dijete, jer sam vidio da se ne mogu boriti protiv institucija sustava. Vraćam dijete, ali ne prestajem s borbom za njega i njegova prava, ali i prava mene kao oca. Nisam ja manje vrijedan od majke, nisam nasilnik, iako me zbog toga netočno optužuju. Moje dijete ima bolje uvjete života kod mene nego u sigurnoj kući gdje živi moja bivša nevjenčana supruga, pojasnio je Dalibor.

Kaže kako je prije šest mjeseci donio odluku ne vratiti dijete majci nakon trotjednog boravka sina kod njega u Mošćenici na ljetnim praznicima, jer mu je sin pričao kako ga majka kažnjava svaki put kada pita za tatu, da ga zatvara u sobu, oduzima slatkiše, da ga ostavlja samog, da se zbog toga boji.

Općinski sud u Sisku, na prijedlog Centra za socijaknu skrb Petrinja, donio je rješenje o ovrsi nad djetetom, a prvi pokušaj nasilnog oduzimanja malog Gabrijela, koji prema privremenom rješenju istog suda treba biti na skrbi kod majke do okončanja sudskih postupaka vezanih uz ovaj slučaj, dogodio se 20., a drugi 29. studenoga.

Obje ovrhe nisu uspjele, a nije uspjela niti najavljena dragovoljna predaja djeteta, 5. prosinca. Što dalje? Dalibor će o svemu što se dogodilo u Centru obavijestiti Općinski sud u Sisku, čekat će narednih dana treći postupak ovrhe, odnosno dolazak sudskog ovršitelja po dijete, a za tjedan dana mora na policiju, gdje je pozvan na obavijesni razgovor na zatjev Općinskog državnog odvjetništva. - Ne bi me čudilo da me zatvore, jako kazne, sve kako bi dokazali da sam ja loš, nasilnik, manipulator, očajan je Dalibor od kojega se dugo nakon pokušaja predaje, mali Gabrijel nije dao otrgnuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:50