PERIŠA -ČAKARUN

NOVA ŠEFICA INFORMATIVNOG SERVISANA HRT-U 'Nema drastičnih smjena, samo želimo osvježiti program... Politika nema utjecaja na nas'

'Na HRT-u ima puno posla, svi smijenjeni će dobiti zadatke sukladne njihovu znanju i iskustvu'
 Krasnodar Peršun/EPH

V. d. rukovoditeljice Informativno-medijskog servisa HRT-a Katarina Periša Čakarun smijenila je protekli vikend četvero dosadašnjih voditelja središnjeg Dnevnika: Sanju Mikleušević-Pavić, Stipu Alfiera, Đuricu Drobca i Zdravka Klevu.

Zašto je urednička postava smijenjena toliko brzo?

- Svi smo govorili da trebamo promjene u programu i u najgledanijim informativnim emisijama. Evo, promjene su se i dogodile odlaskom staroga ravnatelja i dolaskom vršitelja dužnosti novoga glavnog ravnatelja. Stigao je i v. d. ravnatelja Programa HRT-a, potom i ja na čelo Informativnog medijskog servisa HRT-a... Ne vidim razloga da ne nastavimo i dalje s promjenama. Čemu otezati s onim čime ni mi, a ni gledatelji nisu bili zadovoljni? Promjene na čelu HRT-a od v. d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića, ravnatelja programa Joze Barišića i mene kao v. d. rukovoditeljice IMS-a HRT-a izazivaju i promjene unutar programa jer imamo viziju HRT-a za koji smo u ovome trenutku odgovorni. Odlučili smo se za programska osvježenja, i sadržajno i vizualno. Uveli smo nove ljude u Dnevnik HRT-a, poput Mirjane Posavac ili Branimira Farkaša. Ne radi se o drastičnim i dramatičnim smjenama. Tako, primjerice, Domagoj Novokmet i dalje vodi ‘Otvoreno’, Branko Nađvinski i dalje uređuje središnji Dnevnik, Jozo Ćurić i dalje je urednik Redakcije vanjske politike, i da ne nabrajam dalje. Svi mi koji radimo bilo kakav posao na HRT-u znamo da to nije za cijeli život. Tako je i na ovom mjestu na kojem sam ja trenutačno još jučer bio netko drugi, a možda već sutra bude netko treći.

Jeste li vi kao novinarka bili zadovoljni suradnjom s bivšim uredništvom? Ili su te smjene posljedica loše suradnje s njima?

- Sve razloge sam vam obrazložila u prethodnom pitanju. Dugo godina svi smo mi kolege i zajedno smo prošli puno toga jer HRT je oduvijek ‘turbulentan’, ali ponavljam, svi znamo, ili bismo trebali znati, da ništa nije vječno.

Gdje će oni sada biti raspoređeni?

- Svi će biti raspoređeni na dužnosti u skladu s njihovim sposobnostima i iskustvom. HRT je velika ustanova, puno je posla, u Informativnom programu posebno i za svakog od njih ima mjesta. Primjerice, Đurica Drobac, koji je vodio Dnevnik, sada je urednik Redakcije unutarnje politike. Za neke, pak, ne mogu još točno reći što će ubuduće raditi jer to još dogovoramo.

Po čemu će se vaš koncept ‘Dnevnika’ razlikovati od dosadašnjeg?

- Sve tajne vam ne mogu otkriti. Osim uvođenja novih urednika-voditelja, cijeli tim ‘Dnevnika’ pobrinut će se da on bude što informativniji i objektivniji, da ljudi dobiju sadržaj koji će im iz zemlje i svijeta dati najvažnije informacije. Zadaća neovisnoga medijskog servisa jest da nema favoriziranja bilo koje strane, gledateljima treba ponuditi relevantne informacije. Mi im sigurno nećemo govoriti što da misle.

Strahujete li da bi vas se moglo etiketirati kao HDZ-ov kadar?

- Etiketiranja su uvijek moguća. Ono što je bitno jest da politika nema utjecaj na naš program i neće ga imati. Dugo sam godina pratila Vladu, i HDZ-ovu i SDP-ove koalicije i, nažalost, te se etikete olako lijepe. Pa, kad je Vlada bila sastavljena od SDP-ove koalicije, neki su lijepili takvu etiketu, a kad je bila HDZ-ova koalicija, drugu etiketu. Ali, znam da sam svoj posao uvijek obavljala profesionalno, objektivno i pošteno te s jednakim kriterijima prema svima. Tako će i ostati, a tako će raditi i tim IMS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:33