NAPISAO JOŠ JEDAN BLOG

NOVA TODORIĆEVA OBJAVA 'Petrov je tjednima inzistirao da se nađemo nasamo, ali ja sam odbio, a onda su me zvali na sastanak pod okriljem noći'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.09.2017. u 11:47

Goran Mehkek / Hanza Media

Bivši čelnik Agrokora Ivica Todorić na svojem je blogu danas objavio novi tekst, u kojem ističe kako je ključno pitanje - tko je Vladi dao podatke o Agrokoru?

U kratkim crtama, Todorić iznosi detalje svojih susreta s članovima Vlade koji su prethodili donošenju Lex Agrokora. Navodi kako je premijera Andreja Plenkovića prvi put uopznao na sastanku 26. veljače ove godine, na kojem su bili i Martina Dalić, Božo Petrov, Zdravko Marić i Ivan Crnjac.

- Do sastanka je došlo nakon višetjednog inzistiranja Bože Petrova, s kojim se nisam želio naći nasamo, pa sam predložio zajednički sastanak. Na sastanku nije donijet nikakav zaključak, a bilo mi je neobično što me primaju u tajnosti, pod okriljem noći, napisao je Todorić.

- 5 dana kasnije, Zdravko Marić dolazi k meni u Agrokor, kako je rekao, u ime premijera. Obavještavam ga da Agrokor ne treba pomoć Vlade i da premijeru zahvaljujem na čokoladicama koje nam je poslužio na sastanku.

Todorić ističe kao ključan podatak kako je u prezentaciji Vladi, 20. srpnja, Martina Dalić rekla da su 3. ožujka, nakon sastanka 'ubrzali rad na izradi Lex Agrokora'.

- Znači, pet dana nakon što prvi put vidim premijera, oni „ubrzavaju rad“. Od kada onda rade na Lex Agrokoru? - pita se Todorić, koji je pred Vladu stavio četiri konkretna pitanja, za koja očekuje da budu odgovorena hrvatskoj javnosti.

1. Je li točno da su sastancima u Vladi, prije donošenja Lex Agrokora,  prisustvovale i držale prezentacije  privatne tvrtke i osobe s izravnim financijskim interesima za Agrokor, vlasnici i zaposlenici savjetničkih kuća, financijskih savjetnika, odvjetnici i drugi koji danas od Agrokora uzimaju ogroman novac? Tko je bio bio na tim sastancima? Jesu li vođene bilješke i postoje li zapisnici?

2. Kako je moguće da su Lex Agrokor pisali, po vlastitom priznanju, Ante Ramljak i njegovi prijatelji i suradnici. Tko ih je za to ovlastio? S kojim ciljem? Postoje li o tome službene bilješke?

3. Kako je moguće da ista osoba sudjeluje u kreaciji Lex Agrokora i sama si dizajnira ovlasti, i onda sama sebe postavi da primjenjuje taj Zakon? Takav konflikt interesa nije viđen u modernoj Europi.

4. I ključno pitanje - kakvu je dokumentaciju osim osnovnih dokumenata koje joj je dostavio Agrokor i od koga dobila potpredsjednica Vlade Martina Dalić? Koje osobe ili koje tvrtke su izradile tu dokumentaciju bez službenih podataka od managementa Agrokora? Na osnovu kojih podataka su se stekli uvjeti za primjenu Lex Agrokora?

ELIPSO

Izdvajamo