BEZ STABALA

NOVA VIZURA NAJPOZNATIJEG SPOMENIKA KULTURE U ISTRI Građani su bili bijesni kad je krenulo preuređivanje, evo kako sada izgleda 'serpentina' kod Arene

 

Pri kraju je uređenje serpentine kod pulske Arene koja je izazvala burnu reakciju javnosti zbog uklanjanja stabala na tom potezu ove zime.

Trenutno se sadi novo bilje nakon što su dovršeni svi građevinski radovi, a Uspon Marijana Rotara trebao bi biti konačno otvoren za pješake za desetak dana, saznajemo od ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komše.

Naime, upravo je Arheološki muzej Istre zajedno s Gradom Pulom krenuo u ovaj projekt uređenja okoliša oko Arene koji bi trebao biti tek prvi korak u rješavanju cjelokupnog izgleda oko jednog od najposjećenijih spomenika kulture u državi.

Riječ je, inače, o investiciji od 4,5 milijuna kuna kojom se sredio ovaj uspon kojim prođe i više od 600 tisuća turista godišnje koji dolaze vidjeti pulski Amfiteatar.

cof

Brojka je zasigurno i veća kada se uzme u obzir da velik broj posjetitelja niti ne ulazi u najpoznatiji istarski spomenik.

U Arheološkom muzeju Istre kažu da će sve biti gotovo u roku, točnije do sredine srpnja. A u zadnjih nekoliko mjeseci bageri i radnici bili su sastavni dio „razglednice“ ovog dijela grada.

Obnovila se postojeća staza koja je zadržala isti oblik, ali je dobila drugo opločenje. Izgradile su se nove stepenice prema Istarskoj i Škaljerovoj ulici te se postavila nova ograda te javna rasvjeta. Velika se pažnja posvetila i hortikulturi.

cof

Nakon ovog zahvata očekuje se nastavak radova, prije svega okoliša s druge strane Arene koji je u prilično derutnom i zapuštenom stanju, a nedefiniran je i ulaz u samu Arenu ispred kojega prolazi stara rimska cesta koja je dijelom otkopana.

Komšo je svojedobno najavio da bi se upravo taj dio trebao najprije urediti kako bi se prezentirala baš ta antička prometnica.

Tamošnji mjesni odbor čak predlaže da dio obližnje Amfiteatarske ulice bude zatvoren za promet vozilima te da se uspostavi pješačka zona prema Kandlerovoj ulici i Forumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:15