KRAJ OBITELJSKE DRAME

OTAC MALOG GABRIJELA PREDAO MAJCI 'Gotovo je, uzeli su mi sina, otrgnuli ga od mene'

To je dobra odluka oca koji je dva puta odbio predati dijete, rekla je predsjednica suda u Sisku Vera Bubaš
 Mate Piškor / CROPIX

PETRINJA - Dovršena je drama u Mošćenici. Dalibor M. sam je u četvrtak ujutro dovezao svojeg trogodišnjeg sina Gabrijela u prostorije Općinskog suda u Sisku kako bi ga sukladno sudskom rješenju predao sudskom ovršitelju, odnosno djelatnicima Centra za socijalnu skrb Petrinja i dječakovoj majci Vedrani.

"Gotovo je, uzeli su mi sina, otrgnuli su ga od mene ne obazirući se na činjenicu da se on ne da, da se grčevito drži za mene, da viče 'tata ne daj me' i 'neću mami'.

Država je pokazala svoju moć nad malim trogodišnjim djetetom i njegovim tatom. Sada sam do kraja uvidio što su mislili kada su mi rekli da se borim protiv vjetrenjača i da ću izgubiti, rekao nam je Dalibor u četvrtak prijepodne nakon što je predao dijete i nakon što mu je izdan nalog da napusti prostorije suda kako bi se ovrha nad djetetom mogla dovršiti. No, dodao je, izgubio sam bitku, ali ne i rat, ja ću se nastaviti boriti za svoje dijete i pobijedit ću, siguran sam.

Od predsjednice Općinskog suda u Sisku Vere Bubaš doznajemo kako je otac sam pristupio sudu dovodeći svojeg trogodišnjeg sina, kako bi u prostorijama suda predao dijete.

- To je dobra odluka oca, koji je dva puta odbio predati dijete, te su propala dva pokušaja nasilnog oduzimanja djeteta iz kuće u Mošćenici u kojoj živi s ocem, te bakom i djedom. Otac je tim činom smanjio traumu djetetu, koje bi inače svjedočilo postupku nasilne ovrhe koja bi danas bila provedena u Mošćenici. Postoji sudsko rješenje da je dijete do okončanja svih postupaka kod majke, te rješenje o ovrsi nad djetetom jer je otac ovog ljeta zadržao dijete i odbio ga vratiti majci, a sudske se odluke moraju poštivati, rekla je predsjednica sisačkog Općinskog suda.

Prije dragovoljne predaje djeteta sudskom ovršitelju u protorijama suda u Sisku, Dalibor je u četvrtak, 5. prosinca pokušao predati dijete u prostorijama Centra za socijalnu skrb u Petrinji, ali predaja djeteta nije uspjela jer se otac i sin nisu mogli odvojiti jedan od drugoga, a on je tvrdio da nisu bili stvoreni nikakvi normalni uvjeti za predaju te je zbog toga protiv Centra u Petrinji podnio prijavu.

Prije toga, sudski ovršitelj je, uz asistenciju policije i djelatnika petrinjskog centra za socijalnu skrb, te uz nazočnost majke djeteta, dva puta, 20. i 29. studenoga neuspjelo pokušao provesti odluku suda o oduzimanju djetata ocu i predaju majci. Obje ovrhe nisu uspjele jer otac Dalibor nije htio pustiti ovršitelja i policiju u kuću u kojoj se zabarikadirao zajedno s djetetom. Policija nije željela razbijati vrata i nasilno ući u kuću, ali su na ovrhu koja je trebala biti provedena u četvrtak, 12. prosinca, pozvani i vatrogasci koji imaju odgovarajuće uređaje za nasilno otvaranje vrata.

Znajući da neće uspjeti spriječiti odzuzimanje sina, Dalibor je preduhitri ovrhu i sam odveo dijete na sud.

- Želio sam sina sačuvati od prizora razbijanja vrata na kući, nasilja nad ocem i odvođenje njega od kuće, rekao nam je Dalibor u četvrtak pred sudom u Sisku.

U Sudu doznajemo kako prema sudskom rješenju Dalibor ima pravo na susrete s djetetom svake srijede u Rijeci, gdje majka živi s djetetom, te svaki drugi vikend, kada može dijete odvesti u Mošćenicu. To rješenje o pravu viđanja oca i sina još je uvijek na snazi, ali je nesumnjivo da bi ono bilo provedivo Dalibor morati postići dogovor s majkom djeteta, te Centrom za socijalnu skrb u Petrinji.

On je naime, na neki način iznevjerio povjerenje suda, kada je uzeo dijete od majke ovog ljeta i nije ga želio vratiti do 12. prosinca, kada je bio prisiljen na to. Odbijao je vratiti sina u Rijeku, u tamošnju sigurnu kuću, tvrdeći da se s njegovim sinom ne postupa dobro, da kod njega ima bolju pažnju i uvjete života, te da dijete ne želi živjeti kod majke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:31