DRAMA U KONCERNU

POTVRDI LI REVIZIJA ZA NEKOLIKO DANA LAŽNE BILANCE, IDE OPTUŽNICA ZA TODORIĆA Doznali smo i što se događa s anonimnom prijavom protiv Dalić i Ramljaka

 Damir Krajac / Boris Kovačev / Hanza Media

Nepoznata osoba podnijela je DORH-u kaznenu prijavu protiv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade RH Martine Dalić, Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i niza drugih osoba povezanih s izvanrednom upravom te Knighthead fondom, zbog, kako se navodi, niza kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja.

Anonimna kaznena prijava odaslana je na još 40 adresa, svim državnim čelnicima, nizu saborskih zastupnika i stranačkih čelnika, kao i medijima. Iako su se odmah pojavile spekulacije da je autor nepotpisane kaznene prijave sam Ivica Todorić, prije svega zbog sadržaja koji se uvelike poklapa s optužbama koje je on proteklih dana iznio na svojem blogu, potvrdu te informacije jučer nije bilo moguće dobiti.

Prijavljene osobe optužuje: “S unaprijed stvorenom namjerom da preuzmu Agrokor i njegovom rasprodajom svojim poduzećima i u konačnici da sebi samima pribave protupravnu imovinsku korist, a na štetu RH i njezina gospodarstva, na način da je Martina Dalić u svojstvu ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade RH, zajedno s Antom Ramljakom, povjerenikom Vlade za Agrokor, s ciljem rušenja vrijednosti Agrokora, organizirali su i vodili zločinačko udruženje u okviru kojega su prihvatili i odobrili otkup 49 posto Agrokorovih bondova po 70 posto nižoj cijeni Knighthead fondu koji predstavlja Wilhelm Hemetsberger, da bi tzv. roll up financiranjem Agrokora samo na prvih 100 milijuna plasiranih eura pribavili imovinsku korist Knighthead fondu od 70 milijuna eura (junk bond preko noći pretvoren u super senior plasman), pri tome koristeći cijeli niz povezanosti i sukoba interesa uključenih članova zločinačkog udruženja u ostvarenju navedenog plana...”.

Zločinačko udruženje

Kao centralna točka zločinačkog udruženja označen je Knigthead fond koji vodi, kako se navodi, za sada nepoznata osoba. Međutim, u prijavi se naglašava da je taj fond povezan sa svim sudionicima “zločinačkog udruženja, osobito s Wilhelmom Hemetsbergerom i Klausom Requatom, bivšim savjetnicima CAIB-a Austrija, koji na sastancima Agrokora sjede i savjetuju Antu Ramljaka, kao i s odvjetničkim uredima Tina Doličkog i Borisa Šavorića s kojima više godina surađuju”.

Šavorića se optužuje da je bez formalnih ovlasti i unatoč sukobu interesa, jer je bio odvjetnik velikog vjerovnika Agrokora, ruskog VTB-a, pisao lex Agrokor, nakon čijeg aktiviranja je postao savjetnik Ante Ramljaka. U prijavi se spominje i uloga CVC fonda i Alexandera Debelliusa, Alix partnersa i Alastara Beveridgea, kao i Questusa i Texo menagementa, Kraša, Atlantic Grupe i drugih. Tvrdi se da je zapravo riječ o skupini koja je još 2016. intenzivno počela pratiti Agrokor i koja je ove godine sama pripremila teren i krenula u akciju rušenja i preuzimanja Agrokora.

Kako doznajemo, Državno odvjetništvo zaprimilo je kaznenu prijavu te je ona stavljena u rad u redovnoj proceduri. Kako nam je neslužbeno potvrđeno, istražitelji će analizirati prijavu i provjeriti njezine navode kako bi se utvrdilo jesu li iznesene optužbe utemeljene, odnosno je li bilo zloporaba ili drugih kaznenih djela.

Međutim, to ne bi trebalo imati nikakav utjecaj na osnovnu predistragu u slučaju Agrokor koju već mjesecima provodi zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u suradnji s policijom i drugim državnim institucijama i stručnjacima. Ta se istraga bavi utvrđivanjem mogućih nezakonitosti u radu Agrokora i s njim povezanih tvrtki do 2016. godine, odnosno do aktiviranja lex Agrokora i postavljanja izvanredne uprave.

Revizorsko izvješće PwC-a

Već je poznato da se u prvom redu istražuju javno iznesene optužbe o lažiranju bilanci, odnosno prikrivanju poslovnih gubitaka, zbog čega su, na temelju kaznene prijave tadašnjeg predsjednika Sabora Bože Petrova, i pokrenute predistražne radnje. Upravo za taj segment predistrage u slučaju Agrokor od velikog bi značenja trebalo biti i revizorsko izvješće PwC-a o poslovanju Agrokora za 2016. godinu, koje je najavljeno za kraj ovoga tjedna. Ako spomenuta međunarodna revizorska kuća u svojem nalazu iznese potvrdu optužbi da je Agrokor lažirao svoja financijska izvješća, to bi istražiteljima bio poprilično čvrst argument da se radilo o počinjenju kaznenih djela.

Pitanje bi samo bilo tko je u njima sudjelovao i kakve su financijske posljedice nastupile. No treba imati na umu da je i tužiteljstvo angažiralo financijske stručnjake koji se paralelno s PwC-om bave istom poblematikom. U kojoj su oni fazi rada i u kojem smjeru bi mogli ići njihovi zaključci nije bilo moguće doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:50