NAPAD NA KARAMARKA

NOVA STRATEGIJA ZA DRUGI KRUG Otkrivamo kako Josipović želi mobilizirati birače

I Josipović i Kolinda će manje promovirati svoj program, a više napadati protivnika
 Boris Kovačev / CROPIX / Boris Kovačev / CROPIX

Nema slavlja, radimo od ranog jutra - poručili su iz Stožera HDZ-ove kandidatkinje dan nakon prvog kruga čiji su rezultati pokazali da Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović u drugi krug ulaze izjednačeni. A oboje kandidata u sljedećih će petnaestak dana koristiti novu strategiju.

Tvrda bitka

- Drugi krug će biti tvrda politička bitka. Velik broj građana pokazao je nezadovoljstvo radom aktualnog predsjednika i očekujem da će značajan broj od 60 posto koji nisu glasali za aktualnog predsjednika biti na strani Kolinde Grabar Kitarović - kazao je u izbornoj noći HDZ-ov Gordan Jandroković. A što će sve Grabar Kitarović promijeniti u kampanji za drugi krug? Njen glasnogovornik Mladen Pavić ističe da će se držati svog dosadašnjeg programa.

- Sada je situacija drukčija, kandidati su jedan na jedan i imat ćemo više vremena i prostora za iznošenje svojih stavova - kaže Pavić i dodaje da je u planu i dalje obilazak terena. Pavić je kazao kako su već dogovorena i nova sučeljavanja i to 4. siječnja na RTL-u, 8. siječnja na Novoj TV, te dan poslije na HTV-u. No, naši izvori iz HDZ-a otkrivaju još neke detalje.

Zadovoljni nastupom

- U dosadašnjim nastupima Kolinda nije napravila ni jednu veću pogrešku. Posebno je dobra bila u zadnjem sučeljavanju na HTV-u gdje se jasno odredila i ogradila od bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera - smatra naš sugovornik, ističući kako je očito bila dobro pripremljena. Izvori iz HDZ-a kažu kako će Grabar Kitarović zaoštriti i priču oko ovlasti predsjednika, posebno oko dijela vanjske i sigurnosne politike. Osim toga, HDZ-ova će kandidatkinja zaoštriti i retoriku oko dosadašnje odgovornosti Ive Josipovića.

Josipovićevi grijesi

- Ukazivat će na njegove greške, a posebno će isticati propust “nečinjenja” - kažu u krugu Grabar Kitarović.

I aktualni predsjednik će zaoštriti retoriku.

- Birajte između Karamarka i Josipovića - ključna je poruka koju će, kako neslužbeno doznajemo, u iduća dva tjedna do drugog kruga izbora ponavljati aktualni predsjednik. Za dva tjedna se, kako su nam još preksinoć rekli u Stožeru Ive Josipovića, igra nova utakmica. A za nju, zaključili su dan nakon izborne noći stratezi Josipovićeve kampanje, treba i drukčija taktika ako se želi pridobiti nove glasove.

- Istina je da HDZ-ova kandidatkinja ima psihološku prednost jer je ostvarila rezultat koji nismo planirali. Očekivali smo, naime, ipak nekoliko postotaka veću prednost - priznaju u Stožeru Ive Josipovića. Stoga će dosadašnju izbornu strategiju prilagoditi novonastalim okolnostima.

- Želimo li ostvariti pobjedu, moramo što više ljudi izvuči na birališta - kaže naš sugovornik. Na prvi krug ovih izbora izašlo je, naime, 188.187 birača manje nego 2009.

- Usprkos tome Josipović je odnio pobjedu u prvom krugu, a unatoč najmanjoj izlaznosti ikad, dobio je gotovo 47 tisuća glasova više nego prije pet godina - podsjećaju u njegovom Stožeru.

- Budući da su ankete davale značajnu prednost Josipoviću, mnogi njegovi birači su ostali kod kuće pretpostavljajući da mu je pobjeda ionako zagarantirana. Međutim, očekujemo da izađu u drugom krugu kako bi sprječili pobjedu HDZ-a - procenjuju Josipovićevi suradnici.

Upravo zato Josipović će u idućih desetak dana manje pričati o svom programu, a više upozoravati birače da se 11. siječnja bira između poltike koju on zastupa i one Karamarkove. Osim toga, u Josipovićem stožeru priznaju da im je nepopularnost Vlade i dalje teret, no vjeruju da ju mogu amortizirati tako što će podsjećati birače da je, primjerice, Josipovićeva inicijativa bila otpis dugova za blokirane građane.

Protjerani ministri

Ne skrivaju ljutnju što su mu neki ministri svojim nepromišljenim izjavama, poput one Milanke Opačić o Sinčiću kao šarenoj laži također nanijeli štetu, pa se zato i ministri i premijer Milanović u nastavku kampanje gotovo uopće neće pojavljivati uz Josipovića.

- Unatoč tome što je Milijan Brkić na noge digao cijelu stranačku mašineriju, HDZ nije uspio ostvariti cilj i osvojiti 980 tisuća glasova. Iako su digli cijelu stranačku mašineriju, nisu nas uspjeli prestići - tješe se Josipovićevi suradnici.

Josipović opet bolji u anketama

Unatoč minimalnoj prednosti, Ivo Josipović, prema informacijama iz njegova stožera, a koje se temelje na izlaznim anketama, trebao bi 11. siječnja slaviti pobjedu. Izlazne su ankete, kako doznajemo, pokazale da u drugom krugu Josipović osvaja 52 posto glasova, a HDZ-ova kandidatkinja 48 posto. Agencije koje su radile izlazne ankete u prvom su krugu, naime, birače pitale i da se izjasne za koga će glasati u drugom krugu, kada će na biračkom listiću ostati samo dvoje kandidata koji su otpočetka imali značajnu prednost pred Ivanom Viliborom Sinčićem i Milanom Kujundžićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:55