OKRŠAJ

'OVO ŠTO SE DOGAĐA U HDZ-u JE STRAŠNO, SVE JE OTIŠLO PREDALEKO' Rat između dvaju tabora se ne smiruje, donosimo veliki insajderski izvještaj

 
Andrej Plenković (lijevo) i Miro Kovač (desno)
 CROPIX

- Ovo što se događa u stranci je strašno, sve je otišlo predaleko, a nitko ne smiruje situaciju. Bojim se da nam rejting nezaustavljivo pada - kazao je u srijedu jedan istaknuti HDZ-ovac, komentirajući sukobe i previranja u stranci zbog unutarstranačkih izbora.

- Ovako se sigurno nećemo stabilizirati i vrlo je moguće da ćemo izgubiti izbore ako se ovako nastavi - kaže naš sugovornik.

A da su male šanse da se smiri rat između dva glavna tabora u HDZ-u - onog aktualnog, šefa Andreja Plenkovića te tima Opcija za promjene, koji predvode Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier, pokazuju i današnji istupi nekih od glavnih aktera. Tako je Tomo Medved, Plenkovićev kandidat za zamjenika u programu Večernji TV izjavio: “Dio onih koji se nude kao alternativa krivi su za slab rezultat HDZ-a na izborima”. Ta njegova tvrdnja naljutila je danas neke HDZ-ovce.

Zatečeni

- Ako želiš dobro stranci, onda tako ne govoriš. To je dolijevanje ulja na vatru. Ako se tako govori, onda je jasno da su male šanse da se nakon unutarstranačkih opet okupimo - smatra jedan član stranke, dodajući da mu se “nimalo ne sviđa što se događa”.

- Ljudi ne vole ovakve sukobe, razgovaram s drugim članovima i mnogi su zatečeni svim ovim reakcijama i istupima - govori ovaj HDZ-ovac. Drugi član HDZ-a smatra da je tu, zapravo, osnovni problem sukob između Plenkovića, Gordana Jandrokovića i Davora Božinovića s jedne te Milijana Brkića s druge strane.

- Brkićeve otvorene kritike su me iznenadile, ali ga i mogu razumjeti s obzirom na to što su njemu sve činili. On sada nema puno izbora. Čudi me i Plenkovićeva reakcija. Nije se trebao upuštati u taj sukob, trebao se postaviti mudrije - kazao je naš sugovornik.

Miro Kovač je, pak, još jednom prozvao aktualnog šefa HDZ-a.

- Ovo stalno pozivanje na predsjednika Tuđmana podsjeća me na čovjeka koji je u kasnim životnim godinama otkrio vjeru i potom se cijelo vrijeme na nju poziva. To je malo pretjerano, nije dobro. Možda je u pitanju i grižnja savjesti. Imao sam privilegiju raditi u uredu predsjednika Tuđmana, a gospodin Plenković je u to vrijeme bio zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova i aktivan kritičar politike Franje Tuđmana - rekao je Kovač, koji smatra da je Plenkovićeva kandidatura promašena.

- Bilo bi bolje da se Plenković uopće nije kandidirao, s obzirom na stanje u kojem se zadnjih godinu dana nalazi HDZ. On je odlučio ponovno biti kandidat, što poštujem, ali nije u redu predbacivati oponentima da nisu konstruktivni... On je odlučio raskinuti koaliciju s Mostom i otpustiti njihove ministre. To u Vladi nitko nije znao, pa ni HDZ. On je tek naknadno išao legitimirati tu odluku. Takvo postupanje nakon unutarstranačkih izbora neće više biti moguće. Mi ćemo poštivati stranačka tijela i odluke donositi temeljem Statuta HDZ-a. Primijetio sam da je opet govorio ‘ja sam odlučio’ i u tome je stvar. Neće to više tako biti u HDZ-u. Nakon što je 2017. odluku donio na svoju ruku i tako prekršio Statut, Plenković je trebao pokazati hrabrost i ići do kraja - na prijevremene parlamentarne izbore zajedno s drugim krugom lokalnih izbora. HDZ bi pobijedio - kazao je Kovač.

Manipulacije

Na njegove izjave reagirali su u stožeru Andreja Plenkovića.

- Sudjelujući na tiskovnoj konferenciji 25. studenoga 2014., prigodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na kojoj se poziva na hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije, jasno je svima da se Miro Kovač tada kao međunarodni tajnik u ime Predsjedništva opredijelio za ratifikaciju Istanbulske konvencije. To bi bio jedinstven primjer konfuzije da sudjeluješ na konferenciji na temu s kojom se ne slažeš. Ako se Kovač nije slagao s ratifikacijom, mogao je tada iznijeti svoj stav, ali nije, i danas više nikoga ne može uvjeriti u suprotno. Ovakvi nevješti pokušaji izvlačenja pokazuju da se Kovač srami svojih stajališta o Istanbulskoj konvenciji. Jednako kao što je lagao i mijenjao stajališta oko GUP-a. Usto, pomalo je već ridikulozno da Kovač ponavlja laži Zorana Milanovića o tome da je Plenković bio kritičar Franje Tuđmana. Kad već govori da je imao privilegiju raditi u uredu predsjednika Tuđmana, bilo bi dobro da se prisjeti privilegija radeći kao bliski suradnik bivšeg premijera Sanadera - poručili su iz stožera A. Plenkovića.

Ranije su reagirali i iz stožera Opcija za promjene zbog prozivki Kovača vezanih uz Istanbulsku konvenciju.

- Najavljeni kandidat za predsjednika HDZ-a dr. Miro Kovač nikad nije podržavao niti tražio ratifikaciju tzv. Istanbulske konvencije, kako to u javnosti opetovano i neistinito pokušavaju prikazati Andrej Plenković i njegov izborni stožer. Glasnogovornik stožera A. Plenkovića manipulira sadržajem iznesenim na tiskovnoj konferenciji održanoj 25. studenoga 2014., prigodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Dr. Miro Kovač se tada kao međunarodni tajnik obratio u ime Predsjedništva HDZ-a i nijednom riječju nije spomenuo ratifikaciju ni tzv. Istanbulsku konvenciju, kao što pokazuje njegova izjava - priopćili su iz stožera te priložili cijelu snimku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:15