UNUTARSTRANAČKI SUKOBI

NOVA RUNDA PALJBE U HDZ-u Šef zastupničkog kluba Bačić: 'Tuđman bi sigurno ratificirao Istanbulsku, a Kovač i Stier nas napadaju oštrije nego oporbu'

Branko Bačić
 Darko Tomas / CROPIX

HDZ-ov šef zastupničkog kluba u Saboru Branko Bačić nakon pada zagrebačkog GUP-a tvrdi da je većina i dalje stabilna te da će Vlada mandat odraditi do kraja, a problemi s GUP-om neće se preliti na druge razine. Dodao je i da su HDZ-ovi amandmani nužni za poboljšanje GUP-a te da su u interesu građana. Na pitanje o tome zašto ih Milan Bandić nije htio podržati, Bačić je u intervjuu za Dnevnik.hr rekao da ne zna, no i on će to pitanje, kaže, postaviti kada za to bude prilika.

- Mi ćemo većinu dokazati idući tjedan. Ne možemo mi ovaj tjedan bježati od glasanja jer nas je strah, mene ničega nije strah. Većinu ćemo ionako morati dokazati, kaže Bačić i dodaje da će se idući tjedan pokazati da imaju 81 ruku.

Osvrnuo se i na unutarstranačke probleme u HDZ-u uoči izbora u stranci.

- Ja nisam sretan uvodom, mislim da nijedan član HDZ-a ne očekuje da se početne trzavice ne primire i da vodimo računa da takvim nastupima radimo štetu sebi i stranci. Mislim da je prvi udar za nama i da smo svjesni da moramo stati na loptu, kaže Bačić.

Kada je riječ o onima koji su okupljeni oko Mire Kovača, Bačić kaže da je to prešlo granicu pristojnosti.

- Kleveta o velikom vođi, faraonu i Josipu Brozu ne da ne stoji, nego je neprimjerena. Taj tim za promjene u prvih nekoliko sati kampanje uputio je ružnije i oštrije riječi prema nama, stranačkim prijateljima nego u tri i pol godine u Saboru prema bilo kojem oporbenom zastupniku koji je vrlo ružno govorio i o stranci i o vodstvu HDZ-a. Nisam čuo da su ni Kovač, ni Stier, ni Brkić ijednom reagirali, a bilo je momenata kad se vrlo ružno napadala stranka, rekao je Bačić za Dnevnik.hr.

Ističe i da Kovač pokušava uljepšati vlastitu prošlost kada je riječ o zagovaranju Istanbulske konvencije i navodi da je Kovač spočitavao SDP-u to što konvenciju nisu ratificirali, iako Kovač inzistira da tome nije tako.

- Da se nije slagao s tim, bio bi se maknuo. Ako je morao, a nije se slagao s tim, to govori o njemu, kaže Bačić i dodaje da se čudi što se Kovač i Stier ograđuju od Istanbulske konvencije.

- Znam da ako stvorimo veliki jaz i pukotinu da će biti teško to sastaviti, odgovorio je na pitanje kako će svi zajedno i nakon unutarstranačkih izbora.

HDZ je, kaže, na desnom centru, tamo gdje ga je i stavio Franjo Tuđman.

- Apsolutno sam siguran da bi i Franjo Tuđman bio za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Uopće oko toga ne dvojim, ističe Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:48